Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový záznam průběhu XVII. olympijských her, které byly uspořádány v létě roku 1960 v Římě. Objektiv kamery sledoval účastníky olympiády jak při závodech, tak i při tréninku a ve vzácných chvílích odpočinku. Zachycoval den po dni závody i trpké porážky až k poslednímu dnu, slavnostnímu obřadu, jímž hry skončily. (Filmový přehled)

Recenzie (2)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Film režiséra Romola Marcelliniho, zachytávajúci dianie na XVII. letných olympijských hrách, ktoré na prelome augusta a septembra roku 1960 hostil taliansky Rím, možno minimálne do roku 1961 považovať za jeden z najlepšie zvládnutých olympijských dokumentov vôbec. Ako po obsahovej, tak aj po technickej stránke. Marcellini a spol. totiž dokázali na pomerne veľkej ploche vyše dvoch hodín minutáže vytvoriť dokument, ktorý napriek svojej dĺžke nenudí a neskĺzava do stereotypného podrobného záznamu jednotlivých disciplín, a to aj napriek tomu, že sa mnohým z nich venuje pomerne obšírne. Svoju silu tak ponúka nielen zachytením športov, v ktorých sa pod piatimi kruhmi súťažilo, ale najmä tým, akým spôsobom ich zachytáva. Práca s kamerou či strihom vytvára pestrý a dynamický prierez naprieč disciplínami a dňami, využívajúc pritom napríklad už "zabehnutú" techniku spomalených záberov či efektné zábery z helikoptéry (pôsobivý je najmä prelet nad Olympijským štadiónom pred otváracím ceremoniálom). Na tom, že sa Marcelliniho dokument dobre pozerá, má nemalú zásluhu aj dejisko XVII. letnej olympiády. Rím v sebe dokonale kombinuje spojenie bohatej dávnej minulosti s modernosťou súčasnosti (1960). Divák tak môže vidieť antické pamiatky, ako aj novopostavené arény, pričom tento kontrast bol využitý aj v praxi pri konkrétnych disciplínach. Zatiaľ čo basketbal alebo box hostil novučičký Palazzo dello sport, zápasenie sa odohrávalo v Maxentiovej bazilike a gymnastika v Caracallových kúpeľoch. La grande olimpiade sa medzi plejádou olympijských dokumentov jednoznačne nestráca, mnohé z nich dokonca výrazne kvalitatívne prevyšuje. Zásluhu na tom má nielen zaujímavý priebeh rímskych hier, ale hlavne spôsob, ako ich Marcellini naveky zvečnil. Dramatické športové zápolenia s možnosťou nahliadnuť do zákulisia v olympijskej dedine, dianie na tribúnach a spojenie histórie so súčasnosťou "večného mesta" spolu dohromady tvoria divácky vysoko atraktívne dielo. ()

Reklama

Zaujímavosti (1)

  • Na XVII. letných olympijských hrách v Ríme v roku 1960 sa predstavilo 116 športovcov z Československa. Vyhrali spolu 8 medailí (3 zlaté, 2 strieborné a 3 bronzové), vďaka čomu sa stali desiatou najlepšou výpravou hier. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama