Reklama

Reklama

Hodina dejepisu

(TV film)
  • Česko Hodina dějepisu (viac)
všetky plagáty
Slovensko, 2013, 59 min

Réžia:

Dušan Trančík

Obsahy(1)

Ako vyzerá hodina dejepisu na slovenských školách a ako na maďarských školách? Čo si o téme Trianonu myslia mladí ľudia ? Dokumentárny film „Hodina dejepisu“ sa pokúša osvetliť zložitosť a perspektívu Maďarsko – slovenských vzťahov, odmýtizovať nepodložené predstavy a názory, slúžiace len na sfanatizovanie voličov či už v Maďarsku, alebo u nás.
Téma „Trianonu“ sa odvíja ako kontrapunkt dvoch výkladov. Maďarského a Česko-slovenského. Stoja proti sebe a ovplyvňujú mladú generáciu, ich vlastenecké predstavy i susedské spolunažívanie. Stretávame hlasy tých, čo majú vyhranený názor.
Ako vyzerá hodina dejepisu na slovenských školách a ako na maďarských školách? Čo si o téme Trianonu myslia mladí ľudia a ako ju vnímajú ?
Maďarský dejepis hovorí o práve na hranice, ktoré boli vytýčené pred viac než tisíc rokmi /roku 896/. Maďari „preliali krv pri obrane kresťanských hodnôt pred inváziou Mongolov a Turkov…" Český a slovenský dejepis naopak dokladá, že to bol práve cisár Ferdinand I., ktorý z pokladnice bohatého Českého kráľovstva financoval stavbu uhorských pohraničných pevností proti Osmanom. Navyše tkz. Ríša sv. Štefana bola od polovice XIX. Storočia nestabilná, mnohé jej regióny žiadali politickú a kultúrnu samostatnosť (Chorvátsko, Slavónia, Vojvodina, Sedmihradsko, Banát) a ani revolúcia v rokoch 1848-49, ani neskoršie Rakúsko – uhorské vyrovnanie v roku 1867 nepotvrdilo, že by sa Maďari boli ochotní deliť s ostatnými národmi Uhorska o slobodu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Filmotéka

Používateľ Formát Jazyky Pridané Pozn.
apokar Iné
27.06.2020
Eldesto DVD
05.06.2020
majo25 Iné
05.03.2017
roswelll DVD
19.10.2016

Reklama

Reklama