Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západné Nemecko Old Shatterhand (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Náčelník Apačov Winnetou sa snaží s belochmi uzavrieť mier, ale kapitán Bradley tomu chce za každú cenu zabrániť. Využije tlupu banditov, ktorá napadne farmu i vojenskú kolónu a na miestach masakrov ponechá niekoľko zákerne zavraždených Apačov ako falošný dôkaz, že páchateľmi boli oni. Do ich rúk padne i Winnetouov adoptívny syn Tujunga, Old Shatterhand ho však zachráni... (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (198)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Zabíjanie je najľahšia, ale nie vždy správna cesta k víťazstvu.“ V podstate pekne drsné, samozrejme bez krvi, ale aj tak (úmrtie minimálne dvoch postáv ma zaskočilo a spomenúť musím aj finálny masaker, kedy zahynie asi stovka postáv pri absurdne natočenom obliehaní vojenskej pevnosti, ktorá dodnes rozčuľuje nesystematickým, hoci zrejme realistickým, nabiehaním "naivných" a zle organizovaných Indiánov do dráhy strely). Hudobný motív pripomína Sedem statočných. Medzi Old Shatterhandom a jeho červeným bratom to prekvapivo takmer vôbec neiskrí, väčšinu času sú beztak rozdelení. Scenár trocha nudný, ale inak zaujímavý. Divný film. Ale nie zlý. Na postave Old Shatterhanda sa mi vždy páčilo, aký je neohrozený a sebavedomý a aj keď ho občas chytia a spútajú, je nám jasné, že to nakoniec zvládne, nebojí sa sily, moci peňazí, ani arogancie a ide si proste to svoje (aj keď uznávam, že v tomto filme je predsa len už fakt dosť namachrovaný, až je to čiastočne na škodu veci). Za detskú nostalgiu pridávam štvrtú hviezdu, nehnevajte sa za to na mňa. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Trošku mě tam chyběla ta romantika divokého západu jakou tolik miluji ve známějších dílech.Na druhou stranu film rozhodně nepostráda nápětí , jen bych řekl zbytečně natahované. Hodně se píše v souvislosti s "mayovkami" že byli natáčený v NP Plitvická jezera, ale tady mě to spíše připomínalo NP Krka. Opravdu nádherná kulisa . ()

Reklama

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Co naplat. Old Shatterhand byl vždycky takovej specifickej. Film na mě vždycky působil takovým velkolepým dojmem. Prostě je tu vidět snaha udělat nějakej opravdovej Mayovskej velkofilm. No povedlo se to tak napůl. Možná se vám bude zdát, že při hledání chyb řeším vyložený kraviny a detaily, ale nemůžu si pomoct. Změna stylu je tu místy patrná až moc nová hudba (ani jednou nezazní klasický motiv) Možná trochu přepálená stopáž a nové exteriéry. Já teda nevím, ale příjde mi jako blbost aby měli Apači svoji vesnici na břehu nějakýho jezera když ve všech filmech byla jinak použita ta vesnice u řeky Rio Peko. Další věc je pak fakt (ale za to film nemůže) že nepochopím proč ti kokoti z Densy home video když film vydali vystříhali spoustu scén a dialogů a já se vždycky divil, že některý scény nebo rozhovory nedávali smysl, nebo byli jakoby utnutý předčasně. Jinak plusy : Určitě záporáci (Madison, Battaglia) dále souboj Vinnetoua z Velkým medvědem a závěrečné finále. Celkově mi to vychází na lehce nadprůměrnou Mayovku a dávám jí 55% ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Rád bych věděl, zda v příběhu vůbec něco z Maye je. Sám jsem opravdu nepřišel, na to jakými událostmi z života Old Shatterhanda je inspirován, a to jsem četl skoro všechny mayovky. Vždycky mě přímo děsil závěrečný masakr, při kterém úplně nesmyslně umřou desítky vojáků i indiánů, žádného takového krvavého, zbytečného a nesmyslného sebevražedného útoku by skutečný Vinnetou nikdy nebyl schopen! ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Jeden z filmů, které v dětství obdivujete a milujete, aby jste se mu v dospělosti vyhýbali... Je to škoda, protože májovky mají své kouzlo, ale to filmové upadá s růstem opravdu dost rychle a výsledné 4* jsou jen slabá útěcha, kterou snad již nebudu muset snižovat. Lex Barker i Pierre Brice jsou ovšem stále skvělí. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (42)

  • Šest týdnů před začátkem natáčení stále visel otazník nad režisérem. Henry Koster a George Sherman odmítli kvůli příliš nízkému honoráři, Donald Siegel se obával, že film nestihne do konce roku dotočit, talentovaného Leopolda Laholu vedoucí produkce odmítl. Nakonec, pět dní před začátkem natáčení, obdržel smlouvu Hugo Fregonese. (hippyman)
  • Natáčení začalo 23. září 1963 v Národním parku Krka a skončilo 11. listopadu 1963. (hippyman)

Reklama

Reklama