Reklama

Reklama

Star Wars: Poslední Jediovia

  • Česko Star Wars: Poslední z Jediů (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vo filme Star Wars: Poslední Jediovia štúdia Lucasfim pokračuje sága rodu Skywalkerov. Rey, hrdinka predchádzajúceho filmu Sila sa prebúdza, sa pridáva k Lukovi Skywalkerovi a spolu odhaľujú pradávnu záhadu Sily a tajomstvá minulosti rádu Jediov. (Saturn)

Videá (18)

Trailer 2

Recenzie (1 662)

CheGuevara 

všetky recenzie používateľa

Jakože ani předchozí díly nebyly žádná literární veledíla, ale tyhlecty dialogy snad psal sám Google Translate a George Lucas dohromady. Celé je to vlastně půvabná metafora o prvním sexu a odolávání vlastních pudů, jen kdyby to nebylo tak k uzoufání repetetivní. Ostatně těším se na další gejzíry invencí inženýrského oddělení zlodušského týmu. Jakýpak megakanón připravíme příště? Anebo příště si to už raději nechám ujít. ()

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Zkusil jsem to zase a kletba Star Warsů se u mne neprolomila a opět jsem prožil 150 minutové martýrium. Jedi, První řád, Síla, Skywalker, Odboj, Obi-Wan, to aby člověk potřeboval speciální slovník, aby se ve všech pojmech vyznal a orientoval. Vtipné mi to nepřišlo vůbec, akce je minimum a je velmi nezáživná, efekty na mě působí jak z 90. let, příběhově nezajímavé a tempo utahané. No nic, tohle jsem protrpěl a dalšímu dílu šanci už nejspíš nedám. Star Wars je jediná velká filmová série, která mne naprosto minula a její zájem nechápu do teď. 20% ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Zlyhanie je najlepším učiteľom. Naši žiaci nás musia prerásť. TO je pravý údel všetkých majstrov.“ Epizódu VIII je ťažké uchopiť, ale možno nakoniec práve jej komplikovanosť, ambicióznosť a nejednoznačnosť je to, čo sa mi na nej najviac páčilo. Určite to neboli nie zlé, ale proste dosť predvídateľné príbehy Kylo Rena, Rey, Finna, Poea Damerona a generála Huxa. Ešte prví dvaja dostali aspoň pár zaujímavých a nečakaných twistov (Rey „to“ s rodičmi a Kylo Ren „to“ so Snokeom), ale aj tak sú nudní. Nevraviac o Finnovi a Poeovi, ktorí mi boli absolútne ľahostajní a miestami ma dokonca až otravovali. Nové postavy (Benicio Del Toro, Laura Dern) kvalitné, ale zbytočné. Teda až na Rose, ktorá je zbytočná... a otravná. Niektoré veci nedoriešené (keď už sa istá postava po X desaťročiach „prejavila“, tak prečo len raz a iba pri záchrane vlastného života a nie aj keď mohla zachrániť iných ľudí?). Vesmírne súboje a iné akčné scény Star Wars klasika – trikári sa vyblbli, ale mňa to nechalo chladným (oveľa viac ma zaujali paradoxne očividne ručné masky a animatronické modely mimozemšťanov). A teraz k tomu, čo sa mi páčilo a prečo dávam 80%. Scenár neskutočne dráždivo pracuje ako s postavou Leii (fakt som nečakal, že si raz užijem parádny výkon niekoho, ako je s prepáčením Carrie Fisher), tak najmä s postavou Lukea. Všetko je inak – toto by sa dalo použiť ako na jeho postavu, tak na celý film. Čakáte veci, ale tých vecí sa nedočkáte a namiesto nich sa dočkáte vecí, ktoré ste nečakali. Uf, táto veta mi prekvapivo napadla v sekunde, nerozmýšľal som nad ňou celú noc. Dnes nebudem chronický spoilerovač a tak len napíšem, že je tam predovšetkým v súvislosti s Lukeom fakt množstvo parádnych momentov a zvratov. Sám Mark Hamill (ktorý mimochodom vyzerá úžasne zanedbane, no zároveň stále má iskru v očiach) vyjadril isté pochybnosti ohľadom smerovania Lukeovej postavy. Na jednej strane mu dávam za pravdu, ale na druhej treba dať za pravdu aj režisérovi, ktorý sa kultovú, ikonickú postavu rozhodol nasmerovať nečakaným, ale o to osviežujúcejším smerom, pretože ono niekedy to tak býva, že legendy sú v skutočnosti tiež len obyčajní ľudia ako vy či ja. Zároveň však Markovým výčitkám na adresu zmeny kurzu jeho najslávnejšej postavy nerozumiem, pretože na konci sa zachová presne tak, ako sa zachovať mal, čiže všetko v cajku, či? Veľmi sa mi páčili aj planéty a to ako kasínová, tak „soľno-červená“ a najviac sa mi páčil prekrásne pochmúrny ostrov, na ktorý sa Luke utiahol (parádny running gag s „vtáčími“ obyvateľmi). ()

Zíza 

všetky recenzie používateľa

Tak jo. Je to tak. Tenhle díl se mi líbil víc jak ten předchozí. Největší jeho slabina je to skákání od jednoho příběhu k druhému, od jedné postavy k dramatu té další, protože tím film lehce ztrácí na konzistentnosti a pro diváky, co si šel do kina sníst jen popcorn, to může být na sledování náročnější, ale prostě mi to učarovalo. Ano, mělo to slabiny a věci, které nedávaly smysl a fyzika jim nic neříkala, ale takové prostě Star Wars jsou, že ano? Tady je prostě výborně zachycen přerod Bena v Kylo Rena a je to tak dobře udělané, až jsem tomu nechtěla věřit. A pak samozřejmě jako všichni ostatní úchyláci jsem ho začala shipovat s Rey. Doufám, že když už je to od Disney, že to skončí jako pohádka... Dobrý to bylo, spokojenost. Nechť vás provází síla navždy. ()

Psema 

všetky recenzie používateľa

Nevěřil jsem, že to někdy řeknu, ale vraťte práva Lucasovi. Na Last Jedi není nejhorší, že je Rian Johnson tak velký umělec, že z vysoka kálí na něco jako příběh a vývoj postav, který se zasekl u momentu, kdy si Luke vzal do ruky svůj starý meč. Nejhorší je očividná zoufalost téhle "2/3ilogie" najít nějaký uvěřitelný konflikt a nastavit pravidla galaxie, ve které se onen konflikt odehrává. Tady se na ploše dvou dnů vyhladí celá Rezistence (které teď zase všichni říkají Rebelové... da fuck?), Republika jako by snad vůbec neexistovala a Leiynu skupinu odbojářů tvoří asi 20 lidí na jedné lodi a z pr*ele hrající Laura Dern. Johnsona vyloženě obtěžuje rozvíjet Abramsem nastavené postavy. Snoke? Fuck it. Rey? Trénink v podobě jednoho máchání mečem z traileru bude stačit. Poe? Finn? Buď recyklace ze VII nebo raději prázdné deklamace o ničem. A jako bonus šikmoočka s rozsahem Bun Bo Nam Ba. Díky bohu za Hamilla a jeho posed na ostrově, ve kterém Johnson alespoň naznačí, že ten film měl potenciál a pár nápadů a myšlenek. Ne že by to pak pan umělec famózně neposlal do háje v závěrečné půlhodinovce, kterou neprokouknou asi jen Porgové v publiku, ale hej, aspoň se tu ještě nešlape do tatooinského lejna. P.S.: Způsob, jakým tahle budoucí trilogie naložila se staříky, mi jako fanouškovi, který tomuhle světu propadl v momentě, kdy se Luke poprvé díval na západ sluncí, zlomil srdce. 5/10 ()

Galéria (97)

Zaujímavosti (55)

  • Před svou náhlou smrtí měla představitelka Leiy Organy Carrie Fisher už dávno dotočené všechny scény. (MasterMagic)
  • Po zverejnení názvu ôsmej epizódy Star Wars: The Last Jedi ho začali fanúšikovia a rôzne média v USA (aj v iných krajinách) horlivo rozoberať. Napríklad na oficiálnom brazílskom Twitter kanáli Star Wars bol názov uvedený v jednotnom čísle, avšak tento preklad bol onedlho odstránený. Nebolo jasné, či sa názvom myslí očakávaný návrat jediného a dejovo posledného preživšieho rytiera Jedi, Luka Skywalkera (Mark Hamill), ktorý je zároveň aj posledným žijúcim veľmajstrom rádu Jedi, alebo sa v epizóde objavia aj iní nešpecifikovaní Jediovia. Len pre porovnanie: vôbec prvý preklad bol publikovaný v španielčine v množnom čísle, čo zas odporuje žltému textu, ktorý pláva vesmírom počas Epizódy VII (2015). Štúdio až do posledných chvíľ držalo odpovede pod rúškom tajomstva a zodpovedať ich má až film samotný. (Piri)

Súvisiace novinky

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

11.05.2021

Tak se zdá, že si dvojce herců ze Spectre Daniel Craig a Dave Bautista zopakují svoji spolupráci. Bautista se totiž čerstvě upsal pokračování detektivky Na nože Riana Johnsona od Netflixu. Režisér… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

Vrátí se mladý Han Solo?

Vrátí se mladý Han Solo?

20.07.2020

Asi jste zaznamenali, že film Solo: Star Wars Story nebyl moc úspěšný. Půlroční mezera mezi Solem a fanoušky odsuzovaným Posledním z Jediů způsobila, že v létě na nový díl Star Wars prakticky nikdo… (viac)

Reklama

Reklama