Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Špatné časy nastanou v království Bruna Pochybného, když se zemí začne potulovat děsivá příšera zvaná Žvahlav. Její oči jsou dvěma plameny a pařáty vytasenými meči. Který statečný rytíř zabije tuto bestii a zachrání království? A kdo získá ruku krásné princezny? Bude to Dennis, hlupák a moula, který se učí bednářem a miluje tlustou Griseldu? Může právě on zachránit království? Nebo je to nad jeho síly? (Bonton Home Entertainment)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (65)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Žvahlav je veľmi zvláštny film. V prvom rade taký zvláštny, že nám je počínanie hlavného hrdinu celkom u riti. Chodí z miesta na miesto, snaží sa niečo riešiť, ale všetko čo spraví nám príde akosi nezaujímavé. V tomto smere nás film necháva totálne chladným. Žiadna s postáv, snáď až na princeznu a kráľa, ktorý boli naozaj skvelo napísaný aj zahraný, sa tu nenašiel nikto, kto by aspoň trocha vybočoval z radu. Ale nevadí. Dôležité je, že film mal atmosféru. Síce mu dosť škodilo zrovnávanie z Monty Pythonom, ktoré je tam bohužiaľ badateľné a ktoré bohužiaľ nedosahuje ani v najmenšom náznak originálu, ale Gilliam tu konečne začal pracovať z predstavivosťou tak ako ju vidí on a to sa mu celkom podarilo. Nejedná sa o žiadny veľký a znamenitý prínos kinematografie, ale je dôležitý pre zrod človeka, ktorý neskôr stvoril také filmy, s ktorými sa vždy zaspávalo ľahšie. Poctivý priemer. ()

BuryGol 

všetky recenzie používateľa

S Monty Pythonem jsem to nesrovnával a stejně mi to přišlo hrozně průměrný. Nápad se dá ocenit, zpracování taky, ale táhlo se to jak štrůdl. Možná jsem byl v blbý náladě nebo nevim, ale prostě mě to nenadchlo. Pár vtípků a hlášek bylo sice parádních, ale to mi prostě nestačí. Znova to vidět nemusím. ()

Reklama

Jordan 

všetky recenzie používateľa

Gilliamov individuálny debut natočený ešte počas pôsobenia Monty Pythonu (čo je okrem obsadenia hlavnej úlohy ešte mladým Michaelom Palinom a úvodnej cameo Terrym Jonesom viditeľné celkovo poetikou a náznakmi humoru ako aj dobou konania, ktorá je totožná z predošlým filmom, ktorý spolurežíroval - Svätým Grálom) už dokazuje, akým smerom sa bude tvorba tohto vizuálneho mága a kráľa filmového bláznovstva uberať, že jeho projekty sú obrazovo premrštené, vizuálne strhujúce a plné bláznovstva, že hrdinovia sú viacmenej (pokiaľ ostáva pri svojom špecifickom žánri, v ktorom míesi fantasy, grotesku a horor) ťahaný skoro proti svojej vôli osudom a náhodami - Denis Cooper je zástupcom a ukážkovým príkladom tskéhoto hrdinu, od začiatku do konca sa "s ním deje" a nie "on koná/činí", je to pasívny hrdina v pomätenom a špinavom svete stredoveku. Gilliamovo megalomanstvo sa prejaví na niektorých miestach, kde spolu so spoluscenáristom neustriehli limit nápadov, odbočiek a motívov a film sa môže zdaž chaotický - presne ako miesto a čas, kde sa príbeh odohráva. Vydržte to s týmto excentrickým "ukecaným" Američanom, ktorý si sám vystrúhol peknú a príznačnú malú roličku chlapíka, ktorý zbiera kamene a vydáva ich za diamanty, a dostane sa vám naozaj pekných obrázkov a vtipných nápadov - za všetky aspoň stráže, vykonávajúce rannú potrebu z hradieb, kráľ Bruno a jeho nohsled Passelew (dvojica na "pohledání") či sestra Jess . . . ica?! :) ()

Thomak 

všetky recenzie používateľa

Režíruje sice Gilliam a v hlavní roli je obsazen M.Palin, to však neznamená další Monty Pythoňáckou taškařici. Spíš taková velice zábavná pohádka se slušnym množstvím perfektních scének a nápadů. A taky méně než více pro děti. No, nějaká mrtvola, humor, odkazy na všechno možný, nahá princezna, krev a trocha nechutností ještě žádný dítě nezabila. ()

solskjaer 

všetky recenzie používateľa

Příběh nešikovného bednáře Denise, který je po smrti svého otce donucen vydat se do světa za prací, ale hlavně kvůli své milované Griseldě, která jeho lásku zcela ignoruje. Zde spolu se svou shnilou bramborou prožívá neuvěřitelná dobrodružství, která nakonec nadobro změní jeho život. Gilliam svým Žvahlavem pokračoval, kde se Svatým Grálem končil, neboť podobenství právě s tímto filmem je nepřehlédnutelné, což ovšem není vůbec na škodu a i když se film hodně blíží Monthy Pythonům na kráse mu v žádném případě neubírá. Sice je pravda, že film má pár slabších míst, ale rozhodně jimi nejsou špatná technická kvalita, neboť právě primitivní technické vykreslení triků dělá z tohoto a nejen z tohoto ale i z Pythonů tak zábavný snímek. Některé scény mě opravdu dostaly například rybářovo latrýna nebo dopravní špička ve městě byly prostě k popukání, ale nejen to i samotný Žvahlav byl super. Sice tento film určitě nepatří do TOP od Terryho Gilliama, ale určitě jde o vysoce nadprůměrnou komedii u které se určitě pobavíte a nebudete litovat. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (3)

  • Mnoho scén bylo kvůli nízkému rozpočtu točeno jen jednou. (ČSFD)
  • Producent Sanford Lieberson chtěl do role Dennise původně obsadit Michaela Crawforda. (ČSFD)
  • John Cleese a Iain Cuthbertson odmítli role v tomto filmu. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

29.11.2020

Ve věku 85 let zemřel po krátké nemoci britský herec a bývalý bodybuilder David Prowse. Prowse budou fanoušci nejlépe znát jako muže, který na sobě v původních Star Wars nosil ikonický kostým Darth… (viac)

Reklama

Reklama