Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérka Zuzana Piussi začala nakrúcať svoj film zo zúfalstva. Od volieb 2010 do volieb 2012 pozerala okolo seba s otvorenými očami a zaznamenávala. Predvolebné kampane, politikov, ich voličov, demonštrácie proti Gorile, organizátorov týchto protestov…Výsledkom je fascinujúci pohľad na stav spoločnosti po 20 rokoch slobodnej samostatnosti. Slovensko, aké si nechceme pripustiť. Tento autentický dokument je potrebné vidieť. Pre vlastné zdravie a na vlastné riziko. V prípade nevoľnosti vyhľadajme svojho ošetrujúceho lekára. Pre istotu. Zaslúžime si to. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (66)

d-fens 

všetky recenzie používateľa

dokonalá komédia, ak nie ste občan SR :-/ ... ak ním ale ste, tak vám ten dokument moc nepovie - je totiž doslova ušitý zo slovenskej mentality a naturelu (tie sa inak krásne premietajú aj do tunajších hodnotení a komentárov), ktoré mnohým bránia vnímať Slovensko, Slovákov, "slovenskosť" z odstupu. Prílišná slovenská zainteresovanosť inštinktívne nabáda takéto filmy degradovať, pretože Slovákov vykresluje nie lichotivo. A ako je známe, človek nedokáže byť objektívny v ničom, v čom je aj jeho záujem, alebo čo sa ho priamo dotýka. To nízke hodnotenie ma vôbec neprekvapuje, pretože film môže plne "vstrebať" iba obyvateľ SR, no a keďže za najväčších neschopákov sú označení samotní obyvatelia SR, tak vysoko to hodnotiť asi nebudú - hrdosť nedovolí :) ()

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Objektivita pokrivkáva tak ako aj vyváženosť. Viac sa hádzalo na lavicu ako na pravicu, ale pozretie nelutujem. Povedalo sa to čo viem a to, že ludia su ako stádo ovci. Každý chce zmenu, ale predstavuje si to ináč. Spoločne bok po boku tam stál niekto kto chcel návrat socializmu, zaritý kresťan čo chcel priamu demokraciu na kresťanských hodnotách a anarchista čo možno ani sám nevedel čo chce, a mnoho iných. To je ťažké nájsť spoločnú reč. Napokom aj tak protestujúcich použili ako hajzelpapier a keby sa dostali k moci tak sa na ních vyseru. Prvé čo treba zmeniť je myslenie ludí. Haščák mal pravdu. Ludia o tom prt vedia a vnímaju to len povrchne, a zakladajú si na tom čo jedna babka povedala. Vymité mozgi z reklám a propagandy rozhodujú vo volbách o tom, o čom nemajú ani šajnu a odmenení su ďalsím mediálnym výplachom. ()

Reklama

ivet.ka 

všetky recenzie používateľa

Spíše zachycení nějakého výseku skutečnosti, ze kterého by se dala vytvořit reportáž do publicistického televizního pořadu. Jako celovečerní dokument je to poměrně slabé. Zoufalství, které mohou Slováci pociťovat však chápu. Ale snaha najít nějaké řešení zde naprosto selhává a občané se snaží demokracii nahradit lynčováním, vypískáním druhé strany a vulgárními pokřiky. Good luck. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Pozrel som si dokument od Fica do Fica a musim povedat, ze toto je dokumentarny HNOJ. Autorka Piussi tu vystupuje ako ta, ktorej nazor /na tie jej kauzy, ktorymi ona zije/ je jediny spravny, neomylny a dokonaly. Ludia, co by jej protirecili, po tych tu niet ani chyru ani slychu. Amatercina najhrubsieho kalibru- presne to je dokument - Od Fica do Fica -, a to som videl dostatok dokumentov, da sa povedat stovky. Ze "slovenska filmova tvorba" po Novembri 1989 je hnoj, som si zvykol. Ale ze ma niekto tendencie kvalitne pohnojit aj tocenie dokumentov, to mi je novum. PS Preco za totality a najbrutalnejsej normalizacie sme tocili v byv. Ceskoslovensku same vyborne filmy /Kladivo na Carodejnice..../ a teraz, ked je demokracia a su podstatne vacsie moznosti, tocime jeden vykal za druhym? Dokumentu davam 6 % ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Film som prvýkrát videl 8 rokov po udalostiach, ktoré zobrazuje (ktoré som vtedy nevnímal, keďže som v roku 2012 mal 15 rokov a politika má príliš nezaujímala.) Toto sledovanie malo veľmi pochmúrny nádych. Vláda sa odvtedy vymenila, no situácia vyzerá stále rovnako, človek dostáva pocit že sa my, naivný, hlúpy, zamindrákovaný a konfliktný národ, nikdy nepoučíme. Čo sa formy týka, bola klasicky "Piussovská" - dramaturgicky neujasnená, rozhádzaná. Zobrazenie udalostí v dokumente bude mať však nepochybne každým ďalším rokom od premiéry väčšiu historickú váhu. ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (2)

  • Slovenská multikina a veřejnoprávní RTVS odmítli dokument odvysílat. Oficiálně proto, že film údajně nebyl dokončený. Podle autorů ale představitelé kin uvedli, že dokument je příliš politický. Piussi byla tak nucena film šířit pouze prostřednictvím internetu. (ČSFD)
  • Hlavnými aktérmi väčšiny minutáže snímky Od Fica do Fica sú davy, ktoré sa začiatkom roka 2012 vydali do ulíc na protest proti kauze Gorila. (Sufferer)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené