Reklama

Reklama

Půjčovna masa

(seriál)
  • USA Altered Carbon
Trailer 2
USA, (2018–2020), 15 h 36 min (Minutáž: 43–67 min)

Tvorcovia:

Laeta Kalogridis

Predloha:

Richard Morgan (kniha)

Hrajú:

Martha Higareda, Joel Kinnaman, James Purefoy, Stephanie Cleough, Ato Essandoh, Byron Mann, Andre Tricoteux, Matt Frewer, Renée Elise Goldsberry (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(18)

Po 250 letech strávených v hibernaci je oživený vězeň, který si může vydobýt svobodu jediným způsobem: musí zjistit, kdo je vrah. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (11)

Série 1 (2018) (S01) 

Vydarený kyberpunkový seriál, čo znamená hutná atmosféra, fajn lokácie, vhodne vybratí herci a komplikovaný príbeh spojený s technológiami budúcnosti. Bohužiaľ je cítiť, že materiál by si bohato vystačil s vyše dvojhodinovým filmom. Rozprávanie v takomto časovom rámci pôsobí upotene a odhalenia nie sú tak prekvapivé a postáv tak veľa, aby som mal chuť si dať niekedy repete, ako to rád robím pri britských či škandinávskych krimi sériách. Vizuál je síce slušný, ale časom už neponúka nič nové, avšak vyšetrovanie sa naplno rozbehne až v druhej polovici, takže aj tak už na eye candy nezostáva veľa priestoru. Ústredná myšlienka o morálnom úpadku duše behom umelo naťahovaného života je na tak veľkú stopáž trochu nedostatočne rozvinutá a málo zdôraznená. Dilema v hodnotení, avšak na druhú sériu už chuť nemám (zatiaľ), takže tých čistých 70% je za 3/5. ()

Z minulosti (2018) (S01E01) 

Skvelý pilot, ktorý v komplikovanom svete ponúka priamočiaru zápletku. Alebo aspoň tak sa spočiatku javí vyšetrovanie mysterióznej vraždy. Pokiaľ máte radi kyberpunk, oceníte fajnový vizuál, vhodne obsadených Kinnamana alebo Purefoya, ktorý by hral hlavnú postavu pred 15 rokmi. Zatiaľ sa zdá, že tvorcovia disponovali vyšším rozpočtom a všetkých to bavilo. 10 dielov naznačuje, že sa dočkáme aj nejakej tej seriálovej vaty, dúfam, že sa mýlim. ()

Padlý anděl (2018) (S01E02) 

Atmosféra je skvelá, tvorcovia presne vedia, ako má vyzerať kyberpunk a že jeho dôležitou zložkou je neo-noirová štylizácia. Viac sa pozrieme do súkromia vyšetrovateľky, majiteľa penziónu a Kovacs rieši prvého podozrivého. Pritom sa dozvedá dôležité skutočnosti ohľadom sieti prostitúcie, takže nechajme sa prekvapiť, kam až vedie králičia nora. Možno ale ide o falošnú stopu a naťahovanie času. ()

Na opuštěném místě (2018) (S01E03) 

Každý seriál (alebo aspoň mnoho z nich) má svoju večierkovú epizódu a v rámci Altered Carbon je to číslo 3. Nejde však len o klasický dekadentný večierok plný alkoholu, drog a sexu, ale pozrieme sa aj na gladiátorské súboje budúcnosti. Nejde len o planú zábavu, bojuje sa o nové telá, čím sa ešte viac prekresľuje fikčný svet seriálu. Či tu niečo Kovacs zistil, zistíme spolu s ním až neskôr. ()

Síla zla (2018) (S01E04) 

Zatiaľ čo predchádzajúcej epizóde patril večierok (alebo naopak), štvorke dominuje boj vo virtuálnej realite. A aby to bolo trochu komplikovanejšie, aj virtuálna realita v rámci flashbacku s určitým naviazaním na súčasnosť. Po tom, čo Kovacs situáciu dostane pod kontrolu, nasleduje veľmi prekvapivá akcia. Vysvetľovať sa ale bude až nabudúce. Púzdra môžu byť totiž aj zdrojom humoru, ako prvýkrát v sérii zisťujeme. ()

Nepravý muž (2018) (S01E05) 

Ide síce o dosiaľ najdôležitejší diel, avšak ukazuje sa v ňom práve preto najväčšia slabina seriálu, samozrejme z môjho subjektívneho pohľadu. Tvorcov akoby oveľa viac bavilo točiť atrakcie typu dekadentný večierok, virtuálna realita, predstavovanie fikčného sveta vo všeobecnosti alebo aj návšteva chudákov v tejto časti, avšak vyšetrovanie je nakrútené veľmi rutinne a šedo. A to aj napriek tomu, že scenár je napísaný dobre. Uvidíme, čo s tým ďalej. ()

Muž s mou tváří (2018) (S01E06) 

Rozumiem tomu, prečo záverečný fight poteší väčšinu fanúšikov seriálu. Mne skôr pripadá, že by sme sa už naplno mali venovať samotnému prípadu a nie naháňať akčné scény. Inak po štyroch dieloch akoby tvorcom prišli vizuálne nápady a vidíme už len to isté. Niežeby to bolo málo, ale v prvej polovici prišli vždy s niečím neopozeraným. Pri Altered Carbon nemá príliš zmysel hodnotiť jednotlivé časti, či ide, alebo nejde o skutočne kvalitný a ucelený kyberpunkový príbeh so zmyslom, ukáže až záver. ()

Nora Inu (2018) (S01E07) 

Sedmička je tá odlišná epizóda, ktorú obsahuje takmer každý seriál. Okrem toho by mohlo ísť o skvelý desaťminútový epilóg pilotu, prípadne päťminútovú rapidmontáž akejkoľvek epizódy. Je teda otázka vkusu, či máte radi hlbšie piplanie sa v minulosti, alebo radšej chronologicky sledujete prebiehajúci dej bez odbočiek, respektíve návratov do minulosti. Ja som niekde medzi. Prekvapenie prinesie až záverečná sekvencia. Možno budete premýšľať aj na tým, či je lepší v úlohe Kinnaman, alebo Yun Lee. ()

V osidlech noci (2018) (S01E08) 

Pozitívny dojem z celej epizódy a hlavne nepredvídateľnosti toho, ako sa Kovacs zachová pri riešení prípadu mi trochu zničil záverečný súboj. Opäť chápem, že pre mnohých fanúšikov pôjde o jednu z vrcholných scén seriálu, ale mňa tieto akčné vsuvky skôr nudia a iba čakám na výsledok a kam sa dej vďaka nim posunie. Skutočnú kvalitu (aj) tejto epizódy určí samotný záver. Som zvedavý najmä na Bancroftovu reakciu, keď zistí, že Kovacs... ()

Běsnění v nebi (2018) (S01E09) 

Asi nejak podobne som si predstavoval vyšetrovanie prípadu naprieč celým seriálom. Tvorcovia sa síce snažia, aby každá epizóda bola trochu odlišná, ako celok ale Altered Carbon nie je tak plynulý, ako by si prípad žiadal. Dalo sa čakať, že smerom k záveru sa pozrieme aj tam, kam sme sa v prvej epizóde pozerali ďalekohľadom. Všetko začína zapadať do seba, som zvedavý, či nás vo finále čaká ešte nejaké to prekvapenie. ()

Zabijáci (2018) (S01E10) 

Finále je presne také aké malo byť, aby bola väčšina spokojná. Mňa ale takmer polhodinové súboje nebavili a navyše viedli k očakávanému koncu. Našťastie zvyšok epizódy ponúkol predsa len jedno dôležité odhalenie a to sa zdalo, že všetko je už dávno vyriešené a hrá sa len o to, kto zostane nažive a ak hej, tak či tí vinní pôjdu sedieť. Niekto pôjde, niekto zomrel, niekto dostal nové púzdro. ()

Súvisiace novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Kyberpunkový Altered Carbon mění obsazení

Kyberpunkový Altered Carbon mění obsazení

30.07.2018

V čerstvě oznámené druhé řadě kyberpunkové sci-fi Altered Carbon od Netflixu se v hlavní roli vojáka Takeshiho Kovacse nově objeví herec Anthony Mackie (Captain America: Občanská válka, Detroit). Ten… (viac)

Netflix a hvězda bojových umění

Netflix a hvězda bojových umění

01.07.2018

Netflix si objednal akční sci-fi seriál Wu Assassins s hvězdou bojové série Zátah Iko Uwaisem. Scénář k novince napíše John Wirth (Terminátor: Příběh Sáry Connorové, Falling Skies), o režii první… (viac)

Barbar Conan míří do televize

Barbar Conan míří do televize

06.02.2018

Amazon dal před pár měsíci najevo, že si hodlá sehnat vlastní Hru o trůny. Krokem číslo jedna byl nákup televizních práv na Pána prstenů, z čehož se má ukuchtit prequel slavné filmové trilogie. Krok… (viac)

Reklama

Reklama