Reklama

Reklama

Životný príbeh legendárneho hokejistu Valerija Charlamova od jeho detstva, kedy strávil nejaký čas v Španielsku, odkiaľ pochádzala jeho matka, cez vzostup kariéry a vzťah s trénerom Anatolijom Tarasovom, považovaným za otca sovietskeho hokeja, až po začiatok takzvanej Série storočia, ôsmich nezabudnuteľných zápasov, ktoré proti sebe zohrali najlepší hráči Kanady a ZSSR v roku 1972. (STV)

(viac)

Recenzie (188)

joehot 

všetky recenzie používateľa

Na pomezí tří a čtyř. Proč čtyři, viz zápory. Klady: technické provedení zápasů, sympaťáci Danila Kozlovskij, tempo. Zápory: nedotažení některých témat, tendenční tlačení postav obou stran k archetypálnosti (zlí, zlí Kanaďani! hodní hodní Sověti!). Nakonec rozhodl fakt, jakým způsobem byli vyzobrazeni Kanaďani. Kromě toho, že je hráli snad jenom tři herci, ještě navíc vypadali jako z Planety Opic. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

Kdo umí, ten umí - tak nejlíp bych asi shrnul práci režiséra Nikolaje Lebeděva. Dokázal totiž, že já, nikterak velký fanda ledního hokeje a už vůbec ne Rusáků, jsem po dvě hodiny seděl v křesle jako přikovaný a klukům v bílém s pracovním náčiním na dresech držel palce na všech končetinách, aby těm arogantním opičákům s javorovým listem na pupku pořádně nakopali zadní části těla. Ať už je to oproti realitě jakkoli přikrášlené (i kdyby, tak sportovní nacionalismus je mi vždycky milejší, než politický), pro tyhle pocity se také točí filmy. Smekám před výborným Danilou Kozlovským i před Olegem Meňšikovem, který tím "otcem sovětského hokeje" prostě je! A co my? Natočíme něco o Naganu? 95%. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Legenda 17 obsahuje všetky klišé športoých filmov, ale zrovna v tomto žánri to snáď ani inak nejde a keby tu niečo veľmi známe absentovalo, cítili by sme sa ukrátení. Asi aj tá démonizácia kanaských hráčov k tomu patrí. Trochu mrzí, že olympiáda v Sappore je tu prezentovaná ako iba také predjedlo pred sériou s Kanadou a namiesto finále vidíme iba remízový zápas so Švédskom Milostná línia sa zdá byť trochu zbytočná a mierne zdržuje, ale prekvapivo jej nie je venovaný príliš veľký priestor a ku koncu je to už iba čisto o hokeji. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Športové filmy zbožňujem a hokej je môj najobľúbenejší šport. Je pochopiteľné, že filmy so športovou tématikou "podľa skutočnej udalosti" bývajú často prikrášlené, aby hlavná hviezda alebo team zobrazený vo filme vyzeral, čo najlepšie - len nie je moc dobré, keď sa to moc preháňa, a je úplne trestuhodné, keď sa to preháňa až za hranicu. Súhlasím, Charlamov bol, je a aj navždy bude legenda ruského hokeja, patrí mu všetok obdiv a úcta. No popravde, nemyslím si, že by bol z tohto zrovna nadšený, keďže tu bol vykreslený ako nezničiteľný terminátor, ktorému pri lezení po lane medzi kolosálnymi chladiacimi vežami stačí jedna ruka a po hromozvode vyšplhá aj na 4.poschodie. Je mi jasné, že Rusi sa snažili vykresliť svojho hrdinu v čo najžiarivejšom svetle (aj keď najmä v úvode boli skvelo vykreslené aj jeho slabiny - najmä v jeho egoistickej osobnosti), lenže aj glorifikácia má svoje hranice, a toto bolo až za ne - a poriadne! :(( Navyše kopa scén bola vykrádačka skvelého amerického Miracle (najmä scéna národného teamu, ktorý sa nevedel zjednotiť a stále medzi hráčmi panovala rivalita kvôli domovským klubom). Škoda toho, tešil som sa, že sa mi do rúk dostane ďalší skvelý hokejový film, a som dosť sklamaný. Napriek tomu som za každý film s hokejovou tématikou vďačný. Navyše, ukončiť film po 1.zápase Série storočia, keď Charlamovova kariéra vrcholí, to mi tiež príde poriadne pokrytecké. No a to, že ostatní hráči akoby boli v teame len na okrasu a do počtu ani nehovorím - neviem čo by im spravilo, keby aspoň tých najznámejších ako Treťjak, Jakušev, Petrov a Michajlov aj trochu zakomponovali do deja. A to vykreslenie Phila Esposita a kanadského teamu ako bandy idiotov so žuvačkami? Maximálne prehnané! Na druhú stranu oceňujem, že do filmu bola vložená aj inšia zápletka ako hokej, a hlavne to ako bolo ukázané, že komunistická strana rozhodovala úplne úplne o všetkom (to považujem za veľké plus, že Rusi sú ochotní kriticky poukázať na vtedajší vplyv komunizmu). Btw. aj vám Oleg Menšikov viac pripomínal Vjačeslava Bykova ako slávneho Tarasova? ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Kdo máme rádi hokej, dobře se na to dívá, nicméně je to pojaté tak extrémně tendenčně proti kanadskému a americkému hokeji, že to samotnému filmu ubližuje. Zajímavý je vhled do stranických intrik kolem vrcholového sportu té doby v Sovětském Svazu, stejně jako nepokryté přiznání, že tzv. sovětští amatéři byli tvrdí profesionálové, odpudivě pak působí výběr herců pro kanadský národní tým, který kopíruje casting planety opic. ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (22)

  • Při 2. gólu Kanady v zápase je na tabuli čas 5:32 a komentátor říká: „Šestá minuta...!“  Gól ale vstřelil hráč Kanady Henderson až v 7. minutě zápasu. (montywalsh)
  • Ve filmu se vůbec neobjeví skutečnost, že v mládí byla Charlamovovi diagnostikována srdeční revmatická choroba. Podle lékařů se neměl vystavovat jakékoli fyzické zátěži a měl být i osvobozen od tělocviku. Charlamov to vyřešit tím, že se rozhodl neuposlechnout a soustředil se na hokej. (Robbi)
  • Kontinentální hokejová liga má divizi nesoucí Charlamovovo jméno. (Luky-7)

Reklama

Reklama