Reklama

Reklama

Zvonky šťastia

  • Česko Zvonky štěstí (festivalový názov) (viac)
všetky plagáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mariena a Roman sú bratranec a sesternica. Napriek tomu, že majú každý svoju rodinu, deti a každodenný život, v osade, v ktorej žijú, sú exotmi. Spája ich spoločná vášeň, ktorá má s každodenným životom málo spoločného – obdiv k speváckym hviezdam Karlovi Gottovi a Dare Rolins. Zbierajú a vymieňajú si výstrižky z bulvárnych časopisov, nacvičujú spoločne pesničky z repertoáru svojich idolov a prepožičiavajú si ich identity, pod ktorými ich už poznajú príbuzní aj susedia. Navzdory všetkým očakávaniam Marienu ako Karla a Romana ako Darinku. Jedného dňa sa rozhodnú, že pre nich naspievajú obľúbený hit Zvonky šťastia a spolu s vlastným videoklipom im ho pošlú na DVD. Týmto projektom ich sprevádzajú dokumentaristi Marek Šulík a Jana Bučka. Vzniká tak vzájomná hra, v ktorej sa vymieňajú role protagonistov a filmárov, ale aj mediálnych hviezd a obyčajných ľudí zo sociálne slabších pomerov. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (16)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Viac ako dokumentárny film je to komédia a ešte viac reality-show. Takže dokumentárny vlastne vôbec nie, keď protagonisti plnia zadanú debilnú úlohu. Tak ako môžu a vedia, pritom si aj zafilozofujú, tiež len tak ako im stav mysle a situácia dovoľujú, ale viac ma to rozčuľovalo ako zaujalo. Celý projekt je ako vtip slabé a pridlhé, a ako snaha o niečo nápomocné len šliapnutím vedľa. Zaujal ma akurát zvuk, keď dokonale počuť ako muchy prelietajú zľava doprava, kiežby takýto kvalitný zvuk mali aj súčasné hrané filmy. ()

mi_X_o 

všetky recenzie používateľa

Tento film sa vlastne na nič nehrá a pritom je celý jedna veľká hra. Stačí ak na ňu divák pristúpi, ak nezačne zbytočne hlboko "šťúrať" a moralizovať ale sa len jednoducho poddá jeho iluzívnej irónii. Možno práve podobný nadhľad je nakoniec cestou k riešeniam ťažkých (rómskych) otázok. PS: Pri filme Je to iba vietor som písal, že mnohí filmári vidia rómov cez ružové okuliare. Tento film je idealistický, ale od začiatku to priznáva a upozorňuje na to - Za všetko hovorí podtitul DOKUMENTÁRNA HRA. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Sledujeme zahálčivý život Romů tradičně zaměřených na rodinu. U nás oficiálně sociálně vyloučená komunita. Nejvíce by pomohlo vzdělání, ale Romové mu přisuzují malou hodnotu a žijí ze dne na den. Můj vedoucí katedry na přednáškách sociální a kulturní ekologie říkával jak mu romská žena odpověděla na otázku , proč je už posedmé těhotná "A proč by jsem měla chodit zbytečně prázdná?". V tomto ohledu je to u nás a na Slovensku nejúspěšnější menšina. Jak říká Vladimír Komárek "studenti vysokých škol na sobě dnes páchají holokaust". Ústředním motivem dokumentu je láska k hudbě , zvláště ke Karlu Gottovi a Daře Rollins. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $-║ Cinematik report: Film s podmanivým názvom Zvonky šťastia(2012) si prišli uviesť aj tvorcovia, ktorý ochotne po projekcii zodpovedali niekoľko otázok od publika. Témou bola Rómska problematika a tak otázky smerovali hlavne ako ich v tejto osade prijali a ako sa im s nimi spolupracovalo. Odpovede tvorcov na ich spoluprácu boli pozitívne, snaživo spolupracovali na projekte, dokonca poctivo strážili filmársku techniku aby sa nič neukradlo alebo nepoškodilo. Príbeh ponúkne dvoch občanov tejto komunity v úlohe veľkých fanúšikov hudobných hviezd Karela Gotta a Dary Rolins. A ako moc sa im chcú podobať až nakoniec vo svojom jazyku prespievajú a nahrajú svojský klip Zvonky šťastia. Film je hravý a pre publikum v určitých etapách roztomilo zábavný. /videl v kine: 40%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

Metóda, keď si dokumentarista vymyslí nejaký koncept a potom do neho zavlečie protagonistov, sa ukázala ako prepálená už pri Nesvadbove. Pri Zvonkoch šťastia sa tento typ práce dostáva do extrému. Stráca sa akákoľvek možnosť povedať niečo pravdivé o živote hrdinov a hlavnú úlohu preberá zvolený režisérsky výmysel. (Nechcem byť ostrý, ale to isté robia aj súčasné realityshow. Stačí si nájsť exota a vymyslieť mu nejakú činnosť, ktorá ho dostatočne zosmiešni.).................Čo je na tomto filme vtipné, teda nevznika zo zámeru režiséra, ale je čarom nechceného, keď protagonista prenáša rôzne "múdrosti". Veľmi tenkú hranicu s televíznou produkciou (Modré z neba) film oblizne, keď sa protagonista nemotivovane rozplače a začne skuhrať o svojom živote. Takýto moment vyznania a dojatia pôsobí v celom filme úplne bezkontextovo a samoúčelne............................Zaujímavý je moment pred koncom, kde do predkamerovej reality vstúpia aj tvorcovia a vlastne doznajú, že im nejde o žiadnu úprimnú snahu porozumieť rómom, ale chcú si iba natočiť svoj záber. O tomto by mal byť ten film, že väčšina slovenských režisérov ani nevie prečo točí o rómoch, nerozumie danej problematike a viac ako o úprimnú snahu vyjadriť sa k danej téme im ide len o nadobudnutie statusu dôležitých umelcov, ktorí sú pre našu spoločnosť potrební, lebo točia predsa o takýchto vážnych veciach. ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama