Reklama

Reklama

Zázrak

  • angličtina Miracle
Rozhovor  - Juraj Lehotský

Obsahy(1)

Príbeh dievčaťa z polepšovne. Ela má ešte detskú tvár a telo, ktoré už pôsobí veľmi žensky. Keď ju matka privedie do polepšovne, priznáva, že má tridsaťročného frajera Robyho, u ktorého žila po úteku z domu. Miluje ho, ale nemôže sa s ním skontaktovať. Rozhodne sa z polepšovne ujsť. Oceňovaný režisér Juraj Lehotský v snahe o čo najväčšiu autenticitu obsadil do hlavnej úlohy mladučkú Michaelu Bendulovú, ktorú objavil v reedukačnom centre. Aj jej osobná skúsenosť zo života v tomto prostredí jej pomohla stvárniť svoju rolu presvedčivo a s ľahkosťou. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (12)

  • Renáta Berkyová, jedna z komparzistiek, strávila reedukačnom centre dva roky. O filme povedala: „V polepšovni sú hlavne dievčatá, ktoré si nerozumeli s rodičmi, tak ako Ela. Preto sa mi film zdá byť veľmi pravdivý.“ (Arsenal83)
  • Riaditeľ reedukačného zariadenia, kde sa film nakrúcal, Marek Mikula, spomína: „Zrazu tu bolo dvadsaťpäť cudzích ľudí, veľa techniky a hlavne otvorené priestory. Počas nakrúcania sme museli preto posilniť služby. Samotné dievčatá však boli z filmu nadšené.“ (Arsenal83)
  • Scenárista Marek Leščák povedal, že zvažovali obsadiť aj herečky z konzervatórií. Nazdávali sa však, že dievča zo zdravého prostredia by nedokázalo presvedčiť diváka o pravdivosti príbehu. (Arsenal83)
  • V reedukačnom centre na Spiši, tvorcovia pobudli s prestávkami niekoľko mesiacov, aby vystihli všetky ročné obdobia. (Arsenal83)
  • Tvorcovia filmu časť príbehu natáčali v Reedukačnom centre v Spišskom Hrhove, ktoré sídli v neobarokovom kaštieli. Miestne chovankyne sa vo filme blysli aj ako komparzistky. (Arsenal83)
  • Kameraman Norbert Hudec bol chválený za svoju prácu a dokonca prirovnaný k slávnym bratom Dardennovcom (Jean-Pierre a Luc). On však ich diela skoro nepoznal: ''Prirovnávanie kamery v Zázraku k filmom bratov Dardennovcov je pre mňa veľkou poctou, ale musím sa priznať, že mimo jednej scény som, žiaľ, ich filmy doteraz nevidel. Vizuál nášho filmu sa odvíja priamo od témy a súvisí so snahou sprostredkovať divákovi realistický pohľad na príbeh hlavnej postavy a vtiahnuť ho priamo do deja. Som zvedavý, aká bude reakcia divákov na inom kontinente a či sa prejavia možné rozdiely v pohľade na svet.'' (Arsenal83)
  • Film sa dočkal uvedenia Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte (september 2013). Režisér Juraj Lehotský na to zareagoval nasledovne: ''Veľmi sa teším, že náš film opäť vybrali do programu tohto festivalu. Mám radosť, že ho môžeme ukázať svetovému publiku práve na takomto dôležitom podujatí. Z mojich spomienok môžem povedať, že festival v Toronte sa vyznačuje výborným publikom. Pamätám si, že hľadisko bolo premiešané - od mládeže až po veľmi starých ľudí, ktorí stále milujú film. Som veľmi zvedavý a teším sa najmä na divákov." (Arsenal83)
  • Film vyhral hlavnú cenu Zlatý Atlas na medzinárodnom filmovom festivale Arras Film Festival vo Francúzsku, ktorá je spojená s finančnou odmenou 12-tisíc eur určenou na distribúciu v krajine. (kacer4)
  • Michaelu Bendulovú, ktorá stvárnila postavu Ely, objavil režisér Juraj Lehocký so scenáristom Merekom Leščákom v reedukačnom centre medzi chovankyňami polepšovne. Jej osobná skúsenosť života v neľahkom prostredí jej pomohla stvárniť túto postavu s prirodzenosťou a ľahkosťou. (Zdroj: ASFK)
  • Film bol distribuovaný do kín aj na 35-milimetrových kópiách, vďaka čomu ho mohli premietať aj v jednosálových kamenných kinách, ktoré ešte neprešli digitalizáciou. (Zdroj: ASFK)
  • „Rád odkrývam nové životy, iné životy. Zamýšľam sa nad ich zmyslom a hľadám ich hodnotu. Inšpiráciou pre film bol príbeh dievčaťa, ktoré som stretol. Bolo ešte dieťaťom, ktorému sa zrútil celý svet. Stratilo všetko, čo malo rado, čo patrí k detstvu – diskotéky, detské sny a svoju prvú lásku. Začínalo žiť život, na ktorý nebolo pripravené. Chcel som vidieť život tohto dievčaťa taký, aký je. Žiť jej život s jej malým tajomstvom, v plnej jednoduchosti a obyčajnosti. Chcel som byť blízko pri nej,“ prezradil režisér Juraj Lehocký. (Zdroj: ASFK)

Súvisiace novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (viac)

Reklama

Reklama