Reklama

Reklama

Záhada Hory mŕtvych

  • Česko Záhada Hory mrtvých (viac)
Trailer 2

Film sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1959 na Hore mŕtvych v severnom Urale, kedy prišlo nevysvetliteľným spôsobom o život deväť ruských študentov... Píše sa 28. január 1959. Desať skúsených lyžiarov sa vybralo z Jekaterinburgu smerom do mesta Vizahi na lyžiarsku expedíciu do pohoria Ural v Rusku. Lyžiari, celkovo osem chlapcov a dve dievčatá, boli študentmi Uralského Polytechnického inštitútu. Jeden chlapec zo skupiny ochorel a musel sa vrátiť, ostatní pokračovali ďalej, no ani jeden z nich sa nikdy nevrátil. Ich telá sa našli iba v spodnej bielizni a vykazovali vysoké známky radiácie. Stan bol roztrhnutý zvnútra a turisti z neho utekali bosí a takmer nahí pri teplote -30 °C.  Aj keď sa nenašli známky súboja, obete mali rozrazené lebky, zlámané rebrá, rozsiahle vnútorné znamenia a jednému z dievčat chýbal jazyk. Ich smrť nebola nikdy objasnená, špekulovalo sa o lavíne, ale aj o paranormálnych javoch či UFO. Oficiálnou príčinou smrti bola spontánna sila, ktorú obete neboli schopné prekonať. Horský priesmyk, kde k  došlo k nešťastiu, pomenovali po vodcovi výpravy Igorovi Djatlovovi ako Djatlovov priesmyk. V roku 2012 sa pätica amerických študentov rozhodne vyraziť po stopách ruskej výpravy a objasniť jednu z najzáhadnejších tragédií minulého storočia. Akonáhle sa dostanú na miesta, kde vtedy zahynuli ich vrstovníci, začnú ich prenasledovať čudné desivé udalosti a im je čoraz jasnejšie, že tajomné sily, ktoré na mieste tragédie driemali päťdesiatštyri rokov, sú pripravené vraždiť znova... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (367)

verbal 

všetky recenzie používateľa

Co taky čekat od filmu, jehož scénárista se jmenuje Vykram?! Vykrámaný pissálek si zřejmě utíral rektum do starých ruských novin a tu si všiml vybledlé fotografie turisty Datlova, pročež znovu zatlačil, dal plný průchod své omezené fantazii a echajíce vypotil neskutečně nudnou a neoriginální hovadinu. Sýry v díru, tedy chtěl jsem říct mezery v logice, nevychytal ani dávno mrtvý, bývalý režisér René, kterému se při teleportaci z domu paní Dejvisové patrně špatně poskládaly molekuly a zůstal mu místo hlavy hrnec na špagety. Navíc celé to martýrium okořenil fajn fetišem, kterého už začínám mít poslední dobou plnou prdel a až budu velký a vlivný, celoplošně zakážu ruční kamery. ()

honajz 

všetky recenzie používateľa

Moc rád bych, aby se mi film líbil, ale prostě nemůžu. Zdlouhavé úvodní představování studentů mi lezlo na nervy, mužici a samohonka, babka s ikonou Krista v pozadí mi lezli na nervy, přehnané hysterické reakce při jakémkoliv zvuku mi lezly na nervy... Od objevení dveří to začalo být zajímavé, teorie střídala teorii, aby nakonec přišla teorie podle mne hodně přitažená za vlasy, a vlastně nic neřešící. Chvílemi to mělo skvělé efekty, sem tam i napětí, ale celkově mě to zklamalo, potenciál byl vyšší. A hlavně - běžte už s found footage do pérdele a začněte zas točit normální filmy. Sice bude nutné napsat poněkud komplikovanější scénář, ale vo to de, kurňa! ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Skupinka Amerických študentov prichádza do Ruska k hore Ural, aby prešetrili 50 rokov starú záhadu úmrtia 9-tich členov expedície okolo bádateľa Dyatlova. Podarí sa im dokončiť záverečnú školskú prácu, alebo ...?? A toto ako malo byť čo? Dosť dlhú dobu som nevzhliadol žiadny horor, nakoľko som si povedal, že by bolo lepšie, dať si na "pár dní pauzu". No a keď sa konečne človek odhodlá vrátiť k svojej "jedinej láske, nájde ju v posteli s iným". Preberte si túto vetu ako chcete, ale moje záverečné hodnotenie v percentách asi hovorí za všetko. Trištvrte filmu nudných, následný pokus o vzbudenie napätia, zabilo stupídne rozuzlenie. Fantázii sa síce medze nekladú, ale čo je moc, to je moc - 30%. ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Scénárista má bujnú fantáziu a na tajuplné, dodnes neobjasnené skutočné udalosti navliekol hororové a sci-fi témy ako z béčkového hororu, ktorý v kinách nemá čo hladať. Koncept nájdených real-footage nahrávok film veškerou logikou opakovane popiera, z postáv americkej skupinky dobrodruhov vás žiadna ničím nezaujme a herecké výkony miestnych Rusov su smiešne (spovedaná babička, nenápadne čítajuca text, no comment). Vo finále nechýba hororové napätie, ale celkovo je to strašná hovadina. ()

Jinny 

všetky recenzie používateľa

Film není bez atmosféry, ale toho zabalení do sci-fi a hororových klišátek je škoda. Záhada smrti ruských turistů z roku 1959 má skoro jistě prozaičtější vysvětlení skládající se z paniky, umrznutí a pádu do nízké rokle, přesto ale autorská licence dovolovala prozkoumat řadu dramatických teorií. Jenže takhle... je Záhada Hory mrtvých jen další horor o přihlouplých amerických studentech. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (6)

  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)
  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)

Reklama

Reklama