Reklama

Reklama

Mladý učiteľ výtvarnej výchovy Kang In-ho zo Soulu prichádza do Mujinu učiť sluchovo postihnuté deti. Prvé, čo si všimne, sú zvláštnosti na deťoch, ktoré učí. Neskôr zisťuje, že deti fyzicky i sexuálne zneužívajú učitelia a aj samotný riaditeľ akadémie. Aby hrôzy v škole zastavil, spojí sa s aktivistkou za ľudské práva a spoločne s ňou chce tajomstvo akadémie zverejniť. Celá situácia je však zamotanejšia než sa na prvý pohľad zdá a na odhalenie čakajú ďalšie temné tajomstvá... (sochoking)

(viac)

Recenzie (247)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

V máloktorom filme divák nájde toľko násilia, bezmocnosti a beznádeje ako v Dogani. Výsledným pocitom je depresia, pretože počas života príliš často sledujeme príbehy končiace happy endom, a ten sa v tomto prípade, ale ani v živote, nekoná. Južná Kórea je na opačnom konci zemegule a mohlo by to zvádzať k tomu, že ide o nejaký regionálny problém, ktorý umožňujú kultúrne a politické odlišnosti. Ale nie. Aj na našom malom svojstojnom Slovensku máme podobný prípad resocializačného zariadenia Čistý deň. Odlišnosť spočíva prakticky iba v tom, že tam išlo o hluchonemé deti, a u nás o chovankyne, ktoré prešli drogovou závislosťou. Ale inak, ako cez kopirák. Vrátane liknavosti pri vyšetrovaní a nulového odhodlania k potrestaniu vinníkov. Filmy tohto druhu sú užitočné, aj keď dobrú náladu po záverečných titulkoch nemôže očakávať nikto. ()

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Fuj, to byl ale nepříjemný film. Já si tedy o tom, jak funguje civilizovaná společnost nedělám žádné iluze, ale když je mi to takto bez obalu předhozeno, přece jen mě to pořád dokáže vykolejit. No, vzhledem k viděnému by asi bylo slovo rozhodit vhodnějším termínem. No jo, je vidět, že se ta cynická svině ve mně už zase dere na povrch, ale ještě před malou chvílí byla zalezlá někde v koutku. A ani nedutala. Tvůrci tady zpracovali téma, které je a obávám se, že i bude, stále aktuální. Náš dokument "V síti" se zaměřil na jednotlivce, ale tahle forma prováděna z pozice nezpochybnitelné autority mi přijde ještě mnohem horší a nebezpečnější. Korejci si u mě tímto zpracováním docela šplhli, protože ve mně svým snímkem vyvolali spoustu nepříjemných pocitů, a z toho je jasné, že na to šli správně. / Poučení: Dostaneš-li chuť na opravdu mladé masíčko, zařiď si ústavní péči, nebo se nech kastrovat. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Film je veľmi silným zážitkom hlavne v druhej polhodine a na konci. Ani by ma nenapadlo, že kresťanskí pedofylní svätuškári dorazili už aj na Korejský polostrov. Za čo si ale snímok zaslúži 5 hviezdičiek je jeho absolútny dopad na zmeny v spoločnosti. Tento príbeh sa stal v roku 2005 a dopadlo to, ako sme tu videli. V roku 2009 napísal o tomto prípade jeden z najpredávanejších autorov v Korei knihu a tá bola sfilmovaná v našom filme v roku 2011. Film sa stal veľkým trhákom, keď ho v kinách navštívilo takmer 5 miliónov ľudí. Medzi nimi bol aj samotný prezident a na jeho popud sa prípad znovu otvoril. Dnes je škola už zatvorená, dokázali sa iné prípady zneužívania ešte z 60.-70. rokov, jeden z tu odsúdených dostal dodatočne 12 rokov väzenia. Pod tlakom verejnosti bol prijatý zákon zvyšujúci ochranu obetí sexuálneho násilia s trestami až na doživotie. Zákon sa volá príznačne Dogani. Tu je dôkaz, ako môže film s myšlienkou zlepšiť spoločnosť. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Asi je to osud, ale v poslednom čase sa predo mňa dostáva veľa filmov, ktoré majú vo svojom kontexte rovnakú vec. Boj proti nespravodlivosti. Už neraz som písal, že je to kreténstvo ( v tom čo najslušnejšom výraze slova ), ktoré je dnes v móde, masy proti tomu nemajú šancu a rôzne štátne príslušenstvá a inštitúcie, legálne a v rámci zákona porušujú všetko, čím je svet svetom. A čo je najhoršie, nedá sa proti tomu urobiť nič, čo by ublížením pomohlo utíšiť ich bolesť. A podobne je to aj v tomto strhujúcom snímku, ktorý vás prinúti minimálne porozmýšľať nad tým, ako zmeniť tento nezmyselný a ľudsky zdegradovaný svet. Raz sa to podariť musí! ()

evulienka3 

všetky recenzie používateľa

Pocity presne také isté a možno ešte horšie ako po dopozeraní The Whistleblover. Absolútne nedokážem pochopiť čo sa to deje a prečo sa to deje a kde sa to v nás berie. OK ten čo to robí je postihnutý ubohý chudák, ale čo tí ostatní naokolo tomu sa nedá povedať ani, že je to zverstvo, pretože ani zvieratá nie sú niečoho takého schopné. Veľmi dore natočený mrazivý film, ktorý by som doporučila každému, kto má pocit že svet akolo neho je ok. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (3)

  • Škola, ve které se příběh filmu odehrával, byla i nadále v provozu, přičemž jeden z podezřelých se do školy vrátil a dále v ní pracoval. Ředitel školy pak zemřel na rakovinu slinivky v roce 2009. (Dragoni)
  • Námět filmu vychází z románu „Dogani“ od Ji-young Gong z roku 2009, který byl inspirován skutečnými případy, které se staly ve škole pro sluchově postižené osoby v Gwangju v Jižní Koreji. (Dragoni)

Reklama

Reklama