Reklama

Reklama

Dál nic

  • USA Byeway
Trailer

Obsahy(1)

Dneska jako člověk seš míň než ta žabička, ty vado." Film o tom, jak si Češi staví dálnici do Německa. Jeden na zahradě nosí sluchátka proti hluku a modlí se, ať už dálnice auta odvede, druhý se ji snaží dostavět a odejít konečně do důchodu, třetí chrání živočichy i rostliny a žaluje dálnici u soudu. Sedm let stavby, šestnáct kilometrů dálnice a zablokovaná společnost. Námět Hitler, hudba Wagner, účinkuje český národ. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (28)

type_B 

všetky recenzie používateľa

Paní Spáčilová, se můžete jít s tím svým elaborátem bodnout. Dokument mohl být trochu informačně vydatnější, nicméně poukázal celkem přesvědčivě na neochotu převzít zodpovědnost za sebe a za svoje okolí. Palec nahoru za závěrečnou scénu. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Dokument s pointou. To sa často nevidí, navyše v časozbernom diele, skúmajúcom stavbu diaľnice z rôznych uhlov pohľadu. Z pohľadu stavbyvedúceho, vidiaceho poetickú prírodnú krajinu ešte poetickejšie s vidinou pásu štvorprúdovky uprostred hôr a lúk osvetlenej tisíckami reflektorov áut. Z pohľadu environmentalistu, napadajúceho v konaniach všetko, čo za napadnutie z jeho pohľadu stojí. Z pohľadu miestnych, ktorí majú podobných aktivistov v zuboch. Dostavbu cesty vítajú, pretože neúnosná premávka kamiónov pod ich oknami je neznesiteľná. A z pohľadu obyvateľov domčeka, ktorým diaľnica zničí prírodnú idylu. Pomedzi všetky tieto pohľady pláva kamera zaberajúca krajinu i stavbu, domy, ľudí, mosty, stromy, úrady v sprievode Wagnerovej hudby. Vydarené dielo. V danom prípade pointa vyznieva v prospech geológov, upozorňujúcich na nestabilné podložie. Poznámka (s filmom súvisiaca len čiastočne): Všeobecne je problematika širokého vstupu verejnosti do konaní zložitejšia. Ide aj v dokumente naznačený a v práve nedostatočne riešený rozpor medzi potrebami obyvateľov a ochranou prírody, ak sa napríklad stavia cesta. Východoeurópske krajiny akoby zase raz boli pokusným laboratóriom, kde sa v praxi osvedčuje vpustenie akejkoľvek verejnosti do všetkých konaní, súvisiacich so životným prostredím. A aká váha sa prisúdi ich argumentom. Má napríklad zachovanie biotopu jasoňa červenookého prednosť pred potrebou vystavania cesty, ktorá by riešila hlučnosť v dedinách, cez ktoré ide stará, nehodová cesta? Väčšina západných krajín má infraštruktúru dávno poriešenú. Rovnako význačné priemyselné stavby. Tie čo treba postaviť dnes sú väčšinou bezproblémové. Kumulatívny vplyv priemyselnej krajiny totiž znemožňuje ochranu niečoho, čo v nej už roky nie je. Naopak strategické energetické a prepravné stavby v postkomunistických štátoch často stoja práve z dôvodu nespokojnosti verejnosti. V západných štátoch pri rozhodovaní o takýchto stavbách verejnosť mala len obmedzenú šancu zasiahnuť a megaprojekty stopnúť. Aktivisti môžu mať pravdu, ale ich vecné argumenty vo väčšine prípadov nerozhodujú. Rozhodnutia sa totiž rušia z procesných pochybení, akými sú chýbajúca stránka v spise, nevyvesenie oznamu, nedostatočné sa vyrovanie s námietkami, zmeškané lehoty a pod. Samotná vec sa potom stáva akoby menej dôležitou než forma, akou má byť povolená. A to je problém, približujúci štáty skôr k byzantínskemu modelu. Vykudrlinkovaná forma znamená viac, než vec sama. Prispieva k tomu štát úpravami, umožňujúcimi rušiť rozhodnutia z týchto dôvodov ako aj verejnosť, zastupovaná právnikmi, chytajúcimi sa dodržiavania formálno - procesných pravidiel. ()

markyz. 

všetky recenzie používateľa

Je tam sice pohled z obou stran, ale ve výsledku se toho moc nedozvíte. Pan Patrik je šílenec, který se snaží o to, aby se stavělo podle zákona a díky jemu činům lidé z přilehlých vesnic a měst musí čekat o deset let více na postavení dálnic. Jediné řešení je začít stavět až když se seženou všechny povolení a odkoupí se pozemky, což se neděje. ()

PinokKio 

všetky recenzie používateľa

Pan Patrik má rád brouky. Lidé v okolí nedostavěné dálnice D8 nemají rádi pana Patrika, kašlou na nějaké brouky a kašlou, protože se tam kvůli zdržování stavby nedá moc dýchat. A přitom je odpověď nasnadě. Ti lidé by měli přestat kašlat na brouky a láskyplně by měli panu Patrikovi obstarat filcky. Poté by totiž obdiv pan Patrika k broukům razantně ochabl a na všechno se vykašlal .. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (1)

  • Symbolikou propojení Německa s Českou republikou je hudební doprovod vybraný z Wagnerovy opery "Tannhäuser". V době dokončení filmu si svět připomněl Wagnerovo dvousté výročí narození. (Terva)

Reklama

Reklama