Reklama

Reklama

Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama

  • Česko Kapitán Phillips (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kapitán Phillips je príbehom prepadnutia americkej nákladnej lode Maersk Alabama somálskymi pirátmi, ku ktorému došlo v roku 2009. Režisér Paul Greengrass nám v ňom ponúka kombináciu napínavého trileru a pohľad na širokú škálu dôsledkov globalizácie. Film sa zameriava na vzťah medzi veliacim dôstojníkom Alabamy, kapitánom Richardom Phillipsom (Tom Hanks) a kapitánom somálskych pirátov Musem (Barkhad Abdi), ktorý ho unesie ako rukojemníka. Phillips a Muse proti sebe stoja v okamihu, keď Muse so svojou posádkou zamieria na Phillipsovu neozbrojenú loď. V súboji vôle a odhodlania, ktorý nasleduje 230 km od somálskeho pobrežia, sú obaja muži vydaní na milosť osudu, ktorý je úplne mimo ich kontrolu. (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (43)

  • Pôvodný strih obsahoval ďalšie scény s Catherine Keener, ktorá mala hrať manželku kapitána Phillipsa (Tom Hanks) a prežívať spolu s ním utrpenie na diaľku a tlak novinárov, ktorí ju mali obťažovať svojimi otázkami. Paul Greengrass nakoniec túto podzápletku vymazal, aby sa celý dej sústredil len na ústredný motív, takže Keener sa vo filme vôbec neobjavila. (Arsenal83)
  • V skutočnom živote sa piráti plánovali stretnúť s inými pirátskymi skupinami v pobrežnej oblasti, ktoré zadržiavali ďalšie unesené obete a mohli im poskytnúť bezproblémový útek. (Arsenal83)
  • Paul Greengrass v rozhovore povedal, že somálskych pirátov vnímal ako zločincov, nie teroristov, a že chcel, aby príbeh obsahoval aj ich zúfalstvo a ochotu robiť nelegálne a násilné veci ako súčasť beznádeje života v Somálsku. (Arsenal83)
  • V skutočnom živote jeden z mužov z posádky po incidente Richarda Phillipsa (Tom Hanks) zažaloval. Tvrdil, že Phillips si bol dobre vedomý nebezpečenstva v somálskych vodách, ale aj tak ich všetkých ohrozil, pretože chcel dostať zásielku do prístavu rýchlejšie, aj keď mu samotná lodná spoločnosť poslala nótu, v ktorej mu odporučila vyhnúť sa tejto oblasti. (Arsenal83)
  • Žiadny zo somálskych hercov vo filme nikdy predtým nehral. Štyria somálski herci boli vybraní podľa riaditeľky kastingu Debbie DeLisi, pretože to boli tí „vyvolení zo skupiny, ktorá na kastingu vyčnievala“. (Arsenal83)
  • Na somálske obsadenie filmu sa vyberalo z viac ako 700 účastníkov kastingu v roku 2011, ktorí prišli do komunitného centra Briana Coyla v Cedar-Riverside v Minneapolise. (Arsenal83)
  • Vyjednávač na otázku, aké je jeho meno, odpovie, že sa volá "Nemo". Nemo v latinčine znamená "nikto". Kapitán Nemo je tiež známa fiktívna postava z námorníckych kníh autora francúzskej sci-fi Julesa Verna. (Astonko)
  • Replika "Look at me, look at me, I'm the captain now" (Pozri na mňa, pozri sa na mňa! Teraz som kapitánom ja), ktorú predniesol Barkhad Abdi (Muse), bola jeho improvizáciou. Neskôr bola práve táto scéna používaná ako ukážka jeho hereckého výkonu. (Astonko)
  • Rastlina, ktorú somálski piráti občas vo filme žujú, sa volá Kata jedlá. Ide o rastlinu pochádzajúcu z východnej Afriky a Arabského poloostrova. Ide o drogu, ktorej účinky sú veľmi podobné amfetaminu. (zetpi)
  • Snímka si od Asociácie amerických scenáristov odniesla cenu za najlepší adaptovaný scenár. (kacer4)
  • Okrem Spojených štátov prebiehalo natáčanie aj na Malte, vo Veľkej Británii a v Maroku. (MikaelSVK)
  • Barkhad Abdi (Muse) nemal pred natáčaním filmu žiadne skúsenosti s herectvom a nikdy nemal snahu stať sa hercom. Pracoval ako šofér. Za svoju rolu získal 65 000 amerických dolárov a po skončení natáčania odišiel pracovať do Minnesoty, do predajne mobilov, ktorú vlastnil jeho brat. (toscho)
  • Rok po incidente (2010) vydal Richard Phillips knihu "A Captain's Duty". Autorské práva na sfilmovanie kúpila spoločnosť Columbia Pictures, ktorá najala scenáristu Billyho Raya. Na základe jeho scenára bol v marci 2011 obsadený do hlavnej úlohy Tom Hanks. Film prišiel do kín v októbri 2013, len 4 roky od incidentu. (Don Jebal)
  • Celosvětová premiéra proběhla 27. září 2013 na filmovém festivalu v New Yorku. (Varan)
  • Vrtulník hlídkující nad záchranným člunem je Sikorsky SH-60 Seahawk. Letadlo, kterým se do oblasti dostane tým SEAL, je Lockheed MC-130H Combat Talon II. (Maulincio)
  • Členové USN VBSS týmu jsou při vyjednávání ozbrojeni útočnými puškami M4A1 a na člun přimontovaným kulometem M240 GPMG. Odstřelovači týmu SEAL používají odstřelovací pušku Knight's Armament SR-25 (označenou jako Mk 11 Mod 0) se supresorem a adaptérem pro noční vidění a odstřelovací puškou Heckler & Koch HK417 taktéž se supresorem. (Maulincio)
  • Piráti jsou vyzbrojeni třemi útočnými puškami Norinco Type 56 a jednou Norinco Type 56-1 (56 se sklopnou pažbou). Čínská útočná puška Type 56 (vyráběná společností China North Industries Corporation nebo Norinco) je při natáčení filmů zdaleka nejčastěji používaným derivátem útočné pušky AK. (Maulincio)
  • Natáčení na otevřeném oceánu nebylo vůbec jednoduché. Tom Hanks (kapitán Phillips) si postěžoval, že při natáčení v záchranném člunu se hercům hrající somálské piráty udělalo nevolno, což u nich vyvolalo zvracení. A nebohý Tom skončil v jejich hledáčku. (Linkyc)
  • Na záchranné operaci zachycené v tomto filmu se jako voják z jednotky Navy SEAL podílel mimo jiné i Mark Owen, člověk, který se zúčastnil i operace Neptune Spear, která měla za úkol zneškodnit Usámu bin Ládina a byla zachycena ve filmu 30 minut po půlnoci (2012). O obou operacích píše ve své knize "No Easy Day", která vyšla v roce 2012. (Andy.)

Súvisiace novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (viac)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (viac)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (viac)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (viac)

Reklama

Reklama