Reklama

Reklama

Dej filmu Suite française sa odohráva v prvých rokoch okupácie Francúzska. Hlavnou postavou je Lucille Angellier (Michelle Williams), ktorá žije so svojou nevlastnou matkou v najkrajšom dome v meste. Napriek tomu, že jej manžel jej bol neverný, chýba jej. Po príchode Nemcov sa stretáva s mladým veliteľom Brunom von Falkom (Matthias Schoenaerts), mužom kultúry, ktorý je aj hudobníkom. Postupom času medzi nimi preskočí iskra, ktorá však ukrýva nebezpečné následky... (MikO_NR_1909)

(viac)

Zaujímavosti (19)

  • Film má podobnosti s filmami Mlčení moře (1949) a jeho TV prerábky Le silence de la mer románu Jeana Brullera, nie je tu ale žiadny náznak plagiátorstva - Irène Némirovsky bola mŕtva pred vydaním Brulleroveho románu a nikto nepoznal Némirovskej dielo pred jeho objavením v roku 1998. (Arsenal83)
  • Aj keď bol tento film uvedený v kinách v tridsiatich krajinách v rokoch 2015 až 2016 a bol k dispozícii na streamovanie v Európe a Latinskej Amerike prostredníctvom Netflixu, v USA sa nedostal do kín a nebol uvedený žiadny dôvod, pretože film bol kúpila spoločnosť The Weinstein Company v máji 2013, mesiac pred začiatkom natáčania. Tento film mal mať premiéru v USA v televízii prostredníctvom káblovej siete Lifetime 10. októbra 2016, no vydanie bolo odložené na 22. mája 2017. (Arsenal83)
  • Matthias Schoenaerts sa tu už po piatykrát v kariére objavil v úlohe vojaka. Hral vojaka aj v seriáli De smaak van De Keyser (od r. 2008) (belgický vojak v druhej svetovej vojne); Tunnelrat (2008) (spojenec v prvej svetovej vojne); Mŕtvy tieň (2012) (belgický vojak v prvej svetovej vojne) a Maryland (2015) (francúzsky vojak v Afganistane). Schoenaerts sa objavil aj vo filme Čierna kniha (2006), nie ako vojak, ale ako člen holandského odboja v druhej svetovej vojne. (Arsenal83)
  • Matthias Schoenaerts chodil na klavír ešte keď bol malý, takže mal isté základy, ale kvôli tomuto filmu si zobral kurzy a naučil sa hrať skutočne. (Arsenal83)
  • Saul Dibb vyhlásil, že vo filme hrá kľúčovú úlohu hudba a označil partitúru za „jemnú a atmosférickú“. (Arsenal83)
  • Maskérka Jenny Shircore chcela aj vzhľadom na prostredie vidieka vyvolať pocit reálneho vzhľadu namiesto pôvabu. Aj preto má Michelle Williams pomerne málo make-upu, pretože mala vyzerať celkom "prirodzene, jednoducho, v istom zmysle rezignovane". (Arsenal83)
  • V auguste 2013 v Belgicku panovalo horúce počasie. Dibb poznamenal, že práve toto pomohlo vytvoriť „svoju vlastnú zvláštnu, nepohodlnú, klaustrofóbnu atmosféru, o ktorej dúfate, že sa pripojí k atmosfére scén“. (Arsenal83)
  • Saul Dibb o svojom umeleckom zámere: "Pri tvorbe filmu som chcel zachytiť tento silný pocit bezprostrednosti a autentickosti. Akcia má evokovať, že sa deje teraz – naliehavá, napätá, spontánna, urobená bez spätného pohľadu – ako keby sme objavili časovú kapsulu. A má byť veľmi ďaleko od bezpečného, ​​dusného dobového diela." (Arsenal83)
  • 28. apríla 2013, tesne pred začiatkom natáčania, zomrela dcéra spisovateľky Irène Némirovsky, Denise Epstein Duaple, vďaka ktorej uzrela matkina kniha svetlo sveta. Aj preto je tento film venovaný jej pamiatke. (MikaelSVK)
  • Matthias Schoenaerts se kvůli role Bruna von Falk naučil mluvit německy. Zpočátku Matthias Schoenaerts nechtěl roli nacistického důstojníka přijmout, kvůli svému morálnímu přesvědčení. Po přečtení knihy změnil názor. (BadCat)
  • Rukopis "Suite Française" spisovatelky Irène Némirovsky, která zahynula v Osvětimi, schovávala její dcera 50 let aniž by ho někdo četl. Dcera si myslela, že je to matčin deník, a že by bylo příliš bolestivé ho číst. Kniha se v roce 2004 stala bestsellerem. (BadCat)
  • Tank PzKpfw III, který se ve filmu objeví ve dvou exemplářích, je replika postavená na podvozku britského obrněného vozidla FV432. (bejkovec)
  • Natáčení bylo zahájeno 24. června 2013 a trvalo až do konce srpna. Točilo se celých 8 týdnů v Belgii a posledních 8 dní ve Francii, v městečku Marville. (bejkovec)

Reklama

Reklama