Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Česko Most (viac)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózny
Švédsko / Dánsko / Nemecko, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvorcovia:

Hans Rosenfeldt

Hrajú:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(38)

Na moste, medzi Dánskom a Švédskom, nájdu telo mŕtvej ženy, ktoré leží presne na hraničnej čiare. Tento kuriózny prípad spojí vyšetrovateľov dvoch krajín, empatického dobráka Martina Rohdeho za Dánsku stranu a strohú a odmeranú Sagu Norénovú za stranu Švédsku. Most je nielen dejiskom prvej vraždy sériového vraha, ale aj symbolom spojenia dvoch krajín a najmä úzkej spolupráce dvoch protikladných vyšetrovateľov, ktorí budú prípad riešiť... Na moste medzi Kodaňou a Malmo nájdu napoly prepolenú mŕtvolu muža z mestského úradu v Malmo. Prípad dostane na starosti detektívka Saga Norenová. Pri  pátraní zistí, že spodná polovica tela patrí neznámej Dánke a tak sa musí spojiť s kolegom z dánskej polície Martinom Rohdem a viesť vyšetrovanie spolu s ním. V rovnakom čase privezú do nemocnice v Kodani Gorana Soringera, ktorému majú transplantovať nové srdce. Lekári však skonštatujú, že je na operáciu veľmi slabý a srdce poskytnú inému pacientovi. Goranova manželka Charlotte ponúkne nemocnici nové cétečko , ak manželovi nájdu včas nové srdce.  Veronika trpí vo vzťahu s násilným, drogovo závislým manželom Sorenom. Sociálny pracovník Stefan Lindberg jej ponúkne  možnosť začať nový život, ak Sorena opustí. Medzičasom Saga a Martin identifikujú auto, ktorým boli telá privezené na most. Patrí novinárovi Danielovi Ferbému. (RTVS)

(viac)

Videá (4)

Trailer

Recenzie (553)

nascendi 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Televízne seriály sledujem výnimočne, ale v poslednej dobe som urobil hneď dve výnimky. Prvou bol vynikajúci Temný prípad a druhou mimoriadny Most. Oba na odporúčanie tých, ktorí mi prajú. Most je silný nielen svojim scenárom, ale aj jeho naplnením. Dve blízke krajiny, dvaja nesúrodí detektívi, viacero dejových zvratov, pekná melódia uvádzajúca jednotlivé časti a nad tým všetkým čnie impozantný most, ktorý symbolizuje, že je možné spojiť i zdanlivo nespojiteľné. Bol som mimoriadne spokojný a súčasne navnadený na ďalší oceňovaný seriál - Zločin, ktorý neprehliadnem. Po rovnako dobrej druhej, tretej a štvrtej sérii a po opakovanom sledovaní prvej pridávam aj poslednú hviezdičku. ()

Jhershaw 

všetky recenzie používateľa

První třetina až polovina pro mě byla napínavá mrazivá detektivka, ze které jsem byl nadšený a hltal každý moment a posun v ději. Zaujaly mě postavy, protikladné a přesto tvořící efektivní tým, i démonický záporák, resp. jeho promyšlený plán. Ale pak se něco zlomilo, možná se příběh moc zamotal, možná mi jen zmizelo napětí, možná se pro mě Sága čímdál víc stávala Sheldonem v sukních a já se u jejích výstupů usmíval. Závěr se snaží dohnat úvodní tempo, ale úplně se mu to imho už nepovede. První polovina 100, druhá 80, takže v průměru 90 % ()

Reklama

Kimon 

všetky recenzie používateľa

Dva vyšetřovatelé, dva státy, kterých se vyšetřování týká, dva rozdílné kontrasty v přístupu k práci. Na jedné straně až nelidsky robotický přístup k vyšetřování ze strany vzhledově typické severské ženy, na druhé straně lidsky přirozený přístup ze strany klasicky zarostlého severského "zálesáka". Souhra těchto dvou charakterově odlišných postav nepochybně a jistě směřuje k vypátrání současnou společností flustrovaného, ale inteligentního vraha. Ano, je to jiný přístup ke zfilmování krimi příběhu. Tento nový přístup severských autorů přináší do krimi žánru novou neznámou vůni, kterou teprve ne dlouho poznáváme . Ta vůně je příjemná, byť vlastnosti seriového vraha a psychopata jsou až nepřijatelně, nepochopitelně nadlidské a neskutečné. Trochu umírněnosti v tom rozletu vraha by ve scénáři neškodilo. (hodnocena řada 1). ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Tohle je luxus. Výborně napsaný scénář, skvostná a nezaměnitelná mrazivá atmosféra Skandinávie a herecký koncert obou hlavních představitelů. Navíc, a to je u severských thrillerů jev nevídaný, je tu i celkem nevšední dávka vtipu díky postavě Sagy Norén a Aspergerovu syndromu, který přivádí její okolí, a zejména Kima Bodniu jako jejího parťáka, do prekérních a trapných situací. A Sofia Helin je, pro mě nepochopitelně, ve své roli nějakým zvráceným způsobem sexy. Nedokážu říct proč, ale je to tak. Jedna z nejlepších záležitostí, která kdy na Severu, a nejen tam, vznikla. 100% ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Sezóna 1: Luxusná severská kriminálka s premakanou zápletkou a hlavne fantasticky napísanými hlavnými postavami, opretými o bezchybné herecké výkony. K tomu dokonalá réžia, hutná atmosféra... niet čo vytknúť. - - - Sezóna 2: Stále dobrá kriminálka, ale citeľne slabšia ako prvá sezóna. Už je bolo naozaj over-twisted, bohužiaľ v tom seriálovom zmysle "tak čo tam ešte pripletieme a akú ďalšiu postavu prilepíme k príbehu, aby sme to natiahli na tých 10 dielov?". Rozuzlenie nie veľmi prekvapivé, našťastie nasleduje veľmi výživné finále. Samozrejme, studená atmosféra, precízna réžia a hlavne ústredná dvojica to stále držia vysoko nad priemerom. ()

Galéria (541)

Zaujímavosti (14)

  • Píseň z úvodní znělky je „Hollow Talk“ od dánské komorní popové kapely Choir of Young Believers se sídlem v Kodani. (Trajektt)
  • Natáčení dánsko-švédského projektu provázely drobné jazykové komplikace. Přestože jsou dánština a švédština velmi podobné jazyky, měla švédská herečka Sofia Helin (Saga Norén) na začátku natáčení problémy porozumět rozhovorům mezi dánským hercem Kimem Bodniou (Martin) a režií. Bodnia s tvůrci hovořil dánsky a velmi rychle. Helin prohlásila, že se na place cítila jako její postava, která nerozumí svému okolí. (oje)
  • Seriál vyvolal nárůst popularity skandinávských filmových a televizních dramat a byl prodán do více než 200 zemí světa. (Trajektt)

Súvisiace novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (viac)

Reklama

Reklama