Reklama

Reklama

Skutočný príbeh! Brutálna vražda troch malých chlapcov v roku 1993 v Arkansase vyústila do kontroverzného súdneho procesu, v ktorom troch tínedžerov nespravodlivo odsúdili na doživotie alebo trest smrti za trojnásobnú vraždu vykonanú počas satanistického obradu. Dodnes živý príbeh sfilmoval kanadský režisér arménskeho pôvodu Atom Egoyan podľa bestselleru Mary Leverittovej.
5. mája 1993 vo West Memphise v Arkansase zmizne za záhadných okolností trojica malých chlapcov. Na druhý deň v miestnom močiari objavia ich zviazané a rituálne zavraždené telá. Policajti aj miestna náboženská komunita si myslia, že zločin je dielom satanistov. Vyšetrovatelia ohavného činu, ktorý otriasol celou Amerikou i svetom, konajú pod tlakom hnevu miestnych obyvateľov aj verejnej mienky, ktorá žiada okamžité odhalenie vinníkov a ich exemplárne potrestanie. Po mesiaci zatknú trojicu tínedžerov. 18-ročný Damien Echols, 16-ročný Jason Baldwin a 17-ročný Jessie Misskelley sú obvinení len na základe svedectva jedného z nich, mentálne zaostalého Misskelleyho, ktorý sa po štvorhodinovom policajnom vypočúvaní takmer pomiatol a ku všetkého sa priznal. Je to ale dostatočný dôkaz na to, aby súd uznal mladých uctievačov Satana vinných zo spáchania trojnásobnej rituálnej vraždy troch detí? Aj napriek nedostatku dôkazov, ktoré by mladíkov jednoznačne spojili so zločinom, trojicu odsúdili - Baldwin a Misskelley dostali doživotie a Echols trest smrti. Všetci traja neustále deklarovali svoju nevinu a ich rodiny si najali súkromných forenzných vedcov a vyšetrovateľov, aby znova preverili dôkazy. Aj vďaka ich úsiliu a dôslednosti nastal v roku 2011 zvrat, keď najvyšší súd štátu Arkansas znova otvoril pojednávanie k šokujúcemu prípadu West Memphis Three a vyriekol nový ortieľ... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (120)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Neuveriteľné, že takýto prípad bol vtedy uzavretý takým amatérskym a zmanipulovaným súdom bez nejakých konkrétnych fyzických dôkazov alebo vierohodnejších obvinení. Veď preboha, tam nesedelo toľko vecí, že by ich mali po 24 hodinách prepustiť z vyšetrovacej väzby, nieto ešte aby ich odsúdili na takéto tresty. Aj keď mi je jasné, že v tej chvíli celý Arkansas volal po čo najrýchlejšom potrestaní vinníkov, teda aj bez ohľadu na to, či boli skutočne vinní. Akurát že im dokonalo zapadali do schémy možných podozrivých. A skutoční vinníci si aj naďalej len tak behajú po slobode, určite si pozreli aj tento film, a opäť sa raz vysmiali slepej "spravodlivosti". Ale ťažko hodnotiť celý prípad na základe takmer 2-hodinového filmu, kde tiež isto nebolo zahrnuté všetko. No aj tak to zanechalo vo mne kopu pochybností. Čo sa týka filmu, prišiel mi miestami strašne povrchný a často sa vôbec nevenoval podstatným veciam. Mám z toho všetkého zmiešané pocity. Najmä po záverečných informáciach, kde bolo zhrnuté pokračovanie celého prípadu. ()

Dont 

všetky recenzie používateľa

Potěšilo mě herecky bezchybné hlavní duo (Colin Firth a Reese Witherspoon) i dobří herci ve vedlejších postavách (Mireille Enos, Kevin Durand, Dane DeHaan, Amy Ryan…). Faktem však je, že film v některých momentech působí jaksi šroubovaně, chování postav a návaznost děje někdy pokulhávají. Kvůli výborně navozené mrazivé atmosféře a emotivnímu příběhu se stále nevyjasněným koncem ale hodnotím za čtyři. Devil's Knot na mě totiž přes patrné nedostatky prostě fungoval a splnil účel – zaujal mě a udržel bez problému po celou dobu moji pozornost. ()

Reklama

elanius 

všetky recenzie používateľa

(75/2014) / Námet predstihol formu filmu. Pol stopáže sa film venuje opisu udalostí a pol filmu sa zase jedná o klasickú súdnu drámu. Ani jedna z týchto častí veru nad priemer nevyliezla. Tým, že ani samotný skutočný nemá zatiaľ koniec, tak samotný film v závere stavil len na na záverečné informačné titulky. Celkovo docela neuspokojivý snímok. (5/10) ()

schizmo 

všetky recenzie používateľa

Devil's Knot není příjemný film. Ani se nenadějete a už se tahaj zohavená dětská těla z řeky. Záhadný příběh o vraždě tří kamaradů přináší víc otázek, než na konci dostanete odpovědí. Tím hůř, že je to v podstatě filmová rekonstrukce skutečného příběhu, který není ani po letech vyřešen. Zpětně vlastně ani nedokážu objektivně říct, jestli je film víc děsivý svým krutým obsahem nebo laxností policie při vyšetřování, zaujatým soudem a porotou či společností prahnoucí po pomstě. Ale největší perličkou je beztak Reese jako vypasená mamina :D. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Film rozhodně není nějaká gradující kriminálka ani není postaven na nějakým extremním napětí. Přpad je vyprávěn tak, jako ho vidí tvůrci, kteří vychází jen z dostupných faktů a do svého filmu nepoužili žádné filmově vděčné bonbónky, alespoň tak ho vnímám já a právě to se mě líbilo. Spolu s až magneticky ponurou atmosférou se mě totiž nejvíc líbil fakt, že se tvůrcům i díky závěrečným doslovům podařilo probudit můj zájem o tenhle případ. Rád bych tady řekl některé své postřehy z toho, co jsem viděl, ale to bych chtě nechtě musel prozradit něco z děje a tím bych ti mohl zkazit zážitek z filmu což nechci. První část filmu má herecký pré Reese, drouhou zase Colin, jejich výkony skvěle zapadaj do celkového způsobu vyprávění případu. Krom herců mají svůj podíl na mimořádně kvalitní atmosféře i kamera a hudba. Výborný film, který nedává najevo svůj názor, ale ukazuje případ brutálních vražd z pohledu náš všech lidí, co si děláme názor a označujeme vrahy na základě informací od vyšetřovatelů či soudu jen místo novin či televizních zpráv je to prostřednictvím filmu a v tom je Devil's Knot odlišný od ostatních tematicky podobných filmů. ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (16)

  • Vzhľadom na to, že film mal obmedzenú komerčnú hodnotu, distribútor sa rozhodol dať mu veľmi obmedzené vydanie, čo viedlo k finančnej katastrofe na zárobkoch. (Arsenal83)

Reklama

Reklama