Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tromi Oscarmi ocenená adaptácia literárnej predlohy, ktorej autorom je francúzsky spisovateľ Choderlos de Laclos, rozpráva príbeh dvorných intríg a ľahkovážnych hier s láskou, do ktorých sa púšťa voľnomyšlienkársky vikomt de Valmont so svojou bývalou milenkou markízou de Merteuil. Obaja sa snažia ovládnuť toho druhého a využívajú pri tom lásku ako zbraň, nehľadiac na city iných ľudí, ktorí sa stávajú len bábkami v ich rukách. (STV)

(viac)

Recenzie (265)

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Jeden z mojich najmilovanejších filmov a to vďaka fantastickým hereckým výkonom, vynikajúcim dialógom, skvelej atmosfére... mohla by som chváliť každý detail postupne. Znova a znova sa dokážem kochať rafinovanosťou dialógov, precíznosťou intríg, umením manipulátorov... a v neposlednom rade hereckými výkonmi dovedenými k dokonalosti, kde k vystihnutiu situácie stačí pohľad, zdvihnutie obočia či mimovoľný pohyb. Herci nielen v hlavných úlohách posúvajú herecké umenie za hranice filmového pásu. Samozrejme neodolám porovnaniu: Formanovho Valmonta som videla až po Nebezpečných známostiach, ale bola som z neho v negatívnom šoku. Mala som pocit, že sa dívam na úplne iný príbeh, ktorého základom je len skazená morálka a sex. Nebezpečné známosti majú užší rámec a prioritné zameranie na záležitosti menšej skupiny postáv im dáva viac priestoru na ich vykreslenie. Každá scéna je bravúrne zahratá a príbeh je celkovo drsnejší a možno aj realistickejší ako u Valmonta. V tomto príbehu nejde len o kostýmy, erotiku a zobrazenie doby. To sa možno ešte Formanovi podarilo - ale chýba mu emotívna atmosféra, sila vášne a zrady...aj Glenn Close a John Malkovich. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Zrada, pomsta, krutost, vasen, pycha... Neviem, kolko slov by sa este naslo na tento film, v kazdom pripade pre mna nesympaticka Glenn Close zahrala svoju ulohu spolu s Malkovichom bravurne. Malokedy vidim tolku falos a drzost, aku zobrazili v tomto filme spominani protagonisti. Pre Keana Reevesa to bola uloha snad v prvom slavnom filme a pre Umu Thurman zaciatok jej hereckej drahy. Podobne ako aj Glenn Close bola aj moja oblubena herecka Michelle Pfeiffer nominovana za najlepsiu herecku, ale sosku si v tom roku prevzala Geena Davis za vedlajsiu ulohu v drame NAHODNY TURISTA (1988) a Glenn Closeovej prebrala sosku za hlavnu zensku ulohu Jodie Foster za dramu ZNASILNENI (1988). Priznam sa, ze nebol som z tohto filmu az tak nadseny, ako mnohi uzivatelia, preto sa neviem dockat, ked budem mat moznost vidiet aj Formanovu verziu VALMONTA (1989), avsak stvrtu hviezdicku som pridal vdaka skvelym hereckym vykonom. Moderny remake VELMI NEBEZPECNE ZNAMOSTI (1999) so Sarah Michelle Gellar sa mi vsak pacil omnoho viac... Reziser Stephen Frears natocil v roku 1992 komediu HRDINA PROTI SVE VULI (1992) alebo v roku 2006 dramu KRALOVNA s Helen Mirren... 03.09.2009 ____ Glenn Close - (Markýza Isabelle de Merteuil) +++ John Malkovich - (Vicomte Sébastian de Valmont) +++ Michelle Pfeiffer - (Madam de Tourvel) +++ Uma Thurman - (Cécile de Volanges) +++ Keanu Reeves - (Raphael Danceny) +++ Swoosie Kurtz - (Madame de Volanges) +++ Mildred Natwick - (Madam de Rosemonde) +++ Peter Capaldi - (Azolan) +++ Hudba: George Fenton +++ ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,ZRADA JE VAŠE OBĽÚBENÉ SLOVO." ,,NIE, NIE. KRUTOSŤ. TÁ MÁ UŠĽACHTILEJŠÍ ZVUK." __ Nebudem nijak obsiahlo porovnávať tento film s Valmontom, len poviem toľko, že Frears u mňa jednoznačne víťazí. Tento film má jednoducho šmrc už od prvého momentu predovšetkým vďaka scenáru s množstvom brilantných dialógov (Oscar úplne zaslúžene) a nespomínam si momentálne na žiaden iný film z ktorého by tak úžasne dýchalo to čaro doby (snáď možno Barry Lyndon) plnej unudenej šľachty, ktorá si kráti chvíle najrôznejšími intrigami a neviazanými milostnými radovánkami. Čo by som Nebezpečným známostiam trošičku vyčítal a spadajú tak od absolútnej dokonalosti a pár schodíkov nižšie je miestami trošička pomotaný dej, predovšetkým v niektorých detailoch, pre ktoré by trebalo mať znalosť knižnej predlohy. Herci sú tu však absolútne výborní. John Malkovich, ktorý možno nie je bohvieako príťažlivý zahral Valmonta až démonicky sa hrnúceho za svojimi cieľmi a túžbami do istej záhuby a Glenn Close tu predvádza jeden zo svojich najlepších výkonov. Kedykoľvek sa objaví na scéne má všetko úžasnú iskru a poľahky tak predbieha aj omnoho viacej atraktívnejšiu Annette Benning. Záverečná scéna je zdrvujúca a priam mrazí. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Ľutujem, ale toto je vysoko dialógová nuda oblečená v historických kostýmoch, ktorá ma štekliť erotikou. A vlastne nielen šteliť, celé je to vlastne len o tom, kto sa s kým vyspí a tým naserie toho druhého. Téma teda ničím prínosná, ale keď sa už púšťam do projektu so sexualitou, nominoval by som tam aspoň pohľadných hercov. Väčšina z nich bola jak po záruke. ()

paascha 

všetky recenzie používateľa

Lady Vamp je dost odporná, nechápu, proč se kvůli ní nechal Valmont zapíchnout, ale její kvality jsou spíš znát pod peřinou. Hvězdné obsazení je spíš ukázkou budoucích talentů, než aktuálních výkonů, ale i tak je to moc pěkný příběh o souboji dvou egoistů a poučení o tom, že když se kácí les, lítají třísky ()

Galéria (116)

Zaujímavosti (11)

  • Román Choderlose de Laclose „Nebezpečné známosti“, podle kterého byl film natočen, byl v době vydání tak skandální, že ho Marie Antoinetta musela mít ve své knihovně zakrytý, aby nikdo nepoznal jméno autora nebo název. (Vlado666)
  • Po tomto filmu se Uma Thurman zděsila, když zjistila, že je pokládána za sexysymbol. Načas opustila USA a řadu rolí odmítla jen proto, že předpokládaly půvabný vzhled. (Aknah)

Súvisiace novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (viac)

Reklama

Reklama