Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek

(seriál)
  • USA Mindhunter
Trailer 1
USA, (2017–2019), 17 h 1 min (Minutáž: 34–74 min)

Tvorcovia:

Joe Penhall

Predloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrajú:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv, Stacey Roca, Hannah Gross, Joe Tuttle, Cotter Smith, Albert Jones, Lauren Glazier, Michael Cerveris, June Carryl (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(19)

Obsahy(1)

S oběma hlavními hrdiny, agenty FBI, se vracíme v čase do roku 1979. Společně s mladým agentem Holdenem Fordem (Jonathan Groff) a jeho zkušeným kolegou Billim Tenchem (Holt McCallany) se podíváme nejen do věznice, kde jsou vězněni ti nejhorší a nejbrutálnější sérioví vrazi, ale především do jejich hlav – s cílem dopadnout ty násilníky, kteří stále běhají po svobodě. (geklon)

(viac)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (13)

MINDHUNTER: Lovci myšlenek (2017) 

Obidve série Mindhuntera majú viacero dejových vedľajších odbočiek, ktoré sa v konečnom dôsledku ukážu byť zbytočnými, šumia do prázdna a seriál by sa bez nich zaobišiel. Napriek tomu je to ťažká tonáž, bavíme sa ostatne o diele perfekcionistu Finchera. Výborný kasting, skvelá dobová atmosféra a uhrančivé dialógy, z ktorých neviete spustiť uši. Kým prvá séria pôsobí epizódnejšie (rozhovory so sériovými vrahmi), druhá okrem týchto (divácky atraktívnych a obľúbených) rozhovorov ponúka zápletku, ktorá sa rieši celú sériu a tak pôsobí konzistentnejšie (dodnes uspokojivo nevyriešené vraždy detí v Atlante). ()

Série 1 (2017) (S01) 

70%. Skvelý seriál z produkcie Davida Finchera a Charlize Theron (!). Hoci pojednáva o mimoriadne temných a nebezpečných veciach, vďaka chytľavým hláškam, svižným dialógom, sympatickým postavám, parádnym hercom a výbornému soundtracku je svojím spôsobom veľmi zábavný. Napriek vlažnej prvej epizóde, asi dvom slabším častiam uprostred a prekvapivo „nijakému“ koncu rozhodne jeden z najlepších seriálov roka. Zabudnite na akčné scény, zabudnite na Sedem, dokonca aj na Mlčanie jahniat (hoci to sa dosť inšpirovalo výskumom týchto pánov, ktorí sú ale pre účely seriálu premenovaní). Mrazivé, husté, atmosférické. Spočiatku to má intenzívne sexuálne scény, ktoré sa však s pribúdajúcimi dielmi začnú vytrácať. Veľkým plusom sú sympatické postavy (všetci sú dobrí, od vrahov cez agentov FBI, ale najlepšie je ústredné duo v čele s masívnym Holtom McCallanym, starším vekom, ale mladým duchom). Trocha ma mrzí nedoriešenie niektorých vecí (mačka, riaditeľ školy, Tenchov syn). Väčšina epizód je však skvelých, má parádne soundtracky, fajn retro atmosféru a plno parádnych momentov. ()

Epizoda 1 (2017) (S01E01) 

(Mne doteraz takmer úplne neznámy) Jonathan Groff je fajn, ale až nástupom rázne buldočieho a pritom sympatického Holta McCallanyho (ktorého ste videli v asi milióne filmov, ale neviete si spomenúť ani na jeden konkrétny) získa prvá epizóda ten správny drajv. Najviac sa mi páčili práve spoločné scény týchto dvoch postáv. Obaja muži sú síce povahovo rozdielni a taktiež medzi nimi je solídny vekový rozdiel, napriek tomu sú to obaja chladnokrvní profesionáli (ktorí ale nezabudli zostať ľuďmi), ktorí si jeden druhého vážia a vedia sa normálne porozprávať. Bohužiaľ, k ich prvému stretu dôjde až niekde v polke prvej časti a dovtedy je to kvalitne nakrútená, ehm, nuda? Sorry, David Fincher. Život tomu v prvej polovici dodá len, prekvapivo, romantika (a sex!). Uvidím, čo sa z toho vykľuje, ale zatiaľ to vyzerá sľubne. ()

Epizoda 2 (2017) (S01E02) 

Je "to" tam. Ešte prvý diel bol opatrný a rozjazdový, ale v dvojke sa do toho Fincher konečne dôstojne oprel a je to super. Parádne ústredné duo, autentické a zvláštnym spôsobom originálne napísané (a nasnímané?) sexuálne scény a je tu dokonca dosť humoru. S tým však mám trochu problém. Skvele zostrihaná pasáž "putovania hrdinov" je bomba. Rovnako tak ich hlášky a dialógy (a nezabudnuteľný, za všetko hovoriaci a pritom slovami nesprevádzaný pohľad Holta McCallanyho vo výťahu na svojho mladého parťáka). Je to tak trochu buddy movie (buddy series?) a k tomu tento typ humoru, pochopiteľne, patrí. To je OK. Čo už OK nie je, tak to sú troška nemiestne fóry, v ktorých tvorcovia jemne zľahčujú brutálne vážnu tému sériových vrahov ("...a potom bude mať sex s tvojou hlavou..." - wtf?). A mám pocit, že napriek snahe sa Fincherovi nepodarilo byť až taký mrazivý, ako plánoval. Napr. scény s vrahom študentiek zrejme v jeho predstavách mali byť desivé práve svojou obyčajnosťou (vrah vyzerá ako sympaťák, ktorý vám povie tri fóry za dve minúty a potom sa tomu začne hurónsky smiať a je pri tom cukrovú vatu a zapíja ju kofolou), ale nakoniec idú skôr len na pol plyna. Každopádne jeho teória o "mamách a ich synoch" je pozoruhodná. Teším sa, čo toto duo vyvedie v budúcnosti, lebo zjavne ide o parťákov, ktorí budú držať pri sebe. "Vražednú pardon vajíčkovú pomazánku prosím." ()

Epizoda 3 (2017) (S01E03) 

Ja to beriem. Kto od tohto seriálu očakával v každej časti naháňanie sériového vraha, bude sklamaný. Ale to je jeho problém. A treba rýchlo dodať, že niečo na ten spôsob ponúkla zatiaľ každá z troch častí, keďže v každej sa hrdinovia aspoň na chvíľku dostali k novému vrahovi. Ale proste kto bude čakať Sedem, bude z Mindhunter sklamaný. Mne sa to však páči. Pripadá mi veľmi zaujímavé sledovať, ako sa v minulosti vyvíjal prístup k sériovým vrahom (ešte v dobách, kedy sa im takto nehovorilo). V neposlednom rade to má dobrý soundtrack a veľmi sympatické, zohraté ústredné duo. ()

Epizoda 4 (2017) (S01E04) 

Ten seriál je pravdaže strašne, hrozne temný. Pojednáva o obludných, zvrátených veciach, ktoré sú nad rámec chápania väčšiny "obyčajných" ľudí. Napriek tomu je svojím spôsobom veľmi chytľavý a zábavný, pretože ústredná dvojka je zohratá, sympatická a na problém sériových (ehm pardon, sekvenčných) vrahov sa pozerá pomerne odosobnene, s chladnou hlavou a čisto profesionálne. Padá tu plno zaujímavých myšlienok, napr. o tom, že vyšetrenie jednej vraždy nie je až také dôležité, ako sústredenie sa na výskum vrahov, ktorý teoreticky raz v budúcnosti môže pomôcť predvídať vraždy a teda im zamedziť. Tiež sa mi samozrejme hrozne páčila posledná scéna vo výťahu, sú to ozaj dobrí herci. ()

Epizoda 5 (2017) (S01E05) 

V tejto časti žiadny sériový vrah, "len" pokračujeme v riešení vraždy ženy z predchádzajúcej časti. Postavy dokonca premýšľajú nad tým, či majú v pátraní pokračovať, nakoľko podľa všetkého nejde o sériového (prepáčte, sekvenčného) vraha, ale o "obyčajnú" vraždu z vášne. Je to pôsobivé. Veľmi pôsobivé. A ak nebude Holt McCallany minimálne nominovaný na nejakú prestížnu televíznu cenu, bude to dosť nefér. A všimnite si, ako Holden pri vypočúvaní prvorodičky napodobňuje jej pohyby. tento seriál je naozaj o detailoch. A to si vážim. "Žena ani deti z muža hnev nedostanú." ()

Epizoda 6 (2017) (S01E06) 

Predsa len trošku slabšia časť, ktorá je jednak krátka (len cca 30 minút) a jednak sa v nej trocha prestupuje z nohy na nohu (stále sme pri prípade, ktorý riešime už niekoľko dielov a ktorý je síce zaujímavý, ale mohol byť EŠTE zaujímavejší). Veľmi kladne hodnotím ľudskú "návštevu", dojemnú i vtipnú zároveň. Na strane druhej, nedá sa povedať, že by to bola úplne vyložená stagnácia. Naopak, aj toto sklamanie z vlastnej práce resp. neschopnosť "predať" to bežnej porote, k tomu patrilo. Dej tejto epizódy je rozprávaný sčasti aj z pohľadu Wendy Carr. ()

Epizoda 7 (2017) (S01E07) 

Dobre, siedma časť z desiatich, už to môžem povedať natvrdo: ak sa niečo ku koncu vyložene nepokazí, pôjde o jeden z najlepších seriálov roka. Napriek vážnej téme je chytľavý a zábavným ho robí chémia medzi postavami (nielen ústredné duo, ale aj jeho partnerky + kolegyňa). Tentokrát navštívime nového sériového vraha a znova je to mrazivé a takmer dokonalé. A som zvedavý, ako to nakoniec bude s mačkou :-) ()

Epizoda 8 (2017) (S01E08) 

Hm, zaváhanie a zakopnutie. Určite to bude mať v nasledujúcich dieloch nejaký zaujímavý dodatok, ale obávam sa, že sama osebe ôsma časť príliš neobstojí. Je pravdupovediac dosť, hm, nudná. Medzi oboma agentmi panuje citeľné ochladenie vzťahov, do toho nie príliš zaujímavé rekrútovanie nového člena tímu, jedna krátka návšteva sériového vraha za mrežami a hlavne veľmi veľa času venovaného jednak hrdinovmu vzťahu (nevera?) a hlavne zvláštnemu riaditeľovi základnej školy. A zasa sme nevideli mačku! O čo im ide??? ()

Epizoda 9 (2017) (S01E09) 

Takže takto vznikol výraz sériový vrah? Je tu určitý "dopad", čo sa týka predchádzajúcej epizódy s (kvázi?)úchylným riaditeľom školy, ale je tomu venovaná len krátka scéna a inak sa ide ďalej - nový prípad, nový vrah, nová návšteva a nová zodpovednosť (mám právo prevziať slovník zabijaka, aby som sa naladil na jeho vlnovú dĺžku a vďaka tomu získal informácie, k akým by som sa za bežnej komunikácie s ním nedostal?). Neodsýpa to však až tak, ako najlepšie epizódy. A stále netuším, o čo im ide s tou mačkou. ()

Epizoda 10 (2017) (S01E10) 

"To je štandardný postup FBI?" Posledná epizóda je sklamaním. Keď to vraveli ostatní, nechcel som im veriť, ale mali pravdu - Mindhunter nemá "poriadny" koniec. Vlastne je to taký "nijaký" záver. Čo je veľká škoda, pretože napriek slabému finále a pár nevysvetleným veciam (mačka, Tenchov syn, riaditeľ školy) je Mindhunter jeden z najvydarenejších seriálov roka. Mrzí ma, že v dnešnej dobe ako keby tvorcovia (vrátane Davida Finchera, čo je ozaj smutné) neboli schopní plnohodnotne uzavrieť prvú sériu, ale radšje ponechávajú plno pootváraných vecí pre prípad sequelu. ()

Série 2 (2019) (S02) 

„Všetko, čo viete o sériových vrahoch, ste sa dozvedeli len od tých, ktorých ste chytili.“ Druhá séria ma nechytila až tak, ako prvá. Napriek tomu je to stále Fincher. To je poznávacie znamenie. Hoci má séria len (treba dodať, že rozumných) 9 epizód, niekedy tempo uvädá. Je mi jasné, že toto nie je akčný seriál, lež seriál pozostávajúci prevažne z rozhovorov, ale proste na môj vkus to bolo príliš pomalé. Ako v prvej sérii, aj v druhej sú do popredia postavené nápady, ktoré sa nedočkajú uspokojivého konca (Holdenove záchvaty, kontrola sociálky, zbytočné cameo Eda Kempera, ktorý je tu len preto, lebo si ho diváci obľúbili počas prvej sezóny). Takisto sa neviem zbaviť dojmu, že scenáristi nevedeli, či chcú rozprávať epizódne diely, alebo jednoliaty príbeh. Takže v niektorých častiach sa „len“ vedú debaty s chytenými šialencami a potom nasledujú časti venované neslávne slávnej sérii takmer tridsiatich (!) vrážd detí v Atlante (o čom pojednával napr. tento film). Ten prípad je dodnes neuspokojivo (ne)vyriešený a myslím si, že detailistovi Fincherovi a jeho tímu sa podarilo presne zachytiť atmosféru zmaru, šialenej byrokracie a množstva teórií a podozrivých. Ako niečo, kde staré policajné zložky nie sú príliš schopné (a najmä ochotné) reagovať na nové postupy FBI ohľadom profilovania sériových vrahov, pričom ale aj jednotliví agenti na vec majú sem-tam odlišný názor, Holden si až príliš trvá na svojom, kým Tench pochybuje a pýta sa, či to celé nakoniec nemôže byť inak. Proste to je natočené tak, ako to vtedy aj naozaj bolo: ako neskutočný bordel, z ktorého nikto nebol múdry. Najväčšou atrakciou je kráľ mončičákov, pošuk Charles Manson. Je tu realisticky líčený presne tak, než aký bol v skutočnosti a totiž ako... ako to napísať slušne... zmagorená nímandská nula, ktorá sa nikdy nemala narodiť. ()

Súvisiace novinky

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

23.02.2023

Patříte mezi fanoušky seriálu Mindhunter od režiséra Davida Finchera? Pak pro vás má tvůrce špatné zprávy. Zdá se, že po pár let starých informacích, že herci byli uvolněni ze svých smluv a se třetí… (viac)

David Fincher dotočil svůj nový film

David Fincher dotočil svůj nový film

31.03.2022

Tradičně si režisér David Fincher (Sedm, Zodiac) mezi svými filmy nechává pár let rozestup, oblíbený tvůrce teď ale naštěstí fanoušky na svůj další projekt po poněkud úzce zaměřeném Mankovi nenechá… (viac)

David Fincher odhalil nový projekt

David Fincher odhalil nový projekt

14.10.2021

Tajemný tweet stránky Netflix Film tento týden nalákal filmové fanoušky na nové oznámení od režiséra Davida Finchera (Sedm, Zmizelá). Spekulovalo se o třetí řadě Mindhuntera, případně filmovém… (viac)

Reklama

Reklama