Reklama

Reklama

Rivali

  • Česko Rivalové (viac)
Trailer 1
Dráma / Životopisný / Športový / Akčný
USA / Veľká Británia / Nemecko, 2013, 123 min (Alternatívna 118 min)

Réžia:

Ron Howard

Scenár:

Peter Morgan

Hudba:

Hans Zimmer

Hrajú:

Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Pierfrancesco Favino, David Calder, Natalie Dormer, Stephen Mangan, Christian McKay (viac)
(ďalšie profesie)

Populárny, charizmatický a príťažlivý britský playboy James Hunt (Chris Hemsworth) už ani nemôže byť väčšmi odlišný od svojho súpera, rezervovaného a puntičkárskeho Rakúšana Nikiho Laudu (Daniel Brühl). Ich rivalita sa začala na pretekárskej trati Formuly 3. Už tu medzi sebou ostro súperili, kým cieľavedomosť a priam chirurgická presnosť za volantom nedoviedli Laudu až do Formuly 1, kde sa zakrátko stal pilotom číslo jeden v špičkovom tíme Ferrari. Onedlho si aj nespútaný zlatý chlapec James Hunt vybojoval miesto vo Formule 1 a získal si obdiv svojho národa, keď po dramatických udalostiach na pretekoch v Tokiu, ktoré sa konali v hustom daždi na zaplavenej trati, uchmatol Laudovi titul majstra sveta a dokázal kritikom aj sebe, že za jeho štýlovým zovňajškom sa skrývajú aj skutočné športové schopnosti. Neúprosné pravidlá a súperenie v nebezpečnom svete pretekov najrýchlejších monopostov na svete doženú Hunta a Laudu až na samotný okraj ich fyzických a psychických schopností. Prichádzajú posledné preteky sezóny a obaja muži vedia, že k titulu nevedie žiadna skratka a nesmú si dovoliť žiadnu chybu. V tomto športe urobíte chybu a ste mŕtvi... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (80)

  • Lotus 77/3 (s číslom 5), ktorý sme tu mohli vidieť, sa v minulosti objavil vo filme Iron Man 2 (2010). V oboch prípadoch ho riadil jeho majiteľ Chris Locke. (WalterIK7)
  • V rozhovore pre noviny Austrian Times Niki Lauda uviedol, že novinár, ktorý sa raz opýtal, ako jeho zjazvená tvár ovplyvnila jeho manželstvo, je najväčšou urážkou, ktorú musel v živote pretrpieť. (WalterIK7)
  • V závere filmu beží reklama na Havoline, v ktorej môžeme počuť hlas skutočného Jamesa Hunta. (WalterIK7)
  • Vo filme je Severná slučka Nürburgringu pomenovaná ako "Graveyard" (Pohrebisko), no jej skutočná prezývka, ktorú kedysi vymyslel Jackie Stewart, je "Green Hell" (Zelené peklo). (m.a.t.o.)
  • Vo filme sa nachádza i scéna, ktorá mapuje smrteľnú nehodu Rakúšana Helmutha Koinigga počas kvalifikácie na GP USA 1974 vo Watkins Glen. Podobná nehoda sa na tom istom okruhu stala aj rok predtým, keď počas voľného tréningu zahynul François Cevert. (m.a.t.o.)
  • Aby sa Daniel Brühl čo najviac podobal na Nikiho Laudu, počas natáčania dokonca nosil umelé zuby, ktoré mu trochu zmenili tvár a upravili i spôsob reči. (m.a.t.o.)
  • Vo filme si strihli cameo úlohy predseda predstavenstva Ferrari Luca di Montezzemolo ako fotograf na GP Talianska 1976 a šéf Formuly 1 Bernie Ecclestone, ktorého bolo možné vidieť na cieľovej rovinke GP USA 1975. (m.a.t.o.)
  • Šesťkolesová formula, ktorá sa objaví v niektorých záberoch, skutočne existovala. Ide o monopost Tyrrell P34 a sezóna, kde Niki Lauda (Daniel Brühl) takmer zhorel, bola jeho vôbec prvou (nasledujúca druhou a zároveň poslednou). Bol to projekt pre dotiahnutie sa na extrémne rýchle Ferrari s novým motorom. Benevolentnejšie predpisy tej doby to dovoľovali. Predné kolesá boli menšie ako klasické pri jednom páre. Tyrrell s týmto monopostom vyhral jedinú veľkú cenu - práve v roku 1976 vo Švédsku, keď zvíťazil Jody Scheckter, všetko to umocnil druhým miestom Patrick Depailler. V GP Nemecka, kde sa stala Nikimu osudná havária, skončil za víťazným Huntom práve Scheckter. V samotnej sezóne, ak nerátame Nikiho a Jamesa,  obsadili ďalšie dve miesta jazdci šesťkolesového "zázraku" (výraz novinárov tej doby), a to v poradí ako došli do cieľa vo Švédsku. V sezóne 1977 mal P34 veľké problémy hlavne s elektronikou, sezóna bola sklamaním a po nej oznámil GoodYear, že prestáva vyvíjať malé predné pneumatiky. Tyrrell P34 oficiálne skončil, tých pár monopostov bolo odpredaných do súkromných zbierok. (De Large)
  • Natáčanie prebiehalo na anglických závodných okruhoch Cadwell Park, Donington Park, Brands Hatch a na nemeckom Nürburgringu. (Raccoon.city)
  • V rámci propagácie snímky si Niki Lauda vystrelil z americkej novinárky, ktorá s ním robila rozhovor priamo na mieste nehody na okruhu Nürburgring. „Určite si hovorili niečo v tomto zmysle: 'Isto bude plakať a bude to silný emotívny okamih!' Ja som si z hotelového bufetu vzal malý kúsok pečiva a ešte predtým som ho hodil do trávy. Ona začala: 'Pán Lauda, aké je to byť tu...' Povedal som, nech chvíľku počká a spravil som pár krokov do trávy. Opýtala sa ma, čo robím a ja som odpovedal: 'Pozrite sa, tu je moje ucho!' Ostala úplne hotová a vyviedlo ju to z rovnováhy. Museli to točiť ešte raz," zasmial sa Lauda. (m.a.t.o.)
  • „Hlavní hrdinovia sú počas veľkej časti filmu úhlavnými nepriateľmi - z toho žije celý príbeh. Aj keď to v skutočnosti takto nebolo. Lauda a Hunt si napriek všetkému dobre rozumeli, len daná situácia z nich spravila protivníkov," konštatuje v reakcii na film nemecký motoristický magazín Auto Motor und Sport. (m.a.t.o.)
  • Niki Lauda musel už dopredu podpísať papier, ktorý ho zbavoval oprávnenia na to, aby mohol ovplyvňovať scenár. (m.a.t.o.)
  • Počas natáčania mi pravidelne volali Daniel Brühl i Ron Howard a rozprávali so mnou o každom detaile. Ako si nasadzujem prilbu, čo robím v aute pred štartom a také veci. Keď som potom videl Daniela vo filme, tak ma to zničilo. Ako prvé som si pomyslel na to, že som to skutočne ja," priznal po premiére filmu Niki Lauda. (m.a.t.o.)
  • Ešte počas príprav na natáčanie Howard povedal, že zvažoval obsadenie Toma Hanksa do úlohy Enza Ferrariho (Augusto Dallara). Nakoniec sa tak nestalo. (m.a.t.o.)
  • Hoci už Ron Howard má skúsenosti s natáčaním filmu z automobilového prostredia - jeho prvá celovečerná snímka bola Grand Theft Auto (1977), sám sa považuje za veľmi pokojného a disciplinovaného vodiča. Dôkazom toho je aj fakt, že jeho manželka mu v roku 2004 k okrúhlemu jubileu kúpila BMW 750i, no on po pár mesiacoch aj tak opäť presedlal do svojho starého Volva. (m.a.t.o.)

Súvisiace novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (viac)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (viac)

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

22.03.2016

Rivalové jsou v žebříčcích ČSFD.cz dodnes nejlepším filmem roku 2013. Více hvězdičkových hodnocení v daném roce nasbíraly pouze druhý Hobbit a Vlk z Wall Street, ale výsledným hodnocením se nedostaly… (viac)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (viac)

Reklama

Reklama