Reklama

Reklama

VOD (1)

Edmond Vidal, známy ako Momon, vyrastal v chudobnej rómskej osade, odkiaľ si priniesol zmysel pre rodinu, neochvejnú lojalitu a hrdosť na svoj pôvod. S priateľom Sergem Suttelom po prvýkrát okúsil väzenský život za banálnu krádež čerešní, obaja však nevyhnutne zakotvili vo vodách organizovaného zločinu a tak vznikol gang zvaný Lyončania, ktorý z nich urobil najznámejších ozbrojených lupičov začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia. Ich nezadržateľný vzostup sa skončil až v roku 1974 veľkolepým zatknutím. Dnes má Momon takmer šesťdesiat a rád by na túto časť svojho života zabudol. Na scéne sa však opäť objaví Serge... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (148)

vander19 

všetky recenzie používateľa

Vidieť tento film som vôbec nemal v pláne. Dokonca som ani nevedel o jeho existencií. Až počas hokeja CZ vs. SVK som si prečítal celý program STV a práve názov ma upútal. Potešilo ma pár informácií a rozhodol som sa, že to teda skúsim. A neľutujem. Film zosobňuje mnoho aspektov, ktoré mám fakt rád. Jedná sa o skutočný príbeh. Dokonca z mafiánskeho prostredia + je to francúzska tvorba a tá ma len veľmi málo kedy sklame. Trošku som sa obával skokov v príbehu zo súčastnoti do minulosti a naopak. Musím priznať, že hlavne zo začiatku mi to aj dosť vadilo, ale keď som si na to zvykol bolo to fajn. Príbeh možno nie je až tak drsný ako by mohol byť človek zvyknutý pri takomto štýle z US tvorby, ale vôbec mu to neuberá na atmosfére. Pri konci sa to už brutálne rozbieha a prvky dobrého mafiánskeho filmu naskajú krásne scénu za scénou. A na moju radosť sa aj pritvrdilo. Hlavnú postavu Edmonda Vidala tvorcovia vykresľujú tak, že aj keď je to zločinec tak si ho divák oblúbi. Je to proste sympoš. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Francúzi presne toto vždy vedeli. Gang story skvele zapadá medzi všetky známe mafiánske filmy a nestratí sa medzi nimi. Herecky veľmi dobre obsadené, hlavný predstaviteľ má charizmu a ako záporák bol skvelý aj vo filme Limit. Problém som mal jedine s tým, že cigáni boli málo cigánsky, ale mne to vyvovovalo. Na tie ksichty pozerám denne. Tých pravých poznať ako komparzistov v davových scénach(krstiny), ale chápem, že pri ich obsadení by film nebol takým ťahákom. Mohli spraviť casting v Košickom ghete Luník 9, tam sú všelijaké masky...Inak ale pravda je - never nikomu. Dôveruj, ale preveruj. 80%. ()

Reklama

wampire23 

všetky recenzie používateľa

Pekná francúzska gangsterka. Drsná a bez príkras. Aj keď trošku predvídateľná. Ale to by až tak nevadilo. Najviac ma škrelo, že predely medzi jednotlivými epizódami v živote boli také rýchle a nevenovalo sa viac priestoru priateľstvu hlavných dvoch protagonistov. Možno keby sa film natiahol na 120 minút a vykreslilo sa to, čo sa nestihlo, mohlo to byť aj za plný počet. Takto sú to však stále veľmi slušné a najmä zaslúžené 4*. Kedy naposledy ste videli hlavného protagonistu mafiána rómskeho pôvodu? ()

JASON_X 

všetky recenzie používateľa

Chtě nechtě nemůžu nesrovnávat s dvoudílným, velkolepě výpravným, taktéž francouzským gangsterským majstrštykem Veřejný nepřítel č.1 z r.2008. Na druhou stranu nechci být nespravedlivý, protože vedle Veřejného nepřítele by vybledl téměř jakýkoliv jiný gangsterský film. Takže opominu lyoňanskou místy televizní formu a celkově citelně skromnější poměry, trochu kostrbatý scénář (dal bych přednost klasické lineární časové ose před rušivými prostřihy mezi minulostí a současností), opominu i několik na gangsterku téměř melodramatických momentů a naopak vyzdvihnu herecké výkony, syrovost, místy slušnou porci brutality a přiznávám se že pro mě i překvapivé odhalení na konci. Příjemně staromódní filmová podívaná. ()

Lukoboss 

všetky recenzie používateľa

Toto byla oldschoolová kriminálka jak řemen. Pravda je, že Francouzi v tom mají praxi, takže by byla trochu ostuda, kdyby to nezvládli. Každopádně hlavní role je pro G. Lanvina jak stvořená, neskutečně mu to sedí a takhle charismatickýho gangstera jsem už dlouho neviděl. Celkově se jedná o přímočarej (nikoliv jednoduchej) příběh, kde i kamarádský pouto nemusí být to stěžejní. Tvůrci se nebojí zajet i do nejbližších partií hlavního hrdiny, takže film dostává o to větší grády. Té retrospektivy je možná trochu víc, ale nic to nemění na tom, že se jedná o poctivou gangsterku/kriminálku, která už se dneska málo vidí. ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (4)

  • V době natáčení filmu měl Edmond Vidal (jeden ze členů Lyonského gangu a autor biografické knihy) 66 let a stále žil v Lyonu se svou ženou Janou. V té době měli 3 děti a 8 vnoučat. (Rollo_Tomasi)
  • Edmond Vidal, jeden ze členů Lyonského gangu, napsal autobiografickou knihu, která se jmenuje „Pour une poignée de cerises“ (česky „Pro hrst třešní“). (Rollo_Tomasi)
  • Približne v 56. minúte filmu sa za Edmondom Vidalom (Gérard Lanvin), čítajúcim noviny na ulici, objavia v pozadí dva plagáty k snímkam Splice (2009) a 600 kilo zlata (2010). (fefee)

Reklama

Reklama