Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptácia slávneho románu Nebezpečné známosti, ktorá na zložitom osude dvoch libertinských intrigánov, vikomta Valmonta a markízy de Merteuil, zachytáva v tak trocha odľahčenej polohe obraz aristokratickej spoločnosti niekoľko rokov pred Francúzskou revolúciou. Príbeh cynických milovníkov života so záľubami v intrigách a manipulácii nakrútil český režisér Miloš Forman. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (323)

F.man 

všetky recenzie používateľa

Srovnávat nechci, takže jen jedna věta - Formanův přístup je intimnější a klidnější - nechává hodně vyniknout příběh jako takový (samozřejmě že základem je ale Valmont). Opět velké plus za Pištěka a Ondříčka. Čtyři spokojené hvězdy. You are confusing bets and marriages, madame. One must always honor a bet. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nebezpečné známosti Choderlosa de Laclosa patria medzi moje obľúbené knihy. Je preto prirodzené, že ma zaujímalo, ako sa s týmto románom v listoch popasovali filmári. Sám som bol prekvapený, že na vrchol sa u mňa dostala Lutherova televízna adaptácia s Kukurom, Vášáryovou a Nagyovou, po nej Vadimova s Gérardom Philipom a Jeanne Moreau a až potom tie neskoršie, mladším divákom známejšie verzie, s Johnom Malkovichom a Colinom Firthom. I keď Forman patrí medzi mojich najobľúbenejších režisérov, jeho sterilné, kostýmové poňatie ma neoslovilo. Uznávam síce jeho právo nakrútiť film podľa svojich predstáv, ale výmenou za to požadujem právo dať mu iba tri hviezdičky. ()

Reklama

Madison 

všetky recenzie používateľa

Tento film mi majster Forman ušil na telo. Neverila som, že je možné, aby mi niekto skrz skvelý scenár a réžiu predniesol moje vlastné predstavy o cynickej, liberálnej či zvrhlej spoločnosti, kde morálka znamenala len akýsi pojem zastrčený v zaprášených poličkách monumentálnych knižníc. Nebudem porovnávať predchodcu s Malkovichom, Valmonta beriem ako samostatný filmový útvar so špecifickými Formanovými vychytávkami. Dívať sa dve hodiny na impozantné kostýmy, cukríkovú výzdobu či počúvať strohé tóny neromantického baroka, mi prinieslo také potešenie, že by som sa aspoň na jeden deň do toho obdobia s nadšením presťahovala :-) Perfektné herecké výkony, perfektný scenár, kde sa nevinná mladá hrdinka stáva terčom chladu neľútostných dospelých, perfektná kamera. Forman mi ulahodil, pre podobné historické kúsky s presným vyobrazením spoločnosti, mám neuveriteľnú slabosť. Dvomi slovami: Som nadšená! ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Také Veľmi nebezpečné známosti (1999), len zasadené do historického prostredia 2. pol. 18. storočia. Príbeh aj keď neoriginálny, dokázal zaujať a životné cesty bonvivána a sukničkára Valmonta mali čo ponúknuť. Do značnej miery za to možno vďačiť aj Colinovi Firthovi, ktorému táto postava zapasovala ako riť na šerbeľ. Rola Valmonta, síce chronického sukničkára a naoko človeka neschopného akéhokoľvek citu, avšak na druhú stranu vo svojom vnútri v podstate kladná postava, mu padla ako uliata. Páčila sa mi aj výprava a réžia, Forman to v tomto smere jednoducho vie. Možno len s výnimkou Goyových prízrakov, avšak naproti tomu Amadeus bol rovnako vynikajúci ako Valmont, možno ešte lepší. Film je ukážkovým príkladom historického snímku vhodného na relax a oddych. 80/100 ()

Flakotaso 

všetky recenzie používateľa

No jo, není se příliš co divit, že kritici Valmonta po absolutním a nepřekonatelném vrcholu jménem Amadeus strhali. Mrzuté ovšem je, že se tento film dodnes obecně považuje za ne až tak dobrý, neřkuli průměrný a tyto názory se automaticky přejímají dál a dál, aniž by se na ten film podíval někdo znovu a nezastřeným okem. Naopak! Ten film i po letech doslova září - Ondříčkova nádherná kamera, vynikající(!) střih, práce s hudbou, ladné prolínání protikladných nálad a ovšemže také herecké obsazení - Colin Firth je výborný, Fairuza Balk taktéž, ale kdo doslova vyčnívá, je fascinující rajcovní koketa Annette Bening. Všechno prostě nádherně šlape a navíc se mi hrozně líbí Formanovo pojetí. Nedělá z onoho známého intrikářského příběhu žádné infarktově vyhrocené drama, ale spíše zdůrazňuje, že je to pořád jenom hra - lehce krutá, ale taky krutě zábavná a radostná! No představte si, jste existenčně absolutně zabezpečený člověk na konci 18.století, co asi budete dělat? No hrát si přeci! Forman na to kápl. ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (21)

  • Meg Tilly a Colin Firth sa do seba počas nakrúcania filmu zamilovali. O rok neskôr sa im narodil syn a o štyri roky na to sa rozišli. (Arsenal83)
  • Při natáčení tohoto filmu došlo patrně k jedinému konfliktu, který kdy měli režisér Miloš Forman a jeho kamarád a oblíbený kameraman Miroslav Ondříček. Forman vzpomínal: "Měli jsme scénu kde stáli tři lidi a měli dost dlouhý dialog. Všiml jsem si, že jeden herec je furt jakýsi nervózní, při ostrém záběru. Co se děje, říkal jsem si. Seděl jsem vedle kamery, pod kamerou seděl Mirek Ondříček s tou svou holí... a strkal ho do světla. Tehdy jsme se chytli." (NIRO)

Súvisiace novinky

Miloš Forman bude točit o Goyovi

Miloš Forman bude točit o Goyovi

23.04.2005

Miloš Forman připravuje nový film, inspirovaný životem slavného španělského malíře Francesca Goyi. Projekt je prozatím nazván GOYA'S GHOST a scénáře se ujal zkušený Jean-Claude Carriére, francouzský… (viac)

Reklama

Reklama