Reklama

Reklama

Ragtime

Adaptácia svetoznámeho románu E. L. Doctorowa zachytáva atmosféru New Yorku začiatkom 20. storočia, ale aj rôzne postoje belochov voči afroamerickej komunite. Mladý talentovaný klavirista Coalhouse Walker Jr. si konečne získal v hudobnej brandži renomé a postavenie. Teraz má dosť peňazí, aby sa oženil so svojou snúbenicou a vybudoval jej a synovi skutočný domov. Kým bol preč, mladej ženy a dieťaťa sa ujala bohatá biela rodina. Coalhouseove plány na budúcnosť však skomplikuje banálny incident. Člena dobrovoľného hasičského zboru podráždi, že "nejaký neger" môže vlastniť novú fordku Model T - auto, po akom túži každý muž. Zlosť si vybije škaredou provokáciou a poškodí Coalhouseovo auto. Mladý hudobník však má svoju čiernu hrdosť a odmieta nechať túto urážku bez odplaty... (RTVS)

(viac)

Recenzie (192)

Willy Kufalt

všetky recenzie používateľa

Výborný Formanov americký film, ktorý ma oslovil aj keď sa o americké dejiny veľmi nezaujímam. "Rag time", teda vo voľnom preklade čas rozháraný, neistý... a takýmto štýlom sa film odvíja i po formálnej stránke, prvú polovicu stopáže vykresľuje niekoľko rôznych dejových línií, ktoré vyvrcholia v ústredný konflikt. Viac ako samotná problematika rasizmu a diskriminácie černochov v USA na mňa zapôsobila predovšetkým skvele vybudovaná historická atmosféra New Yorku začiatkom 20.storočia... mesta vo svojej dobe plného originálneho umenia od vytvárania optických knižiek pre deti cez kabaretné a variétne večierky až po vznik prvých experimentálnych filmov, ale taktiež mesta plného intríg, kšeftov, podvodov, zločinov a nespravodlivosti. Úsmevný vystrelený žart spojený so žiadosťou zaplatenia fiktívneho mýta a pošpinením sedadla vozu sa postupne stupňuje do vážnej štvanice až vyústi do veľkolepého politického zločinu. Napriek všetkým kvalitám snímky vrátane hereckých výkonov a Formanovej réžii a napriek strhujúcemu obsahu ku konci na môj vkus príliš naťahované a trochu zdĺhavé. Po umeleckej stránke ale ešte musím spomenúť aj krásny úvodný a záverečný rámec v podobe komorného tanečného čísla na titulnú skladbu. 85% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Formanova "tragikomická mozaika osudů" v kontextu USA před první světovou válkou, kde nakonec jako hlavní vyvstane téma rasismu. Upřímně nevím, jak moc se film drží předlohy, jako moc se liší či byl pokrácený, retro aspekt se mi líbil velice (newsreel úvod je top), ale po stránce příběhu a motivů postav jsem tu ve finále dokonalý smysl nenašel. Zajímavá je rozhodně volba režie a paralela s naší post-1948 realitou. "I had some knowledge of Walker’s dilemma from Prague. In the everyday life of communist Czechoslovakia, you constantly found yourself before ignorant, powerful people who didn’t mind casually humiliating others. You risked your livelihood and maybe your life by defying them." ()

Reklama

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

To jsem to zase jednou teda vymňouknul. Že já blbec tenhle parádní film tak dlouhou dobu ignoroval. Forman je zkrátka génius. Je to absolutní machr přes práci s postavami, s jejich mimikou (jakoby herci účinkovali v němém filmu), s fantastickými otázkami, které film neustále nastoluje. Ty dilemata, které postavy řeší nejsou vůbec složité, ale jsou tak děsně jednoduché a naprosto zásadní, že bere dech, když je Forman zachycuje. Neznám zkrátka lepšího režiséra, těchto zdánlivě obyčejných filmů o LIDECH než je Miloš Forman. 80% PS: nikdy jsem neviděl krásnější herečku než je Elizabeth McGovern. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $21,015,710Tržby Celosvetovo $21,400,000║ Prvá štvrtina filmu je taká ešte hľadajúca sa, príbeh je tam necelistvý, dohromady neponúkne nič čo by dokázalo pútať pozornosť ale potom to postupne naberá na intenzite, postavy začnú naberať na hĺbke aby nakoniec priniesli jednu z ďalších príbehových výpovedí, kde odboj černoch za práva za slobodu končia v rasistickom opovrhovaní bielych. Aj keď témou podobných filmov tu už bolo nadmieru dosť, dokáže režisér Miloš Forman podávať príbeh tak aby bol aspoň z nejakej časti silnou výpoveďou o tom ako si zákon vysvetľuje každý po svojom a tak nás prijme aby sme v napätí dopozerali príbeh až do samého záveru. /75%/ ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Film o reálnom rasizme z doby, kedy to malo ešte zmysel. Ale aj tak mi nedá, toľko veľa nominácií na oscara, to je jasnou ukážkou toho, aké témy treba dávať do filmu, aby ste mohli získať cenu. Rasizmus, antisemitizmus, nacizmus a lgbt. Nič iné sa už dlho nenosí. Pritom tento snímok podľa mňa na top filmy nemá. A ani nesúhlasím, aby sa rasové otázky riešili takto násilne, ako nám to bolo podsunuté v tomto prípade. Ale inak to asi ani nevedia, stačí sa pozrieť, čo sa deje v Juhoafrickej republike. Inak chválim výkon Elizabeth McGovern, to bola vždy mimoriadna herečka. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (26)

  • Miloš Forman vzpomínal na jeden z hlavních důvodů, proč se film rozhodl točit: "Nejvíc mě na knize zaujal příběh Coalhouse Walkera juniora. Jde o mladého černošského klavíristu, který si jezdí po městě v nablýskané fordce Model T, dokud se mu zavistiví bílí hasiči nevydělají na zadní sedadlo. Černý klavírista se buďto musí ponížit a ty výkaly odstaranit vlastníma rukama, nebo se jim postavit a riskovat malér. Walkerovo dilema mi bylo až příliš povědomé z Prahy. V komunistickém Československu se člověk musel neustále střetávat s hlupáky, kteří měli moc a s potěchou jiné ponižovali. Kdo se jim postavil, riskoval životbytí a někdy i život. Češi, skřípnutí ve střední Evropě mezi Staliny a Hitlery, si zachraňují zdravý rozum svým ironickým humorem, kterému není nic svaté. V situaci Coalhouse Walkera juniora by Čech nejspíš to lejno na zadním sedadle uklidil sám a přitom ještě špičkoval, jak ubohé je to hovínko, že ani pořádně nesmrdí, že je škoda s ním špinit hadr, protože ti, co to udělali, se snad ani pořádně vysrat neumějí, že za socialismu už ani hovno není to, co bývalo, a kam že to lidstvo tedy spěje. Jenže Coalhouse Walker junior je Američan. Navíc černý Američan. On nejen že to lejno neuklidí, ale žádá satisfakci. (...) To divoce romantické americké gesto mě na tom příběhu přitahovalo nejvíc. Ze mě samého se právě stal americký občan a v jistém smyslu jsem se prostřednictvím Coalhouse sám vciťoval do psychiky Američana, který tak neústupně bojuje za svá práva, až to hraničí se sebevraždou." (NIRO)

Súvisiace novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (viac)

Reklama

Reklama