Reklama

Reklama

Ragtime

Adaptácia svetoznámeho románu E. L. Doctorowa zachytáva atmosféru New Yorku začiatkom 20. storočia, ale aj rôzne postoje belochov voči afroamerickej komunite. Mladý talentovaný klavirista Coalhouse Walker Jr. si konečne získal v hudobnej brandži renomé a postavenie. Teraz má dosť peňazí, aby sa oženil so svojou snúbenicou a vybudoval jej a synovi skutočný domov. Kým bol preč, mladej ženy a dieťaťa sa ujala bohatá biela rodina. Coalhouseove plány na budúcnosť však skomplikuje banálny incident. Člena dobrovoľného hasičského zboru podráždi, že "nejaký neger" môže vlastniť novú fordku Model T - auto, po akom túži každý muž. Zlosť si vybije škaredou provokáciou a poškodí Coalhouseovo auto. Mladý hudobník však má svoju čiernu hrdosť a odmieta nechať túto urážku bez odplaty... (RTVS)

(viac)

Recenzie (192)

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Ragtime není vůbec špatný film. Atmosféra je vykreslena fantasticky, dialogy jsou též bezchybné a režie perfektní, tak proč jen 2*?? protože jsem byl možná svědkem nejnudnějšího filmu vůbec. Ten nemilosrdně rozvleklý děj, který se stával každou chvíli nezajímavým mne iritoval takovým způsobem, že se mi zlomilo asi tucet párátek, kterými jsem si podepíral oční víčka, abych mohl vůbec sledovat dál. Nakonec jsem došel k závěru, že tento film by možná nudil méně. Ale chyba je ve mě, nemůžu za svůj retardovaný vkus, takže na kolenou prosím o odpuštění jak fanoušky tohoto filmu tak pana Formana. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Hoci som sa v príbehu zo začiatku trocha strácal a chvíľu trvalo kým som si našiel cestu k postavám, tiež by sa tu našlo niekoľko pasáží, ktoré ma až tak neoslovili, tak postupne si ma film získal a ku koncu to už bola dychberúca jazda. Tu vlastne ani tak nešlo o príbeh samotný, ako skôr o myšlienky a odkaz v ňom ukrytý, a ten sa Formanovi podarilo divákovi predostrieť patrične pálčivo a sakra jasne. Sa ani nečudujem, že film nezískal žiadne veľké ocenenia, Američania v tej dobe asi ešte nedozreli na nejakú sebareflexiu, takže mu radšej len zatlieskali a fuj fuj... hneď pod koberec. Navyše ma podobne ako v jeho Amadeovi nadchla výprava a kostýmová tvorba, na nej som mohol oči nechať. Verne a realisticky zobraziť nejaké obdobie v histórii je celkom kumšt, a treba uznať, že Formanovi to vždy išlo veľmi dobre. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Úžasný film, myslím, že jeden z Formanových úplně nejlepších. Touhu po svobodě podává z několika pohledů, zprvu zdánlivě samostatné příběhy postupně proplétá a v závěru naráz vypointuje. To vše vidíme člověka, který nebyl Američanem a toužil po podobných věcech jako jeho postavy, a tak se mohl na téma podívat trochu jinak než jak by se asi podívali jeho američtí kolegové.___P.S. Skvělá hudba Randyho Newmana. ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Výborný film Miloše Formana na stále palčivé téma rasismu. Děj se sice odehrává ve 20.letech, kdy byl tentro nešvar v USA mnohem rozšířenější, než dnes, přesto má svou vypovídací hodnotu i pro dnešní publikum. Velice silné herecké obsazení je dominantní stránkou filmu. Díky skvělým hercům je totiž fakt, že ani bohatství a úspěch nemusí stačit k tomu, aby byl černoch tehdejší společností respektován, daleko důrazněji interpretován a zaryje se tak filmovému publiku hlouběji pod kůži. Právě pod tu, o níž si mnozí dosud myslí, že její barva je rozhodující pro postavení člověka mezi ostatními lidmi. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Film o reálnom rasizme z doby, kedy to malo ešte zmysel. Ale aj tak mi nedá, toľko veľa nominácií na oscara, to je jasnou ukážkou toho, aké témy treba dávať do filmu, aby ste mohli získať cenu. Rasizmus, antisemitizmus, nacizmus a lgbt. Nič iné sa už dlho nenosí. Pritom tento snímok podľa mňa na top filmy nemá. A ani nesúhlasím, aby sa rasové otázky riešili takto násilne, ako nám to bolo podsunuté v tomto prípade. Ale inak to asi ani nevedia, stačí sa pozrieť, čo sa deje v Juhoafrickej republike. Inak chválim výkon Elizabeth McGovern, to bola vždy mimoriadna herečka. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (26)

  • James Cagney byl při natáčení invalidou na vozíčku. K natočení scén ve stoje byl použit náhradník. (D3VIL)
  • Tateh (Mandy Patinkin) má syna a dceru, jejichž role hrají děti režiséra Mikea Nicholse. (D3VIL)

Súvisiace novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (viac)

Reklama

Reklama