Reklama

Reklama

Hvězdný muž: Pravda o Juriji Gagarinovi

(TV film)
  • Česko Svržená modla: Spiknutí kolem Jurije Gagarina (viac)
Veľká Británia, 2010, 58 min

Obsahy(1)

Psal se 12. duben 1961 a sovětský kosmonaut Jurij Gagarin jako první člověk vzlétl do vesmíru. Od té doby se ale vynořila celá řada konspiračních teorií, které události popisují jinak než oficiální zdroje. A právě o jedné z nich je i tento unikátní dokument. Zatímco celý svět jásal nad událostí století, dokumenty, které ležely po dlouhá léta utajované v Kremlu, naznačují, že vše mohlo být trochu jinak. Podle teorie, s níž jako první přišel moskevský korespondent Daily Workeru dva dny před Gagarinovým letem, totiž Sovětský svaz uskutečnil jeden neúspěšný pokus již dříve. Kosmickou loď tehdy řídil Vladimir Iljušin, zkušební pilot a držitel několika světových leteckých výškových rekordů. Pravda nebo lež? Více vám odhalí tento světoznámý snímek. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (10)

Ronee 

všetky recenzie používateľa

Vychádzajúc z dokumentu, ktorý som videla, musím konštatovať, že Gagarin bol v skutočnosti dobrý človek. A preto tak aj dopadol. Aj tu všetko musia pokaziť politici. Jeho snaha pomôcť ľuďom, ktorí ho oslovili je významná a určuje jeho charakter. To, čo dokázal spolu s celým vedeckým tímom, mu už nikto nezoberie, aj napriek neprajnosti mnohých. Dokument ukazuje, že to bol človek z mäsa a kostí, s prednosťami i chybami, ktoré má každý človek. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Viete, čakal som viac, než sa dá dočítať trebárs na wikipédii, aj tam je tuším o ňom viac. Toto je štandardný životopis s určenou dĺžkou do hodiny podľa mňa. Mne nejde o nejaké konšpiračné teórie, kto bol prvý, či Iljušin alebo kto, v to ani nedúfam, že by sme sa dozvedeli pravdu a mimochodom, prečo by pravda nemohla byť táto? Nie všetky konšpiračné teórie sú pravdivé, najmä tie z nášho priestoru, kde ľudia sa vyznačujú veľkou závisťou a v minulosti (niektorí aj dnes) nenávisťou voči boľševikom. To s tým nafukovacím člnom a rádiom ozaj pobavilo, to je ozaj také tunajšie, no mňa zaujali aj poklesky tohto ospevovaného muža, či jeho vzťah s Chruščovom, nie preto žeby som bol škodoradostný a hľadal na druhých chyby, no výraznejším podielom sa na tomto úspechu podieľali skôr konštruktéri a vedúci tohto celého ako Sergej Pavlovič Koroľov. Z Gagarina sa stal skôr symbol a pre mňa je hrdina, ktokoľvek, kto sa odváži obetovať svoj život pre niečo pre spoločnosť, niečo vyššie, ním pre mňa je, to že vyletel a vrátil sa a pritom tam vlastne skoro iba sedel je skôr víťazstvo. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Popravde, čakal som, že sa dozviem viac informácií o "prehreškoch" tohto usmievavého, vesmírneho muža. Nie však preto, že by som chcel pošpiniť jeho meno, no viac menej zo zvedavosti, nakoľko som sa už v minulosti dočítal o mnohých jeho "darebáctvach", vďaka ktorým si poštval nejedného vysoko postaveného pohlavára. Nakoniec si ide tento dokument akousi vlastnou cestou. Divák sa dozvie mnoho pozitívneho, ale i negatívneho, pričom akoby hľadal strednú cestu propagácie "reklamy", jedného z najväčších mužov minulosti. A ja koniec koncov môžem len súhlasiť a dodať: "A prečo nie" .. ()

lucascus 

všetky recenzie používateľa

Čekal jsem poněkud podrobnější dokument o tomto jedinečném člověku, a dostel jsem bohužel stále dokola omílané fakta. Bylo by zajímavé vidět dokument o Gagarinovi, jako osobnosti, či chcete-li celebritě své doby. Protože osobností on skutečně byl, a jakou. A kam se na Gagarina hrabe Fučíkův úsměv. :) ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

slovanská nátura: z Gagarinovho modulu (z ktorého sa nakoniec Gagarin musel katapultovať, aby nezomrel pri dopade) ukradli nafukovací čln a rádio :) Inak, vyzerá to, že Gagarin bol naozaj vcelku príjemný človek, s veľkým úsmevom a charizmou (taký sovietsky Kennedy) - len škoda, že ho sovietski pohlavári tak zneužili na vlastnú propagáciu a propagáciu svojho komunistického systému (+ s vedomím, že Gagarin nebol asi prvý. Táto česť patrí Vladimirovi Iljušinovi, synovi geniálneho leteckého konštruktéra, ktorému nebolo dopriate prvenstvo pravedpodobne iba kvôli tomu, že jeho let skončil v Číne, a pravdepodobne preto, že Gagarin bol lepší na rolu "sovietskeho človeka" pochádzajúceho z robotníckych pomerov. Iljušin bol "žial" pôvodom z Ukrajiny, a "žial" iba syn z "príliš známej" rodiny) ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama