Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa rok 1942, k nemeckej armáde prebieha ruský dôstojník a ohlási sa u plukovníka Berchtolda ako barón von Goldring, ktorého plukovník poznal na základe dávneho priateľského zväzku ich rodín. Prijíma baróna za svojho adoptívneho syna v nádeji, že by sa v budúcnosti mohol stať manželom jeho dcéry. Odvelí ho do južného Francúzska, kde sú Nemci nevítaní hostia a musia čeliť činnosti podzemného proti nemeckého hnutia maquistov. Goldring si postupne získava dôveru nemeckého štábu a gestapa, ale aj Moniky, dcéry majiteľky penziónu, v ktorom je ubytovaný. Vzniká medzi nimi priateľstvo. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (32)

tron 

všetky recenzie používateľa

Legendárny televízny projekt z r. 1964, ktorý je na čsfd vedený ťažko povedať akého dôvodu ako klasický televízny film bez rozdelenia na „kapitoly“ pritom sa jedná o regulárnu trojdielnu mini-sériu (napr. Tisícročná včela je rozdelená na „kapitoly“). Presvedčivý Štefan Kvietik ako agent v utajení. Komplikovaná hra na mačku a myš, kedy občas neviete, kto je myš, kto mačka a či náhodou z neba sčista-jasna nezletí orol a všetkých nezožerie. Zaujímavé na tejto mini-sérii je, že sa síce odohráva počas Druhej svetovej vojny, čo je u nás mimoriadna atraktívna filmovo-televízna téma spracovaná množstvo krát, ale odohráva sa prekvapivo vo Francúzsku a Taliansku. Škoda, že Július Vašek nedostával viac takýchto rolí. Väčšina divákov ho vinou toho pozná predovšetkým „len“ ako záporáka a komickú postavičku z Červeného vína, Medenej veže, či Orlieho pierka, v čom bol fantastický, ale proste zamrzí, že tak málo divákov pozná umiernenejšiu, civilnú tvár jeho herectva. Faktom je, že je to miestami príliš rozvláčne a nudné, postavy nacistov mi pripadali príliš idealizované, pomaly až ako keby sa tvorcovia snažili ukázať, že nie všetci boli svine. To je samozrejme pravda, v tých dobách sa naozaj stávalo aj také, že nefalšovaný slovenský kolaborant bol väčšia sviňa, než nacista, ale tu už mi to pravdupovediac pripadalo prehnané a nerozumel som, o čo sa tvorcovia snažia... a prečo. Nebavili ma ani rôzne milostné a tomu priľahlé pletky a miestami som sa strácal v postavách. Ako mnohé slovenské filmy a seriály, i tento má základ v knižnej predlohe. Konkrétne od ukrajinského autora Dold-Mychajlyka, ktorej tri diely vyšli aj v slovenskom a českom jazyku. Niekto ich pekne (a výstižne) prirovnal k poľskému Kapitánovi Klossovi a jedná sa o tri uzavreté, samostatné prípady v čele s hrdinom, ktorého vo filme stvárnil Kvietik. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Nadmieru kvalitné televízne spracovanie vojnovej drámy so špionážnym motívom, zasadené medzi dôstojníkov SS a Gestapo. Kvietik v roli akéhosi ukrajinského agenta 007. Brilantné herecké výkony, hotová plejáda skvelých hercov, odhliadnuc od hlavnej roli Kvietika sa mi veľmi páčili napr. Romančík, Vašek, Machata či Dibarbora. Napriek 3-dielnej adaptácii snímok vôbec nenudil, práve naopak. Škoda, že sa nezvolila filmová, ale iba televízna réžia, pretože by bodlo viac exteriérových scén. ()

Reklama

Marthos 

všetky recenzie používateľa

Skvost. Příběh, zasazený do válečných let a odehrávající se na okupovaném francouzském území a později také v Itálii, která je svědkem zkázy Třetí říše, je nadmíru atraktivní a jeho filmové zpracování náleží ke špičkovým dílům soudobé slovenské kinematografie. Napětí, nečekané dějové zvraty, přestřelky, přitažlivá prostředí, výborně napsané postavy a jejich osudy. A co víc, v hlavních rolích se objevili ti nejlepší z nejlepších – od charismatického Štefana Kvietika, který sbírá divácké sympatie každým svým pohledem i činem, přes uhrančivého Romančíka, jehož proradný gestapák Müller je vskutku démonickým zjevem, Dibarboru, který byl bezpochyby populárním komediálním hercem, ale čas od času dokázal zabrnkat i na vážnější strunu svého nezpochybnitelného talentu, Budského, Hubu, dojemného Mistríka, Michaelliho až ke Karolu Machatovi ve skvěle střižené figurce závislého morfinisty. Nudit se nelze ani v nejmenším. ()

kolemjdouc 

všetky recenzie používateľa

Když jsem film viděla poprvé v televizi zn. Orion (tedy na tu dobu převratně velká obrazovka) byla jsem náctka.Pan Kvietik byl můj idol.Takže ani mi moc nešlo o obsah.V té době byli herci opravdoví umělci.I když měli bezvýznamné role ,dali do hraní vše.Jinak film měl pár nedostatků:ve scéně kdy Kvietik vypráší kožich třem podnapilým Němcům  a zvolá :"Madam"-  je vidět mikrofon zvukaře ,jak ho na tyči posouvá při zemi směrem ke Kvietikovi.A jsou tam vidět i kabely po zemi.A díky uživateli Vesecký 16.9.2019 - jsem si vzpoměla na název jiného ,podobného seriálu -dva dny jsem ryla rýčem v paměti a ani zaboha jsem si na Kapitána Klose nemohla vzpomenout !!!Dokonáno jest.Konečně!Děkuji uživateli, že mě zbavil útrap. :-)) Vidíte tvář herců,scény a se mi někde zasek název. ()

flyboyeda 

všetky recenzie používateľa

Lehce naivni, i tak dramaticky slusne, pekne zahrane a celkove koukatelne. Minimalne pokud mate slabost pro valecnou, spionazni ci konspiracni tematiku smrnclou spetkou chvilemi az usmevne romantiky. Predevsim prvni dve epizody z Francie mi prisly tak trochu roztomile. Slovenska herecka skola ma beze sporu sve kouzlo. Serial mi nemohl nepripomenout skvostne veledilo 17 zataveni jara s Vjaceslavem Tichonovem. Za timto ruskym pokladem vsak slovenska variace na podobne tema krapet pokulhava, mozna prave diky jiz zminovane naivite nekterych zapletek a postupu. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Bratislave a na zámku v Smoleniciach (pri Trnave). (dyfur)

Reklama

Reklama