Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický príbeh o rivalite medzi dvoma bývalými priateľmi sa odohráva v období vpádu Turkov na Slovensko. Dvoch priateľov rybárov Richardusa /Štefan Kvietik/ a posledného bratislavského kata Emil Targa /Vlado Muller/ spája dlhoročné priateľstvo, ale aj nešťastná náklonnosť k jednej žene Milici. Medzi statočným rybárom a chvastúnskym katom, ktorý sa často a veľmi rád potužoval alkoholom, nastal zlom, keď milovanú Milicu vybral alipaša do hámeru. Utrpenie ľudí sa stupňovalo a Turci v snahe zabraňiť stupňujúcej sa revolte sa na výstrahu rozhodli popraviť najvplyvnejších miestneho kňaza a rebelantov Richardusa a Emila. Pod tlakom veľkej lásky, závisti a nešťastných udalostí Emil zradí priateľa Richardusa a medzi bývalými priateľmi vzniká nenávisť.... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (84)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Emocionálne maximálne vyhrotená melodráma, ako v divadle. Bielik vie, ako narabáť s publikom, čo sa týka práce postáv a rovnako aj s exotickými a divácky príťažlivými kulisami a kostýmami. Aj by sme zabudli, že je to celé akosi vypreparované a hĺbka postáv je nahrádzaná práve expresívnym prejavom hercov. Milovníčki kostýmových jednohubiek so Jeanom Maraisom však budú v siedmom nebi. Takže najväčším kladom tejto historickej drámy je okrem hereckých výkonov dojem, že sa pozeráte na zahraničný film so štedrejším rozpočtom. K záporom radím až príliš pasívne ženské postavy, ktoré navyše nedostanú žiaden priestor. Ďalší so slovenských filmov, pri ktorého sledovaní som si začal uvedomovať, že kedysi veľmi dávno som to videl a začal som sa zabávať spomínaním si na riešenia jednotlivých situácií, kde som sa väčšinou nemýlil. Hold čo sa v mladosti naučíš, alebo si pozrieš, ostane v hlave navždy. ()

Crocuta 

všetky recenzie používateľa

Film pozoruhodný mimo jiné i proto, že jako jeden z mála zobrazuje slovenské reálie v době turecké nadvlády. Těžiště snímku však spočívá především ve vynikajících hereckých výkonech V. Müllera v roli skutečné svině v lidské podobě, Š. Kvietika coby kladného hrdiny bez bázně a hany, E. Vášáryové - křehké kočičky, která ale umí vytasit drápky a v neposlední řadě P. Debnára, který postavu dobromyslného, ale nepříliš bystrého (mírně řečeno) Emilka ztvárnil opravdu dokonale. ()

Reklama

HonzaBez 

všetky recenzie používateľa

„Ak chceš znepriateliť dvoch kresťanov, postav medzi nich ženu.“ Tento historický slovenský film ze 60 let o celoživotním střetu městského kata Emila (Vlado Müller) a rybáře Richarda (Štefan Kvietik) mě v první řadě zaujal svou barevností a na svou dobu velmi slušnou výpravou. Zajímavá byla i hudební stránka filmu (slovenského skladatele Tibora Abdrašovana jsem doposud neznal). Silné jsou i některé dialogy obou hlavních protagonistů, zejména pak ten v zhruba polovině filmu: „Ty už si zomrel Emil, zomrelo v tebe to najcennejší čo robí človeka človekom. Zomrela v tebe láska. Ty musíš trpieť, .... taká je odplata pro falošných hráčov. Pro tebe nie šťastie na tomto svete.“ „A pro koho je šťastí Richardus, azda jen pre teba. Na mojom nešťastie chceš stávať svoje šťastí.“ ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Paľo Bielik bol fakt šikovný režisér a možno vôbec najlepší zo Slovákov, opäť dokazuje že historická dráma z nejakým tým odľahčeným mu pasuje, príbeh ponúka prešpikované dialógy, napätie a hlavne výborných hereckých matadorov ako Vlado Muller a Štefan Kvietik. Fakt veľký zážitok. /90%/ ()

lucascus 

všetky recenzie používateľa

Film o hodnotě lásky a především pak přátelství - to je totiž ta nejkřehčí věc na světě. A Slováci, jak se v posledních měsících dozvídám, v šedesátých a sedmdesátých letech uměli zatraceně dobře filmovat. A ti jejich herci - to je prostě elita jedna báseň. Vlado Müller je zde bezpochyby největší hvězdou v roli mistra kata, který postupně dává průchod své hořkosti a zpřetrhá poslední city, které uvnitř sebe ještě nosil. Jeho herectví, dikce a hlasový rozsah je neuvěřitelný. Štefan Kvietik zde sice stojí trochu ve stínu velkého Vlada, ale i on ukázal, jak dobrý herec je. Půvabem pak zaujme Emília Vášáryová a v menší roli se mihne i pozdější lamač dívčích srdcí Jozef Adamovič. Právem tento film patří ke klenotům slovenské kinematografie (spolu s Medenou vežou, Zmluvou s diablom, Orlim pierkom, Polnočnou omšou, Obchodem na korze a dalšími skvosty). ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (6)

  • Film mal pôvodne vzniknúť v koprodukcii s Juhosláviou, no po povodniach, ktoré v roku 1966 postihli Slovensko, sa z finančných dôvodov viaceré scény napokon nakrúcali v Čechách. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Turecké rekvizity boli zapožičané z renesančného múzea v Topoľčiankach a zbrane z hradu Červený kameň. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Film prilákal do kín aj na dnešné pomery neuveriteľné 4 milióny divákov. Napriek tomu sa vyskytli prirovnania ku gýču. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama