Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragikomický príbeh, ktorý zachytáva mentalitu, spôsob života a osobitosti prostredia východoslovenského regiónu. Osudy Johany Ovšeny (Milka Zimková) a jej dcéry Pavlíny (Veronika Jeníková) sa vzájomne prelínajú, striedajú sa radosti i sklamania a Johana prežíva svoj osudný omyl opakovane v životnom príbehu svojej dcéry.  Johana sa totiž kedysi zaľúbila a otehotnela. Čakal ju však neľahký údel slobodnej matky. Ľudia z dediny jej to jasne dávali najavo, ale Johana sa vďaka svojmu temperamentu v živote nestratila. Netušila však, že osud jej pripravil nečakané prekvapenie – aj dcéra Paulína sa prespí s vojakom. Johana sa však nevzdáva a za pomoci verného Bertyho (Peter Staník) a Jozefky (Marie Logojdová) sa všemožne snaží získať pre tehotnú dcéru „vstupenku do neba" v podobe vydaja... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (97)

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

Aká matka, taká Katka. Z neznámych príčin som z tohto filmu videl len zlomky a až skoro 40 rokov po jeho vzniku som si ho pozrel komplet a nebol som vôbec sklamaný. Dobrý scenár, dobre zahrané, vynikajúco zakonzervovaná doba a dedinská nátura. Len slovenčina niektorých nepredabovaných českých hercov ťahá za uši. ()

bari68 

všetky recenzie používateľa

Nikdy nemaj ešte pred zhliadnutím filmu predsudky! Toto si budem teraz asi častejšie opakovať, bo v tomto prípade sa mi to skoro vymstilo. Zaujímavý a netradičný východniarsky humor ma pobavil. No, a čo sa týka samotného artu a dramatickej zložky, tú až toľko neriešim. Prečo tiež, keď vládne spokojnosť? ()

Reklama

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

6/10 Takova fajna vidiecka chujovina, ktora dobre zachycuje dobu hutoreni okolo Kosicoch. Bez muceni priznavam, ze mi obcas nejake to slovo uletelo - preci jenom je to od nasi zahoractiny kapku jinde, ale jinak chutne tajak zip. Problemy mladeze a ich starkych v dobach normalizacie mi prijdou zajimavejsi nez Formanove filmy - nejspis proto, ze tie 60 roky nepametam... Ale pro Cehunu nepozeratelne, je tak? ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Slovenské filmy nie sú moja šálka čaju ale Ty vole! TY VOLE!TY VOLEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!! To čo malo byť? Až na pár (rovná sa 2) výborných momentov pre mňa úplne neznesiteľné Už dlho som takto pri filme netrpel. Jediný dojem čo mám tesne po dopozeraní je, že sa musím poospravedlňovať všetkým kamarátom z východu, že som ich počas celej doby sledovania nenávidel.Tá 1* nie je hodnotenie ale gesto. ()

Hennesy 

všetky recenzie používateľa

Veľmi vtipný, poetický a zároveň uveriteľný (teda aspoň pre nás Východňarov určite:) portrét života v malej dedinke na východnom Slovensku...kde každý každého pozná, kde sú prostoduché pletky na dennom poriadku, a kde si každý rieši svoje problémy sám a zároveň celá dedina spolu s ním. Hlavnú postavu bravúrne zahrala Milka Zimková, pričom jej zdatne sekundujú pestré vedľajšie postavy (napr. neodolateľne slizký buran Ľuba Pauloviča), ktoré nás sprevádzajú niekedy úsmevnými, inokedy vážnymi životnými peripetiami. ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (16)

  • Emília Zimková (Johana) videla film iba jediný raz pri preberaní na Kolibe. (Raccoon.city)
  • Na úlohu Johany Ovšenéj mal režisér Štefan Uher až štyri favoritky, Libušu Gepartovú, Soňu Valentovú, Ivu Janžurovú a Milku Zimkovú. Zimková povedala režisérovi, že by si Johanu rada zahrala, ale ak o tom nie je presvedčený, nech ju neobsadzuje. Poplače si, bude jej to ľúto, ale dôležité je, aby urobil dobrý film. To, že bude hrať Johanu, sa nakoniec dozvedela len tri dni pred nakrúcaním. (Raccoon.city)
  • Malé deti, ktoré hrali v sprchovej scéne, boli miestne deti zo Šarišských Michalian, vyberané náhodne bez konkurzu. Scénu so sprchou museli niekoľkokrát opakovať, aby bol režisér spokojný. Deti boli doslova "presprchované", za jeden deň však dostali honorár 200 Kčs. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama