Reklama

Reklama

Mogambo

  • USA Mogambo
Trailer

Obsahy(1)

Na pozvání jednoho maharadži přicestuje zpěvačka Eloise Kelly (Ava Gardner) do Afriky, aby se účastnila safari. Avšak místo maharadži, který musel předčasně odcestovat, se zde setká s Victorem Marswellem (Clark Gable), jenž se živí odchytem divoké zvěře. Eloise se brzy stane jeho milenkou. O něco později se Victor setká s mladým britským manželským párem: antropologem Donaldem (Donald Sinden) a jeho půvabnou manželkou Lindou (Grace Kelly), které nezůstane Victor lhostejný... Podle divadelní hry Wilsona Collisona. Jedná se o remake snímku RED DUST Victora Fleminga z roku 1932, kde Clark Gable ztvárnil stejnou postavu. (Pohrobek)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (16)

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,NECHCEM VIAC VIDIEŤ LEVY, IBA AK TIE PRED POLICAJNÝM RIADITEĽSTVOM." __ ...zahlási Ava Gardner v slovenskom dabingu a ako Bratislavčan okamžite viem o čo sa jedná. Hneď zo začiatku je istou zaujímavosťou, že ,,Mogambo" - ktorého význam nie je nikdy objasnený a je preto skôr stávkou na lákavý dobrodružný filmový názov - obsahuje podobne ako o dva roky staršie ,,Bane kráľa Šalamúna" (rovnaký kameraman Robert Surtees) iba čisto diegetickú hudbu, čo bolo v danej dobe takmer novátorský počin, vďaka ktorému film napr. pri ľúbostných scénach s typickou predstavou presladených harmónii, nikdy neprepadne do klišé. V námete sa však obe snímky rozchádzajú. Kým ,,Bane" sú safari dobrodružstvom, ,,Mogambo" je štúdiou vzťahov v lákavom exotickom prostredí. Okrem toho je film lákavý aj herecky. Kvalitné výkony oboch ženských predstaviteliek boli aspoň odmenené oscarovými nomináciami a svojou atraktívnosťou im už môže rovnať iba scenár plný príjemných hlášok a skrytých narážok. Africký Casanova Clark Gable je aj v staršom vydaní taký ťažký frajer, že si bez akýchkoľvek následkov môže viac krát dovoliť odhodiť aj nedofajčenú cigaretu do suchej trávy. (86. hodnotenie, 12. komentár k filmu) ()

FeiNike 

všetky recenzie používateľa

Tak v mojich očiach Mogambo skúšku časom rozhodne neobstálo..Verím tomu že pred polstoročím to mohlo byť nesmierne napínavé a vzrušujúce, ale ja som dnes len s veľkým sebazaprením vydržal až do konca pri tomto nechcene komicky pôsobiacom "Hollywoode v Afrike", kde sa psychologizácia postáv a vierohodnosť zobrazenia ľúbostných citov pohybuje v mantineloch patetickosti, trápnosti a absolútnej nepresvedčivosti, ktorými sa vyznačujú nestráviteľné limonády natočené podľa kníh Rosamundy P. ..Žiaľ nezachraňujú to ani africké exteriéry, ktoré som už videl aj v oveľa úchvatnejších filmových podobách..Jednu hviezdu dávam za prítomnosť dvoch krásnych herečiek - Grace Kelly, ktorá oslňuje skôr zjavom než hereckým prejavom a Ava Gardner, ktorej rola mi asi trikrát počas celého filmu prestala na pár sekúnd liezť na nervy, lebo vtedy z úst vypustila niečo, čo sa na rozdiel od jej ostatných replík dalo považovať za skutočne a nie len nechcene vtipné. ()

Reklama

Oskar 

všetky recenzie používateľa

Docela milý film s hezkými exteriéry. Clark Gable byl stejně frajer. Kdo z dnešních herců by byl schopen věrohodně zahrát scénu s útočícími lvy, pokud jsou tito znázorněni jen prostřihy z jakéhosi přírodovědného dokumentu? ;) Jinak mě trochu zamrzelo, že Grace Kellyová tady hraje takovou submisivní šedou myšku. :( 60% ()

LadyRainier 

všetky recenzie používateľa

Chci na safari s Clarkem Gablem a být Ava Gardner ,-) Mám ráda Afriku, cestování a tenhle typ filmů mi vyhovuje ...Obsazení super, jen ta Grace Kelly byla fakt pipina ...Clark Gable ve svých pozdějších rolích se mi,musím říct, líbí víc než za mlada, kvůli tomu neskutečnému charizmatu . Charakterizovala bych to slovy: "Koukám koukám a najednou líbám.." ,-) Ava byla taky bez komentáře - prostě ženská na svém místě a ještě k tomu sakra krásná. Sem tam nějaký vtípek: "Jsem spařená jako norek na 6. Avenue..". ,-) Nebo ten gepard čuchající ve stanu ke kartám ...celé to zapojení zvířat do filmu bylo moc pěkný ... Kdo má rád Příběh lvice Elsy a do toho romantiku, tak si naprosto přijde na své ... ()

kubilov 

všetky recenzie používateľa

"Aaah, kangaroo!" Zvláštní vztahový čtyřúhelník, který se sice již od začátku vzhledem k době vzniku a skladbě obou dvojic vyvíjí do předem daného konce, tvořený třemi charismatickými a jistojistě kvalitními herci (Gable, Gardner a Kelly!) a Donaldem Sindemem, dává nahlédnout do tajů a krás koloniální Afriky. K lidoopům se pak příběh stočí až k samotnému konci. ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (8)

  • Do role Eloise Y. Kelly (Ava Gardner) byla původně zvažována Maureen O'Hara, čímž se John Ford netajil ani při natáčení filmu. (Pavlínka9)
  • Režisér snímku John Ford a jeho hlavní protagonista Clark Gable se spolu během natáčení několikrát nepohodli. Při jednom ze sporů se situace vyhrotila natolik, že Gable odešel z natáčení a odmítal se po nějakou dobu vrátit. (ellegrey)

Reklama

Reklama