Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najúspešnejších slovenských hudobných filmov režiséra Dušana Rapoša o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí. Príbeh veľkej lásky krásnej Zuzany (Eva Vejmělková) a skromného Olina (Jiří Bábek). Hrdinami príbehu sú 15-roční školáci, ktorí práve ukončili základnú školu a prežívajú svoje posledné prázdniny pred tým, než sa rozídu na rôzne stredné školy. Stredobodom všetkého je opustená vyschnutá fontána uprostred sídliska, kde sa všetci schádzajú. Hviezdami partie sú dve pekné dievčatá: Bela a Zuzka. Film však sleduje nielen ich osudy, problémy, pocity i chovanie v rôznych životných situáciách, ich lásky, omyly i uzmierovanie. Mozaiku dopĺňajú postavy ich rodičov, súrodencov a ďalších dospelých, medzi ktorými je výraznou postavou najmä starý pán Domorák (Miloslav Holub), ktorý mladých neustále kritizuje. Z partie sa najviac pozornosti venuje mladému budúcemu automechanikovi a muzikantovi Olinovi, ktorý sa z lásky k Zuzane rozhodne opraviť starú fontánu... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (192)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Niekedy si hovoríte, že je to príjemná nostalgia, inokedy, že je to bezpríbehová rozťahaná nuda s trápnymi dialógmi. Fontána je najdlhší videoklip v histórii slovenskej populárnej hudby. Nepoznám pozadie vzniku filmu, ale mal som pocit, že boli nahraté nejaké potenciálne kultové pesničky a niekoho napadlo k nim urobiť pohyblivé obrázky v celku, nie ako samostatné klipy. Bol to nápad, ako vieme, extrémne úspešný. Že to malo pred takmer 30timi rokmi zmysel a obsah mladých mal čím osloviť, je neoddiskutovateľné. Taká Pomáda pre slovenské a zčasti aj české publikum. 50%. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

80. roky a tento muzikál, to je proste klasika. Elánovské pesničky do toho, krásne dievčatá, socialistická krajina so svojimi krásami a problémami, trocha srandy, trocha toho staršieho štýlu, proste zaujímavý film, ktorý však mal veľa výpadkov, no aj kultových momentov, ako bola napríklad jazda na motorke, či šantenie vo fontáne. ()

Reklama

PROCESOR 

všetky recenzie používateľa

Ohromná ubíjející sídliště co vyrostla za komunistů a první lásky puberťaček a zkušenosti s kluky. Dokonce si vzpomínám, že jsme na to šli se základkou. My těžký frajeři ze sedmý jsme už samozřejmě věděli,(od těch co na tom už byli), že si Evička sundá tričko. V dobách kdy nemálo kluků bylo vydřenejch z Angeliky to byla mňamka, zvlášť kdy se dávala hvězdička před filmem snad u každý kriminálky. Zpátky k filmu, kromě nostalgie z dětství vzpomínám, že se mi líbily i ty písníčky. Na letním táboře poté vypukla "móda" a nosily se dudlíky kolem krku a kdo měl navíc tenkou kůžičku kolem zápěstí to byl úplný king. ()

Paldiny 

všetky recenzie používateľa

Historky z predmestia vsadili na rebelskú hudbu, naivné dievčatá, dobrých a zlých chlapcov. Dejová línia sa točí okolo bežných rodinných problémov, spomínaní nostalgikov a snahy mladých preraziť. Film zažil svoju generáciu, tá už však zostarla a zvážnela čím zovšednel aj kedysi revolučný film. Dnešných mladých už Fontána nemá moc čím zaujať. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

Ve své době kultovní generační výpověď. I dnes se na to v pohodě nechá koukat. Sice mohu chápat ostrou kritiku některých uživatelů, mě však oslovuje a evokuje mi znovu první lásky, zklamání, první rány a přátelství. Eva Vejmělková je velice krásná a velice příjemné jsou písně skupiny Elán. Pěkný filmeček. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (32)

  • Vtedajšia kritika autorom vyčítala, že je film komerčný, že nie je kritický ,nakoľko sa v tej dobe vyžadovala skrytá kritika politického systému. Že film nemá žiadnu filozofiu ani hĺbku. (Raccoon.city)
  • Po emigrácii Roba Grigorova (Viki) v roku 1988 do Belgicka komunisti film zakázali. (m.a.t.o.)
  • Dĺžka komponovanej hudby v tomto muzikály je 37 minút 47 sekúnd. V kinodistribúcii bol uvedený s krátkym kresleným filmom Janko Hraško na matematike (1985). (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama