Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 2154 existujú dva druhy ľudí: veľmi bohatí, ktorí žijú na nedotknuteľnej umelej kozmickej stanici s názvom Elysium. A potom je tu ten zvyšok, čo živorí na preľudnenej zničenej Zemi. Tajomníčka Delacourt (Jodie Foster) je ochotná urobiť čokoľvek, aby pre obyvateľov Elysia zostal zachovaný ich luxusný životný štýl. A naopak ľudia na Zemi sú ochotní urobiť čokoľvek, aby sa im podarilo získať svoje miesto na Elysiu. Jedným z nich je Max (Matt Damon), ktorý sa zapojí do nebezpečnej operácie. Tá by mala priniesť rovnosť dvoch polarizovaných svetov... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (36)

  • Matt Damon (Max) v rozhovore priznal, že film District 9 (2009) videl a urobil na neho veľký dojem. Hneď si poznačil Blomkampove meno a rozhodne chcel pracovať s režisérom na nejakom filme. Bol však veľmi prekvapený, ako rýchlo a nečakane prišla ponuka na Elysium. (gogo76)
  • Neill Blomkamp rád surfuje po nete na youtube a hľadá zaujímavé hudobné nápady. Tak našiel i nahrávku Ryana Amona, ktorého oslovil a nakoniec zložil hudbu pre film. Skladal ju bez toho, aby videl film. (gogo76)
  • Damonov (Max) HULC kostým fungoval prekvapivo dobre. Jeho cesta od návrhu po hotový a funkčný výrobok trvala takmer rok. (gogo76)
  • Všetko, čo sa odohráva na Zemi, sa natáčalo ručnou kamerou s rýchlejším strihom a umelé filmové nasvietenie bolo minimálne. Naopak všetky zábery z Elysia boli už filmovo uhladené, strih plynulý a umelé nasvietenie sa používalo v maximálnej miere. (gogo76)
  • Pre natáčanie scén z Elysia použili luxusné vily vo Vancouveri, ale stavali sa aj kulisy a dekorácie. Los Angeles budúcnosti točili v slumoch v Mexico City. Točiť sa začalo v júli 2011 a skončilo sa v decembri 2011. Vo Vancouveri bolo 55 natáčacích dní. Režisér sa cítil v pohode, pretože sa točilo v jeho meste. Vo Vancouveri býva od svojich 18. rokov. (gogo76)
  • Pretože je svet na Elysiu tak hutný a Blomkamp si potrpí na funkčnosť, tak len vypracovanie scenára mu trvalo rok. Súčasne s písaním scenára pracoval na výtvarných návrhoch a storyboardoch. (gogo76)
  • „Zaujímam sa aj o politiku, takže keď mám hotové prostredie, postavy a príbehy, vždy mi tam chtiac-nechtiac preniknú politicko-spoločenské témy. Snažím sa ich však uchopiť s ľahkosťou a nadhľadom. Diváci k týmto témam určite zaujmú iný postoj, ak sa objavia v sci-fi žánri. Najdôležitejšie pre mňa je, aby bol film zábavný a pod povrchom skrýval hodnotnú ideu. Aby to skrátka nebolo len o pokore," vyjadril sa režisér Neill Blomkamp. (kacer4)
  • Film sa odohráva v roku 2154, teda v rovnakom roku ako Avatar (2009). (David_SVK)
  • Postava Delacourtovej, ktorú hrá vo filme Jodie Foster, bolo pôvodné napísaná na muža. (David_SVK)
  • Sponzormi filmu boli aj slávne svetové značky ako Adidas alebo Bugatti. (vander19)
  • Za špeciálne efekty sú zodpovedné spoločnosti ILM a Image Engine. (Greenpeacak)
  • Matt Damon (Max) musel kvôli úlohe vo filme cvičiť s osobným trénerom štyri hodiny denne. A taktiež si musel oholiť hlavu. (Greenpeacak)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 115 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 93,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 286,1 mil. (NIRO)
  • Lékařská zařízení na Elysiu dokáží opravit i poškození způsobené stárnutím a jeho občané jsou tak de facto biologicky nesmrtelní či alespoň žijí mnohem déle, než normální lidé. Podle životopisu Johna Carlyla (William Fichtner), který se ve filmu objeví, se narodil v roce 2010, a v době, kdy se film odehrává (2154) je mu tedy 144 let. Kruger (Sharlto Copley) se podle své složky narodil v roce 1970 a je mu tedy 184 let. (vojtaruzek)
  • Písmo, použité na mnoha zelených obrazovkách v různých místech filmu, je standardní font uložený jako součást VGA BIOS u počítačů IBM compatible, konkrétně verze 8x16 MCGA/VGA. Byl a je používán od 80. let 20. století. (kriplozoik)

Súvisiace novinky

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (viac)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (viac)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (viac)

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

30.09.2013

Přestože Elysium značnou část diváků zklamalo, následující film Neilla Blomkampa budí zájem a postupně sbírá hvězdy. Plakátovou tváří bude bezpochyby Hugh Jackman, který na filmovém festivalu v… (viac)

Reklama

Reklama