Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (612)

S.Quentin QUALE 

všetky recenzie používateľa

Norská found footage fantasy pahádka pro dospělé, která mi vyrazila dech. Čekal jsem suchou devadesátiminutovou napínačku s jediným finálním záběrem na digitalního obra, načež jsem dostal velmi svižnou a příjemnou podívanou na to, jak pár studentů s kamerou ve snaze chytit pytláka, narazí na regulérní světový unikát - lovce trolů. Toho už jeho tajná práce pěkně sere, tak kupodivu svolí s natáčením své denní rutiny. Manévrovací prostor je obrovský, norská zimní příroda krásná, šance jsou velmi slušně využité a zpracované. Proč to neocenit? 90% a velmi příjemné překvapení. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Myslíš, že TOTO urobili veveričky?“ Prekročilo to hranicu naivity, ktorú som schopný tolerovať. Ako je možné, že živý organizmus skamenie? Ako je možné, že stovky rokov unikali pozornosti médií? Prečo lovcovi, ktorý loví V NOCI, zamestnávateľ neplatí NOČNÉ šichty? Prečo trollov v CELOM ŠTÁTE likviduje JEDINÝ človek? Prečo ich lovec nezabíja počas dňa, keď spia? Tých otázok je priveľa a neodpovedanie na ne malo negatívny podiel na mojom záverečnom pocite z filmu. Pritom nezačína zle. Večne daždivá atmosféra prekrásnych nórskych hôr vyráža dych, niektoré scény sú príjemne vzrušujúce (typu „Čo asi bude ďalej?“) a lovec Hans je ideálny typ tzv. „filmového lovca“ (ozrutná postava, mlčanlivá povaha, otrieskaný džíp, klobúk... do dokonalosti chýbal iba vlčiak). Postupne bohužiaľ zovretie slabne kvôli neprepracovanej témy a môjmu presvedčeniu, že aj keby boli triky lepšie, troll NIE JE strašidelný a hodí sa do ROZPRÁVKY a nie do „dokumentárneho“ hororu typu ZÁHADA BLAIR WITCH. Navyše patrí do nórskeho folklóru, takže v našich zemepisných končinách sa ho nemôžu báť ani deti (na rozdiel od ľudožrútskej bosorky). Možno to nemal byť horor. Možno to mala byť hororová čierna rozprávková komédia. Ale keďže som sa nielenže nebál, ale ani nesmial, niečo tu zrejme nevyšlo (smial som sa len „nechtiac“, napr. keď herec s vážnou tvárou vysvetľoval trollie „fakty“). ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Tak tu si asi nešľahol len režisér, ale všetci zúčastnení, vrátane sponzorov. Neuveriteľné filmové bláznovstvo, ktoré nám približuje bájnych trollov ako na pohľad sympatické chlpaté obludy, lusknutím prsta meniace sa na zlovestné príšery. Naozaj som netušil do akej pozície sa snaží režisér postaviť diváka a zároveň mi nie je jasné, či on sám vôbec vedel z akého uhla pohľadu vlastne tento príbeh uchopiť. Originalita a vynaliezavosť sa snímku nedá uprieť, ale akosi to celé išlo mimo mňa. Neodkázal som sa dostať na vlnu pozitívneho pohľadu na vec, nedokázal som uchopiť to posolstvo, nech už malo ísť o pokus o fantasy, dobrodružnú haluz alebo čokoľvek iné. Navyše kamera a celkový štýl prevedenia na plátno dnes bohužiaľ už nieje také terno ako 10 rokov dozadu. Takže odo mňa len zvedavých 60%. ()

Carol Pifková 

všetky recenzie používateľa

Jednoducho úžasné! Found footage filmy naozaj zbožňujem, vždy si pri nich vravím, že ako dôveryhodne to vyzerá a viem sa viacej vžiť do postáv ale FF spojený s fantasy trollmi to bol proste nápad génia. Ja som tým filmom úplne nadšená, samozrejme priznávam, že určite to nie je dokonalé ale čo na tom, keď mne sa to i cez tých pár chybičiek krásy naozaj páčilo. Trollov som si síce predstavovala trošku inak, asi menej nosatých a bez chvostov, ale aj tak boli úžasní. Herci presvedčiví, úžasné prostredie a lovec trollov Hans bol úplne peckový. Najprv mi bolo originálne znenie, čiže vlastne ich jazyk, dosť nesympatický ale neskôr sa mi aj celkom zapáčil a navyše Otto Jespersen mal strašne dobre počúvateľný hlas, takže vlastne od chvíle ako tam bol on a narozprával toho viac som už bola spokojná. No a ešte chcem pochváliť to ich rozdelenie na horských a lesných a tých, ktorých názvy si teda fakt vôbec nepamätám (budem si musieť pozrieť znova a zapísať niekde), odôvodnenie, prečo na slnku skamenejú atď. To sa mi strašne páčilo, všetko to bolo také uveriteľné..Takže ja tomu capnem rovných 5* a film si zaraďujem do TOPky maximálna spokojnosť. Už teraz vidím, že v mojom prípade sa pripravovaný remake môže schovať.... ale ktovie možno prekvapí a možno (čo je viac pravdepodobné) to bude sračka a možno tak tí trollovia budú o niečo lepšie vyzerať. EDIT: Pozerám to momentálne druhý krát a keby sa dá dám tomu ešte viac! (Zhliadnuté 2x) ()

Skejpr 

všetky recenzie používateľa

Příjemná blbinka bez vyšších ambicí, v níž při zpětném zkoumání krásně funguje prolínání filmového a dokumentárního jazyka, samotná autenticita ale příliš dlouho nevydrží (tím spíš, že autoři zásadní zvrat odhalí vlastně už v samotném názvu filmu). Rozhodě ale potěší atmosféra, parádní promyšlenost fikčního světa a v neposlední řadě také spousta drobných fórků a narážek, které vlastně v prvním plánu vůbec vtipné nejsou... 7/10... ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (9)

  • Niektoré postavy vo filme stvárnili známi nórski komici: Otto Jespersen (lovec trolov), Knut Naerum (pracovník elektrárne), Robert Stoltenberg (dodávateľ poľského medveďa) a Hans Morten Hansen (Finn, šéf lovcov trolov). (Carol Pifková)
  • Film obsahuje niekoľko odkazov na historický škandinávsky folklór. (misterz)
  • Dle režiséra André Øvredala se tým okolo natáčení snažil celý projekt držet v tajnosti. Název filmu a herecké obsazení tajili do premiéry a místo klasické propagace využili tzv. virálního marketingu. (Dzegr)

Súvisiace novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (viac)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (viac)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (viac)

Reklama

Reklama