Reklama

Reklama

Obsahy(1)

47 bojovníkov sa postavilo nepredstaviteľnej presile len aby očistili česť svojho mŕtveho pána. Legenda o 47 roninoch patrí k najznámejším príbehom japonskej histórie a teraz sa z tejto exotickej zeme prostredníctvom hollywoodskych štúdií dostáva na film v podobe výpravného a akčného fantasy dobrodružstva, v ktorom proti týmto pomstiteľom stoja aj nepriatelia, ktorí nie sú z mäsa a kostí. Ronin je samuraj, ktorý stratil svojho pána a tým svoju česť a jeho postavenie v spoločenskom rebríčku stredovekého Japonska tomu zodpovedá. Ešte omnoho nižšie však stoja ľudia zmiešaných rás, medzi ktorých patrí aj sirota Kai (Keanu Reeves), sčasti Brit a sčasti Japonec. Vďaka svojim mimoriadnym schopnostiam ho zoberie na milosť skupina bývalých samurajov, ktorých pán sa stal obeťou spiknutia, ktoré pripravil zákerný Lord Kira a čarodejnica Mizuki. Roninovia chcú Lorda Kiru poraziť za každú cenu, ale tromfy rozhodne nie sú na ich strane. Pokiaľ nezískajú Kaia. Ale aj tak bude cesta za spravodlivou odplatou tŕnistá a len málokto z nich po nej dôjde až do konca, ktorý naviac môže mať v súlade s japonskými tradíciami trpkú príchuť. (TV Markíza)

(viac)

Videá (14)

Trailer 2

Recenzie (875)

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Kdo je sakra Carl Rinsch? Zřejmě někdo, koho už zas dlouho u podobně drahého projektu neuvidíme, protože bude nejspíše v obrovské ztrátě. Přitom to ale až tak špatné nebylo. Úvod je zasazen do perfektně prozářeného malebného japonského údolí, což se mi neskutečně líbilo. Pak už se však film zahalí pouze do tmy, což má ovšem také své kouzlo. 47 Ronin však stál neskutečných 175 milionů $, ale že by to bylo nějak vidět na digitálních tricích, to fakt ne. Např úvodní scéna, kdy za sebou nestvůra táhne koně, vypadá jak z nějakého céčka. Dále už je to sice lepší, ale o nějaké úchvatné audiovizuální podívané nemůže být řeč. Naštěstí jsou ty peníze přece jen v něčem vidět - v kostýmech. Původní japonské kyrysy (hlavně ty červené a císařské) i samurajské meče jsou výborně navržené a je jich opravdu velké množství pohromadě, za to rozhodně palec nahoru. Film je vlastně taková napůl skutečná pohádka, ve které Keanu Reeves předvádí, že se choreografii naučil dobře, ovšem nic víc od toho čekat nemůžete. Když se s tímto faktem smíříte a přežijete občasnou nudu, souboje s meči si rozhodně užijete...70%...[2.1.2014_Kino Šumava_Klatovy] ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Nechápem ľudí, čo dajú tomuto filmu jednu hviezdu alebo rovno odpad. Áno, od tradičnej klasiky Kurosawového alebo Kobajašiového samurajského poňatia to má síce ďaleko, ale čo mu bolo v tomto smere ubraté, bolo pridané inde. Rozhodne ide námetovo o originálnu vecičku. Fantasy zasadená do samurajského prostredia, prečo nie? Takých filmov je málo. Musím priznať, že to fungovalo na jednotku, zabavil som sa celkom slušne. Škoda tých pár hluchých, nudnejších miest, našťastie ich však nebolo veľa. Čistá popcornová zábava s trocha prehnaným melodramatickým koncom. Páčila sa mi aj výprava s kamerou, v tomto smere sa rozhodne nešetrilo. Z hercov najviac vynikol Hirojuki Sanada, ktorý filmu dodal nádych samurajskej autentickosti. Keanu Reeves tiež nehral zle, ale akosi mi sem nepasoval. Vôbec by som sa nenahneval, keby som film videl v kine, môj celkový dojem mohol byť ešte lepší. 75/100 ()

Reklama

Spooner 

všetky recenzie používateľa

Nikdy se mi nestalo, že bych v kině usnul něco přes 5 minut, abych navíc v zápětí zjistil, že se za tu dobu na plátně absolutně nic nestalo. Totálně odfláklá práce po všech stránkách, která i přes svůj nesmyslně nabubřelý rozpočet vypadá jak pilot k seriálu na HBO a v němž je navíc postava Keanu Reevese vlastně naprosto zbytečná. Akce diváka většinou spíše uspává, přestříhávání je na filmu až bolestivě vidět a kromě závěrečné akce a jako vždy charismatického Hirojuki Sanady nemá film vůbec co nabídnout. Aspoň, že tento japonský řízek dostává minimálně stejně prostoru jako Reeves. Jeden z nejzbytečnějších filmů roku. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

V Japonsku je historický príbeh o 47 Roninoch azda ten najznámejší. Bol už nespočetne krát pretavený do divadelných hier, románov, televíznych seriálov a filmov. Tomuto snímu avšak niečo chýba. Problém adaptácie je, že je vrcholne nejaponská. Prakticky všetko mimo rámca pôvodného príbehu do filmu nepatrí. Hlavný hrdina Kai je de facto postava navyše, akoby úplne vedľajšia, scenáristi sa jej urputne snažia pripísať nové línie, ďalej útek do provincie, love story s Mikou, Kaiov pôvod či určité schopnosti. Napríklad film je fantasy len do určitej miery. Je tu postava zlej čarodejnice, príšera v lese a istými schopnosťami oplýva aj hlavný hrdina Kai, ktorý ich však vytasí len raz a to v záverečnom boji. Film mohol dopadnúť proste aj lepšie. Herecké výkony fajn, kvalitná práca s kamerou a efektami i bohatá výprava. Myslím si že je to film hodný štyroch hviezd. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Samuraj ktorý stratí svojho majstra je označovaný pomenovaním Ronin a dostáva sa takmer na samé dno Japonskej spoločnosti. Jedného dňa, počas dňa hier, za pomoci čiernej mágie, dochádza k spiknutiu voči pánovi oblasti, nazývanej "Akó". Všetci samuraji sú vyhnaní do zatratenia. Jedinou nádejou 47 Roninov na oprávnenú pomstu, ktorá musí byť splatená, je miešanec menom - Kai. Pokiaľ by niekto chcel, aspoň z časti "počuť" môj názor, nech si prečíta komentár užívateľa "Flipper". Očakával som samurajskú drámu, ktorá sa oprie o skutočný príbeh oddanosti svojmu pánovi, ktorá je pre národ Japonský, doslova životným zadosťučinením, no bohužiaľ, dostal som teenegerskú, polo-nudnú rozprávku s doplnkami, vhodnými pre pokračovanie H.P. Rozjímanie užívateľov nad krásnymi zábermi prírody je síce úchvatné a pravdivé, no to som si mohol pustiť aj "National Geographic". Viac krvi uvidíte u zubára pri vyplachovaní držky (samurajský film bez jedinej kvapky??). Omnoho bolestivejší je pre mňa fakt, že K. Reeves je vďaka svojim výberom snímkov, v ktorých sa za poslednú dobu snažil "hrať" (ak sa tomu vôbec dá tak povedať), v peknej prdeli. Napriek tomu, že "47 Ronin" nie je vyslovenou stratou času, rovnako nedosahuje kvalitu tak výnimočného filmu, ako to tu podaktorí "fajnšmekri", uspaní opiátom skromnosti (kiež by som bol taký istý), prezentujú. Najdokonalejší prvok snímku, jednoznačne, hudobný doprovod. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (17)

  • Veľkého čierneho samuraja stvárnil anglický herec a bývalý profesionálny basketbalista Neil Fingleton. V čase vzniku filmu najvyšší Angličan a takisto aj Európan meria 241 cm a váži takmer 170 kg. (MikaelSVK)
  • Podľa kostýmovej dizajnérky Penny Rose mal každý vlastný kostým v súlade so svojim okolím. Aj keď herci nosili kimono, tradičný odev bol podľa potreby opatrený určitými zmenami a zvýraznený plnými farbami. (misterz)
  • Film mal veľké produkčné problémy - došlo k niekoľkým mesiacom pretáčok, bol prekročený rozpočet a režisérovi Carlu Rinschovi nebolo umožnené dohliadnuť na finálny zostrih. (Macejko)

Súvisiace novinky

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

13.08.2020

Přáli jste si vidět pokračování jednoho z největších propadáků roku 2013? Pak máte štěstí, akční fantasy 47 róninů se totiž dočká sequelu, a ne jen tak nějakého. Dvojka se bude odehrávat 300 let v… (viac)

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

17.09.2013

Nějak se mu ten comeback nedaří. Jeho režijní debut Man of Tai Chi moc slávy ani peněz nepobral a obludně předražená samurajská fantasy 47 Ronin (rozpočet údajně přesáhl 200 milionů dolarů) vypadá na… (viac)

Keanu Reeves jako zlý kungfista

Keanu Reeves jako zlý kungfista

17.12.2011

O projektu Man Of Tai Chi jste už u nás četli. Keanu Reeves si pro svůj režijní debut vybral klasické téma: příběh o mladíkovi, kterého jeho bojové schopnosti přivedou do světa „úžasných možností a… (viac)

Reklama

Reklama