Reklama

Reklama

VOD (1)

Silný príbeh filmu Nič nás nerozdelí je založený na skutočnej udalosti jednej rodiny, ktorá v roku 2004 prežila úder ničivej vlny tsunami v Indickom oceáne. Manželia Henry (Ewan McGregor), Maria (Naomi Watts) a ich traja synovia sa rozhodli stráviť pokojné Vianoce v Thajsku a tešia sa na niekoľko dní prežitých v tropickom raji. Rodinná idylka však náhle a nečakane skončí dva dni po Štedrom dni, keď juhovýchodné pobrežie Ázie zasiahne vlna tsunami. Obrovská masa vody sa valí na hotelový komplex, zmetie všetko, čo jej príde do cesty, a rozdelí aj utekajúcu rodinu. Hoci všetci členovia rodiny prežijú, ani zďaleka nemajú vyhrané, pretože nájsť jeden druhého uprostred pekla je skoro nemožné. Možno práve vo chvíľach absolútneho zúfalstva, plných ľudského utrpenia, sa v ľuďoch začínajú prebúdzať lepšie vlastnosti a nastáva situácia, keď je celkom prirodzené prejaviť súcit, odvahu a pomôcť tým, ktorí to potrebujú... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (32)

  • Bayona sa zaviazal pracovať so skutočnou vodou a nie s počítačovo generovanou vlnou, pretože chcel, aby bol príbeh autentický. To znamenalo, že Naomi Watts a Tom Holland strávili päť týždňov natáčaním fyzicky a psychicky náročných scén v obrovskej vodnej nádrži. (Arsenal83)
  • Aby bola voda tsunami presná, štáb musel zafarbiť viac ako 1 milión litrov vody, aby vyzerala špinavo. (Arsenal83)
  • Film začína zvukom prúdového lietadla, pretože tak Maria Belón opísala zvuk tsunami. (Arsenal83)
  • Niekoľko brutálnejších scén muselo byť nakoniec z filmu vystrihnutých, aby film nebol len pre publikum od 18 rokov. (Arsenal83)
  • Skutočná farba detskej lopty bola žltá, nie červená, ako je znázornené vo filme. Maria Belón povedala, že to bol "najväčší omyl" vo filme, zvyšok je takmer dokonale presný. (Arsenal83)
  • Štáb natáčal čiastočne na mieste v skutočnom rezorte, odkedy prebudovali, kde rodina Belónovcov trávila dovolenku, keď zasiahla tsunami. Pre scény ničenia tsunami bol použitý zmenšený model rezortu. (Arsenal83)
  • Sfilmovanie 10-minútovej scény, kedy vlna zasiahla luxusný hotel v Khao Lak, do finálneho výsledku trvalo celý rok. (Arsenal83)
  • Naomi Watts tvrdí, že producenti sa k príbehu dostali tak, že si vypočuli rozhovor v španielskom rádiu, kde rodina rozprávala svoj príbeh o prežití tsunami, a rozhodli sa podľa neho nakrútiť film. (Arsenal83)
  • Scéna, kedy tsunami zasiahne rezort, musela byť natočená na jeden pokus. Prestavba scény by totiž stála príliš veľa peňazí. (Arsenal83)
  • Tom Holland, ktorý mal v čase natáčania 14 rokov, neskôr opísal, že vodná nádrž, v ktorej sa natáčali scény záplavy boli "strašidelným prostredím... Určite si viete predstaviť, aké to bolo únavné a brutálne." (Arsenal83)
  • Režisér Juan Antonio Bayona sa rozhodol nekonkretizovať národnosti hlavných postáv, aby vytvoril univerzálny film, v ktorom národnosti boli pre dej irelevantné. (Arsenal83)
  • Veľká časť štábu, vrátane režiséra, spisovateľa, vedúceho produkcie, kameramana, skladateľa a strihača, spoločne pracovala predtým na inom filme, a to Sirotinec (2007). (Arsenal83)
  • Premiéry filmu sa zúčastnila aj česká modelka Petra Němcová, ktorá tiež prežila ničivú silu tsunami v Thajsku. Jej snúbenec Simon Atlee pri nej zahynul. (executive)
  • K udalosti z filmu došlo 26. decembra 2004. Bolo to jedno z najväčších zemetrasení za posledných 100 rokov. Zemetrasenie spôsobilo sériu ničivých tsunami pozdĺž priľahlého pobrežia Indického oceánu, ktoré zasiahli 11 krajín, kde zahynulo viac než 225 000 ľudí. Prívalové vlny dosahovali výšku 30 m. Medzi najviac postihnuté krajiny patrila Indonézia, Srí Lanka, India a Thajsko. (kacer4)
  • Okrem Thajska sa film natáčal aj vo Španielsku, a to v okolí miest Barcelona, Madrid či Alicante. Natáčalo sa od 16. do 23. 8. 2010 a od decembra 2010 do 28. 2. 2011. (MikaelSVK)
  •  „Keď mi režisér povedal, že chce natočiť film o našom príbehu, odpovedala som mu: To nie je náš príbeh, je to príbeh mnohých a mnohých ľudí, ale nie všetci mali také šťastie ako my, že prežili,“ prezradila skutočná Maria Belon (Naomi Watts), ktorá priamo spolupracovala na scenári. (Zdroj: Bonton)
  • S nápadom natočiť film prišla producentka Belén Atienza po tom, ako si v rádiu vypočula príbeh Marie Belon (Naomi Watts). (Zdroj: Bonton)
  • Naomi Watts (Maria) prezradila, že pri nakrúcaní sa takmer utopila a že panika v scénach, kde sa snaží dostať nad hladinu, nebola hraná. Situáciu opísala slovami: „Boli sme pripútaní k špeciálnym stoličkám, keď na nás pustili vlny. V tej chvíli som sa šla nadýchnuť, ale nemohla som sa dostať von z tej stoličky. Už som nemala žiaden vzduch, no stolička ma znovu potopila.“ Taktiež uviedla, že snímku považovala za najväčšiu výzvu kariéry. (Sufferer)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 45 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 19 milionů amerických dolarů, celosvětové pak 198,1 mil. (NIRO)

Súvisiace novinky

Jurský svět 2 má režiséra

Jurský svět 2 má režiséra

19.04.2016

Tržby Jurského světa zůstávají asi největší filmovou záhadou loňského roku. 1,67 miliardy dolarů nečekali ani ti největší optimisté, studio Universal každopádně nezaváhalo a prakticky ihned oznámilo… (viac)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (viac)

Bayona vyslyší netvora

Bayona vyslyší netvora

20.04.2014

Juan Antonio Bayona by se s trochou nadsázky dal označit za španělského Stevena Spielberga. Mladý hitmaker hororovým Sirotčincem i katastrofickým Nic nás nerozdělí trhal domácí rekordy návštěvnosti,… (viac)

Reklama

Reklama