Reklama

Reklama

Arrietty ze světa půjčovníčků

  • Japonsko Kariguraši no Arrietty (viac)
Trailer

VOD (1)

Počuli ste už o svete maličkých človiečikov, ktorí žijú medzi múrmi a pod dlážkou našich domov? Animovaný film z tvorby japonského štúdia Ghibli, ktoré je nielen doma, ale aj na celom svete absolútnou špičkou v produkcii animovaných filmov pre celú rodinu, vychádza zo známej rozprávky britskej spisovateľky Mary Nortonovej. Scenár filmu pripravil Hajao Mijazaki a réžie sa ujal animátor Hiromasa Jonebajaši, ktorý sa podieľal na väčšine produkcie štúdia, počínajúc legendárnou Princeznou Mononoke. Rozprávanie filmu sa sústredí na vykreslenie fantastického sveta piadiľudkov, ktorí si všetko, čo potrebujú k životu, požičiavajú od obyvateľov domu. Štrnásťročná Arrietty takto so svojimi rodičmi žije v dome, kde býva babička chlapca Šoa. V deň, keď Šó príde, Arrietty práve čaká jej prvá výprava s oteckom pre zásoby do svetaveľkých ľudí. (TV JOJ)

(viac)

Videá (18)

Trailer

Recenzie (181)

Darik 

všetky recenzie používateľa

Dám vám otázku: co vznikne, když dáte dohromady krásnou animaci, nádhernou hudbu a překrásný příběh? No přeci Karigurashi no Arrietty. S tímhle filmem mi čas utekl strašně rychle a když byl konec, tak se mi ani věřit nechtělo, že to bylo jeden a půl hodiny. Tenhle film opravdu stojí za zkouknutí. 90% ()

LukasKalasek 

všetky recenzie používateľa

Co se Mijazakiho filmů týče, jedná se pro mě asi o jeden z nejvíce povedených snímků, společně s bájnou princeznou Mononoke samozřejmě. Velmi krásná a ve své podstatě prostá pohádka o jedné z posledních, ne li poslední rodině Půjčovníčků, snažící se najít své místo mezi lidmi. Opravdu nádherná animace, jak je u studia Ghibli zvykem, je doplněna úžasnou hudbou, která se k příběhu a prostředí dokonale hodila. ()

Reklama

Dadel 

všetky recenzie používateľa

Prostá, ale velmi milá a smutná pohádka o poslední (?) rodince malých lidiček žijících pod podlahou rodinného domu. Je dobré vidět, že studiu Ghibli dorůstá nová generace tvůrců - tento film, ač nerežírovaný Miyazakim ("pouze" produkce a scénář), je minimálně stejně dobrý jako jeho filmy, a mnohé z nich i předčí. ()

Jirka_Šč 

všetky recenzie používateľa

Standardní film studia Ghibli ve smyslu, že se dá porovnávat jen s jinými filmy studia Ghibli. Nad čímkoli jiným vyniká. Jednoduchý, bezchybný, vizuálně krásný příběh "malých lidí" žijících pod podlahou domu "velkých lidí". Přátelství nemocného Šóa a čtrnáctileté Arrietty. Velmi příjemná hudba (přestože výjimečně ne od Hisaishiho). Netradičně otevřený závěr. ■ Dosud jsem z filmů Ghibli, které nerežíroval přímo Miyazaki, považoval za osobní jedničku Whisper of the Heart. Arrietty se mu vyrovná. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Požičiavať si veci nevyhnutné pre život zo sveta navôkol. Tak aby to tomuto svetu a jeho obyvateľom nevadilo. Pokúsiť sa žiť v jednom priestore veľkých a mocných a malých - bezbranných. Byť ostražitý pred živočíšnymi predátormi. Nie vyhubeniu, áno koexistencii. Všímať si maličkosti, nadväzovať kontakty s maličkými zvieratkami. Pretože v rôznosti života a rešpektu k nemu sa ukrýva nádej nevyhynutia druhov, ktoré človek dosiaľ ani nestačil spoznať. Koncept napojenia sa maličkých ľudí na už vytvorené obydlia veľkých a mocných ľudí bez ich poškodzovaní je návodom na vytvorenie účinnej sociálnej solidarity vzdaním sa časti svojich zdrojov konkrétnym núdznym ľuďom bez toho, aby darca pociťoval ujmu. Zároveň je pokusom o naznačenie prežitia vo svete, kde nikomu nič prirodzene nepatrí a preto zdroje slúžiace prežitiu a živé bytosti musia byť predmetom úcty. Prírodné a nerastné bohatstvo patrí prioritne planéte Zem a nie umelo vytvorenému konceptu "vlastníctva". Slobodné bytosti pohybujúce sa po jej povrchu je zase potrebné rešpektovať a maximálne ich a ich prirodzené prostredie šetriť. Využívať každú odrobinku, ak už sa musia loviť pre potravu, ako to robili Indiáni, ako to robia maličkí ľudkovia, prinútení k odchodu do neznáma vďaka ich prezradeniu. Snáď prežijú, aby mohli podávať ďalej správu o možnostiach iných prístupov. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (4)

  • Snímek v roce 2011 vyhrál cenu Japonské akademie v kategorii nejlepší animovaný film. (Rominator)

Reklama

Reklama