Reklama

Reklama

Odviate vetrom

  • Česko Jih proti Severu (viac)
Trailer
USA, 1939, 224 min (Alternatívna 238 min, televízna verzia: 212 min)

Predloha:

Margaret Mitchell (kniha)

Scenár:

Sidney Howard

Hudba:

Max Steiner

Hrajú:

Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes, Ann Rutherford, George Reeves, Fred Crane (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Krásna dcéra bohatého atlantského plantážnika Scarlett O'Harová (Vivien Leigh) strávila bezstarostné detstvo i roky dospievania životom na milovanom rodinnom pozemku menom Tara. Ešte veľmi mladučká sa zaľúbila sa do príťažlivého, no nepriebojného Ashleyho Wilkesa (Leslie Howard) - ten sa však oženil s tichou a láskavou Melanie Hamiltonovou (Olivia de Havilland), ktorá sa časom stala jej najlepšou priateľkou. Urazená a ohrdnutá Scarlett, nezvyknutá prehrávať, si preto zo vzdoru vzala za muža Melanieinho bratranca Charlesa (Rand Brooks)... Keď vypukne občianska vojna a muži odchádzajú bojovať, odchádza aj zvodný karierista Rhett Butler (Clark Cable), ktorý sa intenzívne usiluje o Scarlettinu priazeň. Ženy odídu do Atlanty, kde Melanie porodí. Keď mesto obsadí vojsko Únie, pomôže obom ženám utiecť do bezpečia práve Rhett. Charles vo vojne zahynie a Scarlett s Melanie sa opäť vracajú na Taru. Aby Scarlett mohla zaplatiť veľké dane, vydá sa za boháča Franka Kennedyho (Carroll Nye), aj ten však zahynie. Teraz sa už konečne môže stať Rhettovou ženou - naozaj to však chce? (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer

Recenzie (346)

Eddard 

všetky recenzie používateľa

Hutné, vůbec se nedivím, že jde o dosud nejúspěšnější film, který byl kdy natočen... Některé impozantní scény (obrovské náměstí plné raněných zaštítěné vlajkou Konfederace) zachycené monumentální kamerou stále snesou srovnání (při trochu dobré vůle) s dnešními velkofilmy. Ohromující práci odvedly výtvarníci a kostyméři, kteří oživily velkolepou pompu a nádheru "ztraceného Jihu, oné zlaté civilizace kterou odvál vítr" (odtud tedy "Gone with the wind"). Přiznávám, že jsem trpěl dlouhou stopáží, ale Vivien Leigh a její Scarlett mi byla celou dobu pevnou oporou. Clark Gable (kterému tahle role připadla šťastnou náhodou - původně měl Rhetta zvtánit Gary Cooper) je jako nonšalantní, lehce cynický jižanský kořen přesný (jakkoliv je jeho knír úlisný :) Z určitého hlediska je zajímavý i lehce podprahový rasismus snímku, čemuž se však není moc co divit... Amerika třicátých let (tím pádem i kinematografie) měla v téhle věci před sebou dlouhatánksou cestu. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Velkolepá historická romance se skvělým dějem s mnoha silnými momenty, unikátními hereckými výkony (zde bych chtěl vedle hlavních hrdinů vyzdvihnout Hattie McDaniel), úžasnou hudbou, která dotváří jedinečnost jednotlivých scén, perfektně zaranžovanými scénami a neskutečně dokonale prokreslenými charaktery postav, z nichž jsem si nejvíce oblíbil chůvu, Rhetta Butlera a Melanii. Jih proti severu je snímek velmi dlouhý, avšak ani při svoji stopáži nenudí. Zub času se zde samozřejmě podepisuje, ovšem stále jde o nadstandartní podívanou, u níž se lze oprostit od stáří filmu a plně si užívat oněch 238 minut. Dle mého názoru šlo o nadčasový počin, který předešel svoji dobu o dobrých 10 let! ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Nádherne romantický, výborne napísaný sladko-trpký príbeh z čias občianskej vojny v USA. Musím uznať, že sa tu rozhodne nešetrilo a výprava musela na tie časy zhltnúť poriadny balík peňazí. No oplatilo sa. Netvrdím, pár hluchých miest v rámci tej dlhej, predlhej stopáže by sa tu našlo, ale celkovo ma príbeh po celý čas dokázal baviť a nenudiť. Tiež sa mi páčilo ako sa jednotlivé hlavné postavy vyvíjali a ako sa nakoniec celá tá dráma medzi Rhettom a Scarlett uzavrela. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

Na moje prekvapenie nie je kniha žiadna červené knižnica. Len tak zo srandy som si chcel prečítať pár úvodných strán, ale nepustil som túto vyše tisícstranovú buchlu z ruky, kým som ju nedorazil. Členenie do pomerne krátkych kapitol, ktoré končia často cliffhangerom, ženie príbeh svižne dopredu. Práca s motívmi a výstavba kapitol podlieha modernej dramaturgii a timingu, ktorý vám nedá vydýchnuť. Obdivuhodná je najmä práca s postavami a ich vývojom, nečakal som taký komplexný prístup nielen k hlavnej hrdinke. Scarlett je esencia melodramatičnosti, vášňami zmietaná žena, ktorá ignoruje intelekt (neberte to ako šovinistické povýšenectvo, presne takto je Scarlett vykreslená v knihe aj vo filme) a neustále chce sýtiť svoje rozmarné túžby či už v podobe mužov alebo šatstva. Kniha sa ničomu nevyhýba a nechá všetkých padnúť pekne na hubu, vojna je vykreslená naturalistický a postavy nedostanú nič zadarmo.....................Film trpí množstvom režisérov, ktorí sa na jeho vzniku podieľali. Nie je to vidno v polohe trikov a výpravy, ale na štýle jednotlivých pasáži. Najlepší je začiatok po epizódu "U dvanástich dubov", vďaka precíznej práci s mizanscénou a pohybom kamery, ktoré sa akosi v strednej časti vytratia (deštrukcia Atlanty vsádza na veľkoleposť akcie, na nové technické možnosti využitia farby, no postráda dômyselnejšie režijné uchopenie). Rovnako posledná tretina neoplýva nijakým extra štýlovým spracovaním, naopak dialógy sú často len vo vysvetľovacej polohe. Finále je zdrvujúce len vďaka hustote dramatických vrcholov. Film vypúšťa množstvo postáv a obrazov, ktoré v knihe dopomáhali vybudovať Scarlettin dramatický oblúk, ale bez ktorých je ako tak pochopiteľný. Ak by tam chceli mať pri tomto tempe rozprávania všetky postavy a peripetie, film by trval tak osem hodín. Nesplošťuje sa ani naturalistický rozmer vojny, aj keď si viem predstaviť omnoho väčšie jatky aj na plátne. Smiešne je akurát zamlčanie Kukluxklanu vo filmovej podobe. Aj kniha aj film boli už v dobe svojho vzniku považované za staromilský a spiatočnícky pohľad na otroctvo a je jasné, že je hlúposť obhajovať názor, že černochom bolo v časoch otroctva lepšie. Čaro fenoménu Odviate vetrom však spočíva vo vášnivom i bolestnom príbehu o húževnatosti v časoch ťažkostí, ktorý je taký silný, že prebíja všetky ostatné nedostatky. ()

Galéria (380)

Zaujímavosti (100)

  • Predstaviteľka pestúnky Mammy, Hattie McDaniel, bola kvôli účinkovaniu v "rasistickom" filme často kritizovaná zo strany Afro-Američanov, tá sa však obránila slovami, že tisíckrát radšej bude dostávať 700$ týždenne za to, že sa bude na slúžku len hrať, akoby ňou mala naozaj byť za biednych 7$ na týždeň. (vydumnica)
  • Jedná se o první černobílý film, který byl probarven. (montongery)
  • Film vznikol z väčšej časti v Culver Studios na Washington Boulevard v Culver City, kde dodnes stojí honosné sídlo, kde Ashley Wilkes (Leslie Howard) usporiadal letný ples. (Drtic)

Súvisiace novinky

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (viac)

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

10.06.2020

Streamovací služba HBO Max se rozhodla stáhnout ze své nabídky snímek Jih proti severu z roku 1939 kvůli problematickému vyobrazováním rasismu a romantizování Konfederace. Rozhodnutí přichází v… (viac)

Reklama

Reklama