Reklama

Reklama

Akú veľkú musí mať guráž 14-ročná Mattie. aby pomstila smrť otca, ktorého zabil zločinec Tom Chaney? Odpoveď ponúka temný western Skutočná guráž. Mattie, na svoj vek neobyčajne vyspelá, si najme jednookého pištoľníka Roostera Cogburna a spolu sa vydávajú po Chaneyho stopách. Sprevádza ich texaský ranger LaBoeuf, ktorý chce Chaneyho chytiť kvôli inému zločinu. (STV)

(viac)

Videá (10)

Trailer 2

Recenzie (1 311)

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Za sebe musím říci, že Opravdovou kuráž řadím z filmů roku 2010 hned za Počátek na druhé místo. Jestli jde o nejlepší western co jsem kdy viděl, ukáže až čas (nebo až se mi to rozleží v hlavě), určitě však patří mezi nejlepší. Coeni opět šlápli tou správnou nohou na to správné místo a odměnou jim jsou tentokrát i pohádkové výnosy ze zámořských kin. Určitě od nich byl odvážný tah, nechat film odtáhnout neznámou čtrnáctiletou tvářičkou, avšak ta se po boku es v podobě Jeffa Bridgese, Matta Damona a Joshe Brolina neztratila a dokonce se svým kolegům vyrovnala. Byla to od nich určitě opravdová kuráž, která se následně bohatě odvděčila. Díky bohu. ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

I. projekce [kino]: "Těšil, dočkal, nepobral." za 3*. Nyní II. projekce [domácí postelový HD]: Výborná zábava od začátku do konce, Divoký západ plný retardů, kokotů a hovad vs. jedna cílevědomá čtrnáctka (ach ty charaktery...), spousta potěšujících maličkostí nasázených bratry režiséry, dobrý tón, podruhé mi to sedlo - ale předně jako komedie! ()

Reklama

Madison 

všetky recenzie používateľa

S týmto filmom trochu bojujem a veľmi málo chýbalo, aby som dala len 3*. Keďže som ale pri Jessi Jamesovi dokázala akceptovať experimentálny segment, ktorý tam pomerne zapasoval, tak do istej miery som schopná oceniť konverzačný, charakterovo zaujímavý western od Coenovcov. Navyše, mám rada, keď tvorcovia dokážu odvracať zaužívané filmové postupy a tento film je dôkazom toho, že western nemusí byť vždy nabitý len leonovskou akciou a eastwoodovskou nesmrteľnosťou, aby dokázal zaujať. Veľmi dobrý scenár, plný tarantinovských nepodstatných kecov, vynikajúca Hailee Steinfeld, no najviac mi učaroval Jeff Bridges ako ľahostajná opilecká kreatúra. Chvíľami príliš uťahaný film, čo narúša jeho kompaktnosť a určite by si zaslúžil viac akcie, no na druhej strane mi imponuje, že Coenovci sa nehrajú na veľké umenie, True Grit je nenápadný a pomalý, no tiež komorný a osobný film s peknými postavami a nádherným prostredím. ()

BadoXXII 

všetky recenzie používateľa

WESTERN konečne žije a zarába aj v kinách!!! Po priemerných kúskoch so slabým scenárom ako 3:10 to Yuma, Appaloosa atď. je tu konečne prírastok do žánru, ktorý za to stojí. Scenár je napísaný dobre a funguje tu všetko tak ako má. Škoda len miernej uťahanosti a akcie mohlo byť tiež viac. Som však spokojný. P.S.: veľmi pekných posledných 20 minút. 8/10 ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výtečný temný western kořeněný černým humorem a jasnými hláškami. K tomu nám do historie westernu přibyly dvě inovované výrazné postavy - čtrnáctiletá prostořeká a odvážná Mattie a věčně opilý zkušený lovec lidí Rooster (=Kohout) Cogburn. Podotýkám, že jde o remake ceněného westernu Maršál (True Grit), za který dostal Oscara v roce 1969 John Wayne za roli šerifa Roostera, zatímco zde možná ještě lepší Jeff Bridges získal na tuto zlatou sošku jen nominaci. Trailery: http://www.csfd.cz/film/268611-opravdova-kuraz/videa/ ()

Galéria (80)

Zaujímavosti (105)

  • Roger Ebert vo svojej recenzii filmu Zmätky v Arizone (1987) kritizoval používanie umelých manierizmov v dialógu bratov Coenovcov. Ako príklad filmu, v ktorom podobné archaické frázy skutočne fungovali, uviedol pôvodnú verziu Maršal (1969). Táto verzia True Grit bola posledným filmom bratov Coenovcov, ktorý Ebert recenzoval, a dal jej pozitívne hodnotenie s 3,5 hviezdičkami zo 4 možných. (Pat.Ko)
  • Počas scény pri táborovom ohni Rooster Cogburn (Jeff Bridges) spomína cigary Daniel Webster, keď uráža LaBoeufa (Matt Damon). Daniel Webster bol americkým štátnikom, právnikom a rečníkom. Značka cigár bola pomenovaná na jeho počesť. (Pat.Ko)
  • LeBoeuf (Matt Damon) kritizuje Cogburna (Jeff Bridges) za to, že bojoval s Quantrillom počas občianskej vojny. William Quantrill bol južanský partizán, ktorý sa pripojil k Konfederácii a bojoval v bitkách pri Lexington a Wilson's Creek. Založil partizánsku jednotku s názvom Quantrill's Raiders. Boli známi tým, že používali taktiky domorodcov na vydrancovanie jednotiek Zväzu a medzi ich členmi boli aj mladí Frank a Jesse Jamesovci. Frank James sa na konci filmu objavuje po tom, čo vystupoval s Roosterom v divokom západnom predstavení. Quantrillovi bol udelený komisár v Konfederačnej armáde v hodnosti kapitána. Niekoľko Quantrillových mužov malo ženské rodinné príslušníčky väznené v improvizovanej väznici v Lawrence, Kansas, ktorá neskôr zhorela, pričom štyri z nich zahynuli a niekoľko ďalších bolo zranených. Skupina Quantrilla sa pokrstila útokom, pri ktorom zahynulo približne 150 mužov a chlapcov a väčšina mesta bolo podpálená. Preto je Cogburnov opis Quantrilla v značnej miere správne. (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (viac)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (viac)

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

Kurt Russell pronásleduje kanibaly

28.09.2014

Úspěch Opravdové kuráže bratrů Coenů a Nespoutaného Djanga Quentina Tarantina oživil popularitu westernů a blíží se hned několik zajímavých projektů. U Pistolnice Jane nikdo moc netuší zda se… (viac)

Reklama

Reklama