Reklama

Reklama

Pred dvetisíc rokmi v Egypte sa veľmi ambiciózna princezná Ahmanet (Sofia Boutella) chystá na prevzatie vlády v krajine po svojom otcovi a pre naplnenie svojho cieľa sa neváha spojiť s temnými silami a vykonávať veci, z ktorých tuhne krv v žilách. Za svoje činy bola potrestaná mumifikáciou zaživa a pochovaná tak, aby ju nikto nenašiel. O dvetisíc rokov neskôr sa v mieste jej večného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeologička Jenny Halsey (Annabell Wallis). Tí nešťastnou náhodou objavili Ahmanetin sarkofág, ktorý nechala Jenny urýchlene previezť do Londýna k ďalšiemu skúmaniu. Jenny pracuje pre tajnú organizáciu Prodigium, ktorej cieľom je prenasledovanie a odchyt nebezpečných monštier. Riaditeľom Prodigia je Dr. Jekyll (Russell Crowe), ktorý má v tomto smere pomerne bohaté skúsenosti. Lenže lietadlo prevážajúce múmiu prekliatej princeznej sa zrúti k zemi krátko pred pristátím a na miesto určenia už nedoletí. Nickovi sa akoby zázrakom podarí katastrofu prežiť, nakoniec ale zistí, že smrť v troskách lietadla by bola pre neho vykúpením. Princezná Ahmanet sa vďaka jeho nepremysleným činom prebudí a túži po nadvláde nad svetom. K tomu ale potrebuje aj svojho domnelého osloboditeľa – Nicka. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (19)

Trailer 3

Recenzie (883)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Toto chystané Dark universe ma rovnako ako väčšina súčasných blockbusterov prakticky vôbec nezaujíma, aj keď nejakým jeho budúcim príspevkom možno šancu dám, ale na Múmiu som bol celkom zvedavý, za čo ale môže výhradne Tom Cruise, ktorý si buď nevyberá zlé projekty, alebo ich svojim vplyvom zmení na obstojnú žánrovú zábavu a to je presne tento prípad. Bez neho by to bol len ďalší sterilný blockbuster, ktorých je plno, len by bol možno trochu temnejší, ale takto ma to celkom bavilo. Hlavne spočiatku si film drží prekvapivo vysokú úroveň, je to dynamické a rozmanité, úvod v Egypte, akcia v Iraku a prvý vážny stret s vplyvom múmie. Potom sa film ukľudní, tempo sa zmierni a celkovo jeho zaujímavosť a zábavnosť trochu klesne, čo sa už nezmení až do konca a aj finále by som si teda predstavoval trochu veľkolepejšie a zaujímavejšie, ale ani toto nebolo zlé. Výraznejšie hluché miesta tu nie sú, občas sa nájde nejaká slušná sekvencia a hlavne Tom Cruise to svojou živelnosťou drží neustále dostatočne nad vodou. Obsadenie nie je najhoršie, bez Cruisa by to ani nemalo zmysel, ten ma tu bavil po všetkých stránkach, ale sadla mi aj jeho partnerka Annabelle Wallis a ani záporáčka nie je zlá. Oproti tomu Cruisov priateľ ma vôbec nezaujímal a po premene bol dokonca otravný a Russell Crowe síce sám o sebe nie je zlý, ale táto jeho postava ma vôbec nezaujímala a tak aspoň viem, že keď si ju zahrá v hlavnej úlohe, ja pri tom nebudem. Akčná stránka mi neprišla zase tak moc výrazná, pár akčných sekvencií sa tu nájde a vôbec nie sú zlé, len sa mi zdalo, že sa až moc často zbytočne odohrávajú v noci, prípadne v tmavých priestoroch a takéto scény ma ani moc nezaujímajú. Ale aj tak časť v lietadle sa mi páči, akcia v Iraku je tiež dobre zvládnutá, len mohla byť dlhšia a ešte sa občas nájde niečo zaujímavé, ale už väčšinou len nejaký kratší úsek z dlhšej akcie. Humor nie je výrazne nápaditý, ale práve vďaka Cruisovmu prístupu som sa celkom zabával. Režijne to tiež nie je zlé, len mi vadila tá častá tma. Ale aj tak to na ten blockbusterový priemer stačí. Takže Mummy stojí a padá čisto na Cruisovi, bez neho by ma to nezaujímalo, ale s ním som sa bavil a povýšil ho o dosť vyššie. A za tú jeho neustálu živelnosť sa prikloním k lepšiemu hodnoteniu. 70% ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Nebolo to zlé. Celkom som sa bavil a moc som sa nenudil. Tom Crusise a jeho akčné kúsky aj tu patria medzi to najlepšie a naozaj je na čo pozerať, ani príbeh nebol zlý. No najviac mi nepasoval ton filmu. Je tu dosť vtipov (niekde celkom dobrých) na odľahčenie filmu, ale na druhú stranu tie vtipy zabíjajú napätie a žáner horor, ktorý tu skoro vlastne ani nie je a samotná Múmia moc rešpektu nebudí. Škoda toho nevyváženého tonu. Viac menej sa jedna o dobrodružný film, ale niekdy to sklza skoro až do komédie. Napísané je to celkom dobré, vyložená nuda nehrozí a par prvkov Dark Universa ako aj samotný záver poteší alebo aj prekvapí. 70% - 3* ()

Reklama

Nevada 

všetky recenzie používateľa

Plytké, nezáživné a s postupujícím dějem až nudné. Skoro jako by soutěžili o zbytečnější film s Hrobem Dračího císaře. Body tomu trochu zvedl Russell Crowe. Lehké plus i za volbu ženy coby záporáka. Naopak blondýna z Londýna mě celou dobu nemálo štvala. Tom Cruise vzal roli hlavního hrdiny zřejmě jen kvůli tomu, aby dokázal, že na to pořád ještě má, a/nebo v předtuše tučného podílu na tržbách. Scénář ho k tomu přesvědčit určitě nemohl. Ta role by mnohem víc slušela někomu mladšímu, ale vzhledem k tomu, že by to byl nejspíš Sam Worthington, nebo ještě hůř Channing Tatum či Chris Pratt, tak díky Sutechovi za Cruise. ()

somnar 

všetky recenzie používateľa

Nadvláda strojů nastane očividně tak, že stroje začnou točit filmy. Novou Mumií to začalo, protože generičtější a zaměnitelnější blockbuster jsme tu ještě letos neměli, a to počítám i páté Piráty. Tohle monstrum je šité vyloženě horkou jehlou a představuje nezajímavé univerzum, v němž si logika a jakékoliv nápady vzaly dovolenou. Takovouhle akci, humor i postavy fakt klidně může generovat nějaký program: na začátku v temném hrobě to ještě mělo esprit dobrodružství a smrtelného nebezpečí, v Londýně to ale najednou dostane fazónu zmateného tajtrdlíkování a budování něčeho, co vlastně vůbec nechci vidět. Pokud film s větou "Kéž bychom měli víc času", tak určitě Wonder Woman. 40% ()

Marceloo 

všetky recenzie používateľa

Po náleze vzácnej múmie princeznej Ahmanet je jej telo pripravené na prevoz do Londýna, kde sa dostane do rúk expertov. Nálezci však ešte netušia, že s otvorením jej sarkofágu prebudili aj krutú kliatbu, kvôli ktorej bola princezná pred tisíckami rokov usmrtená a zaživa pochovaná. Kliatba teraz zastihne každého, kto s múmiou príde do kontaktu, a jediný, kto ju môže zastaviť, sú Nick (Tom Cruise) a Jenny (Annabell Wallis), ktorí celú túto akciu začali. - Ja osobne som od toho očakával absolútne nepozeratelnú záležitosť, ale príjemne ma prekvapilo to, ako to celé dopadlo. Je to dosť zábavné a chémia medzi postavami tu funguje perfektne. Aj keď herci nie sú hororoví, bol som s nimi spokojný, teda až na výnimku Russella Crowea, ktorý hrá katastrofálne. V malej úlohe sa objavil aj môj oblúbený Javier Botet, ktorý ničí všetky prihlúpnuté CGI efekty lavou zadnou a pomaly sa začína objavovať v každom horore, ktorý v Hollywoode vzniká. Múmia je atraktívna, aj keď by mi vôbec nevadilo, keby dostala viac priestoru. S maskami sa tiež mohli tvorcovia trochu viac pohrať a namiesto nezmyselných CGI efektov by bolo lepšie investovať práve do tejto oblasti. Nie je to nič prevratné, ale ak do toho pôjdete bez očakávaní, dá sa na to pozerať a zabaviť sa. + Javier Botet + herečka z Steel Trap a Annabelle + herec z Final Destination 5 + herec z The Autopsy of Jane Doe a Don't Hang Up + herec z Open Windows + herec z The Rezort ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (25)

  • Film predstavuje Russella Crowea čoby Dr. Jekylla. Ten mal v pláne dostať samostatný film v UMU (Universal Monster Universe). (mivr)
  • Kniha mrtvých, kterou udeřila archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis) jednoho z pomocníků Dr. Jekylla (Russell Crowe), byla k vidění i ve filmu Mumie (1999), kde byl její pomocí probuzen Imhotep. Jinak ale mezi sebou filmy nemají žádnou jinou spojitost. (pemap)
  • Sekvencia pádu lietadla sa nakrúcala v stave beztiaže dva dni, štyrikrát kvôli nej zlietlo lietadlo a zabrala 64 pokusov. V tejto scéne nemal herec Tom Cruise (Nick Morton) dabléra. Dostal síce možnosť nakrútiť ju na zemi, ale trval na tom, že v rámci, čo najväčšej autenticity to chce vyskúšať vo vzduchu, kde aj padla posledná klapka. (classic)

Súvisiace novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (viac)

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (viac)

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

Brendan Fraser by se nebránil nové Mumii

13.10.2022

Čeká nás v budoucnu Frasernasance? Díky potenciálně oscarovému želízku v ohni The Whale od režiséra Darrena Aronofskyho (matka!, Fontána) se herec nyní pomalu ale jistě vrací do velkého Hollywoodu, a… (viac)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

28.10.2021

Herec Ryan Gosling (Blade Runner 2049) opět spojí síly s režisérem Derekem Cianfrancem (Za borovicovým hájem), tentokrát u remaku slavného hororu Vlkodlak. Studio Universal Pictures totiž nadále… (viac)

Reklama

Reklama