Reklama

Reklama

Znovuzrodenie lesa

Slovensko, 2009, 52 min

Réžia:

Jana Sadloňová

Scenár:

Jana Sadloňová

Hrajú:

Zuzana Kronerová (rozprávač), František Kovár (rozprávač)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Vo filme sa mladí autori snažia ukázať, ako vyzerá a funguje ozajstný, prirodzený les. Les, do ktorého človek nezasahuje, les, kde stromy sú len jednými z miliónov dôležitých organizmov a kde odumreté stromy zohrávajú veľmi dôležitú úlohu.
Súčasnú predstavu ľudí o lesoch veľmi výrazne ovplyvnilo lesné hospodárstvo, s ktorým je spojená premena prirodzených rozmanitých lesov na plantáže jednovekých, nestabilných monokultúr. Dôsledkom týchto premien sú rozsiahle kalamity, spôsobené vetrom alebo lykožrútom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (15)

laik_60 

všetky recenzie používateľa

dokument ako stvorený pre výchovu na katedrách ekológie. Silne až tendenčne podporujúci význam, biocenozy, a akúsi vnútornú harmóniu. Nie nevytýkam to. Film bol kvalitne spracovaný, s dobrou kamerou, slušným zvukovým podkladom a vedecky spracovaným sprievodným slovom. Irituje ma však poznámka, čo všetko zapríčinil človek. Keby ľudia mali lacnejšiu oceľ nestavali by drevenice , keby neklčovali lesy dodnes by žili na čučoriedkach. Nechajte si svoje ekologické lesy v chránených územiach, tam to ide, ale preboha dovoľte človeku ZMYSLUPLNE A ROZUMNE dorábať tak prepotrebnú surovinu, akou drevo je , na ostatných plochách lebo o chvíľu budete bývať len v plastových barakoch., ()

wito 

všetky recenzie používateľa

dokument veľmi vhodný pre školopovinné deti. príjemné a výstižné memorovanie informácií, ktoré pre odborníkov síce veľa nového neprinesú, no ako výukový materiál sú výborným spestrením napr. pre vyučovanie. oceňujem snahu tvorcov priniesť niečo, čo je v podobnom prevedení na slovensku skôr výnimočné... réžia: Jana Sadloňová kamera: Vladimír Ruppeldt ml. komentár: František Kovár, Zuzana Kronerová ()

Reklama

whack 

všetky recenzie používateľa

Nádherný a jedinečný slovenský prírodopisný film o slovenských lesoch s eko-agitkou vysvetľuje, aký je rozdiel medzi prirodzeným lesom a lesom vytvoreným človekom, či sú odumreté stromy mŕtve a zbytočné, čo zapríčinilo kalamitu v Tatrách, či je suchý les mŕtvy les, ako je to s lykožrútom, ako vyzerajú plochy po vyťažení a ako po ponechaní na samovývoj, čo potrebujú semenáčiky pre svoj rast, ako budú nevyťažené plochy vyzerať o pár rokov. Lesy sú tu 350 miliónov rokov, lesné hospodárstvo iba 350 rokov – naozaj si niekto myslí, že predtým bolo lesom horšie? ()

jancidobso 

všetky recenzie používateľa

Film je podla mna velmi dobre spracovany a aj napriek dlzke je velmi putavy. Film sprevadza vynikajuci hlas Zuzky Kronerovej a aj Frantiska Kovara. Samotny film ziskal uz viacere medzinarodne ocenenia, napr. Hlavnu cenu Magna Mater na Agrofilme v Nitre. A 3. cenu v kategórii náučno-metodický a dokumentárny film na festivale Hubertlov Levice. ()

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

Příroda je nejlepším lesníkem! Krásný a zároveň smutný dokument, co má v závěru naději. Pro většinu asi nepřináší mnoho zlomových informací, ale dobře se na něj dívá a připomínat hamižnost člověka a jeho falešné představy o tom, jak by měla příroda vypadat, je nutné stále. Nebýt té mohutné očistné síly, tak už máme na většině území poušť. Ovšem i tzv. uklizený les po polomech má schopnost obnovy, jenomže trochu jiné. Převládnou trávy a některé druhy květin, co možná lahodí oku, jenže nedovolují vyrůst stromům...znovuzrození je tak mnohem náročnější a delší, než by tomu normálně bylo. Povinný film možná nejen pro lesníky, ale spíše pro majitele dřevařských společností, kteří vidí v lese jen svůj byznys a strom je pro ně pouhé zboží... ()

Galéria (10)

Reklama

Reklama