Reklama

Reklama

Odsúdené

(seriál)
  • Česko Odsouzené
Slovensko / Česko, (2009–2010), 73 h 57 min (Minutáž: 46–66 min)

Hudba:

Martin Hasák

Hrajú:

Zuzana Mauréry, Marek Ťapák, Gabriela Dzuríková, Elena Podzámska, Hana Gregorová, Judita Hansman, Zuzana Porubjaková, Juliana Johanidesová, Anna Javorková (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(86)

Zuzana Mauréry se musí naučit žít ve světě, kde platí jiná pravidla. Každý tu žije na vlastní pěst, přátelství se nenosí, respekt je třeba si tvrdě vydobýt...

Do ženské věznice přichází nová odsouzená, Eva. Jejíma očima prožíváme děj celého seriálu, poznáváme postavy, vztahy mezi vězenkyněmi, vedením věznice, bachařkami a dalšími zaměstnanci věznice. Eva je odsouzená za dopravní nehodu, způsobenou v opilosti. Málem při ní zahynul i její dvanáctiletý syn Filip. Manžel Roman se od ní odvrátil, jen její rodiče stojí při ní a snaží se obnovit proces. Roman nedovolí, aby Eva měla jakékoliv informace o zdravotním stavu syna. Jejich společnou firmu chce převést zcela na sebe. Co se vlastně odehrálo před tou nešťastnou dopravní nehodou? Eva se musí naučit žít a přežít v úplně jiném světě, než ve kterém dosud žila. Zde platí jiná pravidla, každý tu žije na vlastní pěst. Přátelství se tu nenosí. Respekt je třeba si tvrdě vydobýt. Šance, že člověka tohle peklo nezlomí, je mizivá. Každý chybný krok může být tím posledním. Eva se musí přizpůsobit, ale zároveň si chce zachovat svoji důstojnost. Dokáže to? A za jakou cenu? Dokáže srdcem poznat, která strana je ta správná, co je přátelství a co je past? Vězení je místem, kde má trest mnoho podob. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (124)

bouchy 

všetky recenzie používateľa

Viděl jsem jen pár dílů, ale po obsahové stránce mě to moc nezaujalo - navíc zdejší vězeňské prostředí na mě ani nepůsobilo tak správně depresivně, jak bych si v takovém seriálu představoval (viz Přítelkyně z domu smutku, tam to bylo perfektní), ale spíš mě rozčilovalo svou umělostí a sterilitou. Ale dvě bezvýznamná pluska dávám za práci s kamerou. ()

Hrabovo 

všetky recenzie používateľa

Až na příšerné finále to nebyl špatný seriál, i když první a druhá série tak netlačily na romantickou pilu. Bavilo mě to, vztahy mezi postavami byly uvěřitelné, herecké výkony dobré či přijatelné. Katarův humor byl skvělý, Pavel Kříž s těma modrýma očima, miloučký slizounek...No a oranžové vlasy Kamily Magálové! Hotový Trump v sukních... ()

Reklama

cure 

všetky recenzie používateľa

Ale áno. Ono je to skutočne pozeratelný seriál. Páčia sa mi vykreslené charaktery postáv, až na to, že podľa potreby v ten správny čas, sa z jedného dielu do druhého stávajú bezdôvodne nasranými, unavenými, chápavými, ohľaduplnými, silnými alebo zraniteľnými. Že všetky majú naraz chrípku, že včera sa mali radi a dnes už nie, že drogy berú len prvú sériu, že šteklivé scény nám ujo scenárista naservíroval tiež len v prvých dieloch (aby nás mužov namlsal?), rovnako ako všetci potrebujú telefonovať tiež len prvé časti, že blbý majú geniálne myšlienky, svadby vo väznici, prvý sex s mužom v ženskej väznici, z ukrajinského vedca sa stane majster ukrajinských robotníkov a všetci nakoniec skončia na práškoch (muži, ženy, deti, starci, dozorci aj väzenkine). Ako to zjednodušiť. Herecké výkony kvalitné, scény mimo väznice vhodne dokreslujú dej, ALE všetko je podriadené tomu, ako si to ujo scenárista vymyslel. Účel svätí prostriedky a tak sa niekedy konajú aj ťažko uveriteľné veci. Z hercov boli tí lepší Martin Mňahončák, Marek Ťapák, František Kovár, Pavol Višňovský, Jaroslav Mottl a tri odsúdené Anna Javorková a Hana Gregorová a Alena Štréblová. Zbytočne natiahnutá a účelová pozerateľnosť. Na slovenské pomery, ale nadpriemerná. 60% ()

tron 

všetky recenzie používateľa

No. Mohlo to byť horšie. Nevidel som všetky časti, ale ak to pokladáte za dobrý dôvod, prečo nemám právo hodnotiť „Odsúdené“, asi si tiež myslíte, že „Vražedné pobrežie“ nemá právo hodnotiť nikto, kto nevidel všetkých 75 dielov, vrátane záverečných titulkov. Ja si to nemyslím. Seriál je už z princípu výplň medzi reklamou, ktorej ďalšie časti/série sa nakrúcajú len preto, že tie pred nimi mali vysokú sledovanosť (= predalo sa veľa reklám) a všetko je takmer rovnaké, lebo keby sa séria od série líšila, producenti by riskovali stratu diváka a tým pádom peňazí. Chápem, že pre odpadovú televíziu JOJ (pre ktorú znamená „vrchol tvorby“ Andy Kraus), sú „Odsúdené“ hodné ôsmych cien Emmy... Ale nie, dnes nebudem zlý, pretože ak necháme stranou fakt, že scenáre sú o ničom, samotný seriál MÁ niečo do seba. Rozhodne za to nemôže „atraktívne prostredie“ – i bez toho, aby divák navštívil ženskú väznicu, musí vidieť, že je to romantizovaná predstava (naozaj si niekto myslí, že TOTO je drsné? Že TAKTO to funguje v realite? Kravaty u bacharov a šnúrky u odsúdených sú ešte tým najmenším prehreškom voči realite väznice 2. stupňa). Čo by som ešte k mínusom dodal... snáď ešte k vychvaľovanej výprave. To naozaj niekoho tie dve izby s umelohmotnými mrežami nadchnú? Naozaj slovenskému divákovi stačí TAK MÁLO? A teraz k plusom. Ženy. Predovšetkým monštruózna Gregorová a Podzámska. Muži sú skôr na ťarchu (najviac sa mi pozdával Pavel Kříž a dokonca i Peter Kočiš ako „Batman“ – a to ho nemusím). Keby zostalo pri jedinej sérii, idem na 60%, ale už v druhej sa to celé tradične seriálovo jojkársky zamotalo, len aby vzniklo čo najviac dielov a JOJ-ka zarobila čo najviac prachov. Na kvalitu sa podľa očakávaní vysrala, už aj tí herci sú otravní. Som smutný z toho, ako sa na Slovensku doja peniaze aj z niečoho, čo relatívne (ak by to nerobil totálny zvrátený hajzel posadnutý svojim kontom) nemuselo byť zlé. Nie, vôbec to nemuselo byť zlé... takto len čakám, keď diváci o „Odsúdené“ stratia záujem a posratá JOJ-ka príde so seriálom „Odsúdení“. ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (12)

  • Keď Roman Kolár (Marek Ťapák) plánuje spolu so svojím synom Filipom útek pred vymáhačmi dlhov, z detailu leteniek položených na stole možno vyčítať, že plánovali odletieť do Libanonu (kód letiska BEY predstavuje Beirut Rafic Hariri International Airport). Viditeľné je tiež meno leteckej spoločnosti Seagle Air, ktorá prevádzkovala chartrové lety z bratislavského letiska a v čase natáčania seriálu ukončila svoju činnosť. (Fanda_Jary)
  • Keď detektív Halmovský (Martin Mňahončák) zatýka tajomného mafiána (Ján Peťko), ktorého meno v dovtedajšom priebehu seriálu nebolo nikdy spomenuté, povie mu pri tom: "Konečne sa stretávame, pán Mňahončák." (Fanda_Jary)
  • Vzhľadom na charakter príbehu a prostredie, v ktorom sa odohráva, herečky súhlasili s tým, že budú hrať buď s minimálnym alebo žiadnym mejkapom. (MathewCon)

Reklama

Reklama