Reklama

Reklama

Mahuliena, zlatá panna

  • Československo Mahulena, zlatá panna (viac)

Obsahy(1)

Zlý Zlatovlad núti kráľa, aby mu odvádzal každý rok všetko zlato, ktoré v jeho kráľovstve vyryžujú, alebo posielal ľudí do otroctva. Keď sa o tom dozvie mladý princ, postaví sa na odpor. Sprevádzaný verným pobočníkom sa rozhodne nájsť krásnu Mahulienu, ktorá skrýva tajomstvo Zlatovladovej sily. (STV)

Recenzie (52)

Ilicka 

všetky recenzie používateľa

Tento film je pro mě jeden velký otazník. Rozhodně bych netvrdila, že jde o pohádku (mladý princ není hlavní kladná postava!), spíše, jak už napsal Mi Nü-Chai o fantasy. Místy se mi dokonce asicioval i Pán prstenů, přesněji dvojice Froda a Sama. A ten princ byl pěkný parchant, to se musí nechat... Nemít Jana, tak... ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Možno najslabšia rozprávka zo série koprodukcií Bratislavy a Mníchova. Pokope drží film vďaka atmosfére, ktorá je v každom rozprávkovom diele 80 rokov "obzvlášť vypečená". Ak by sa o sfilmovanie tejto rozprávky alebo aj rovnakého scenára niekto pokúsil dnes, dopadlo by to asi tragickejšie. Preto nedávam slabšie hodnotenie. Herečky sú pekné, ale ústredný princ vyzerá ako petržalský grázel s krivým nosom a nulovou charizmou. Preto som čakal, že Mahuliena skončí v Hajduho náručí, ale veď "nechajte sa prekvapiť". Chvíľami horor, len prečo bolo tak jednoduché odísť zo začarovanej ríše s Mahulienou, nevedia snáď ani Grimmovci a ešte že sa toho nedožili. Pokiaľ sa tešíte na Zlatovlada, nechajte si zájsť chuť. 50% ()

Reklama

Petike 

všetky recenzie používateľa

Fantasy ako má byť... :-) Fakt trochu dospelejšia a romantickej vyumelkovanosti sa vyhýbajúca rozprávka, už vzhľadom aj na oveľa archaickejšie dejisko (inšpirované dobou železnou, starovekou Európou, ale aj raným stredovekom). Psychológia postáv a atmosféra fiktívneho sveta je omnoho výraznejšia než v iných filmových dielach tohto druhu (porovnaj napr. s Popolvárom a pod., kde snahy o vážnosť a ponurosť vyznievajú nechcene vtipne). V rámci hereckých výkonov Ady Hajdu famózny, ostatní dobrí a presvedčiví. Výprava super. Z hľadiska scenáru, psychológie/charakterizácie postáv a pointy príbehu (najväčšie zlo môže číhať v našej arogancii a pýche, a nie u chechotajúcich sa čarodejníkov-zlosynov) je to podľa mňa ozajstný triumf na poli filmových rozprávok. Miloslav Luther tomu len pridal na kvalite svojou spoľahlivou réžiou. :-) Samozrejme, prostredie, forma zápletky a ďalšie detaily nemusia každému sadnúť, lebo v mnohom dosť vybočujú z typickej šablóny filmovej rozprávky. Ja osobne som však vďačný za takéto občasné experimentovanie. Čo sa hudby týka, tá je pekná a poetická, ale niekedy by mohla byť aj údernejšia, aj mimo mysterióznych momentov. Vo filme s takýmto predpotopne-mýticky ladeným dejiskom a precíznou réžiou a kamerou by som si pokojne vedel predstaviť aj takýto leitmotív. :-) //// Zaujímavé komentáre:  Mi Nü-Chai, honz, Sandiego, Brandon, Wooke, Tomes83, Nonna, Karmin, moorks ()

Kesiak 

všetky recenzie používateľa

V detstve mi táto rozprávka spôsobovala desivé stavy, odporúčam pozerať deťom od 12. r. minimálne. Na (tajomno-hororovej) atmosfére to nestratilo časom nič, herecké výkony sú vynikajúce, hlavne Hajdu a Rémi Martin (princ) - je tam medzi nimi ten správny náboj. Hudba skvelo dopĺňa určitú klaustrofóbiu prostredia aj psychológiu postáv, ktorá často hraničí s vyšinutím. Príbeh je rovnako zaujímavý a čo mi vadilo tak miestami zvláštny strih, hlavne hudby. ()

Karmin 

všetky recenzie používateľa

Malé děti to musí pořádně šokovat, tahle "pohádka" je docela drsná (nikdy nezapomenu na ty skelné pohledy slepců, které připravila o zrak záře Zlaté panny, brr). Výprava působí hodně přesvědčivě, celkově prostředí ewokuje období řekněme Velké Moravy, což rozhodně přidává na zajímavosti. A Jan je rozhodně sympatičtějším hrdinou než hlavní hrdina. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (20)

  • Vladimír Hajdu (Ján) bol počas scény, kde ho chceli zhodiť zo skaly, pre istotu pripútaný štyrmi lanami. (Raccoon.city)
  • Vladimír Hajdu (Ján) spomína, že herec Remi Martin bol anarchista a divoká povaha. Dokonca to došlo tak ďaleko, že Hajdu sa bál s ním nakrúcať náročné scény. V dobe natáčania ako na zahraničného herca sa doslova nalepila celá Bratislava, ktorej výstredný herec platil pijatiku. Hajdu ho priviedol na chalupu Maťa Landla, kde preverovali, či pijú viac Slováci alebo Bretónci. (Raccoon.city)
  • Z neznámych dôvodov bolo zmenené meno postavy stvárnenej hercom Miroslavom Nogom. V technickom scenári bol uvedený ako Bradatý, vo filme však bolo meno zmenené na Nosatý. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama