Reklama

Reklama

Odsun

  • Slovensko Záťah (viac)
Trailer 1
Francúzsko / Nemecko / Maďarsko, 2010, 120 min

Réžia:

Rose Bosch

Scenár:

Rose Bosch

Kamera:

David Ungaro

Hrajú:

Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Oliver Cywie, Sylvie Testud, Anne Brochet, Denis Ménochet, Roland Copé (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Obsahy(1)

6. júna 1942 nadobúda účinnosť nové nariadenie francúzskej vlády namierené proti židovskému obyvateľstvu. Jedenásťročný Joseph Weismann preto odchádza do školy so žltou hviezdou na hrudi. Napriek tomu žijú Weismannovi v presvedčení, že majú stále dôvody na radosť. Ale len do úsvitu dňa 16. júla 1942, keď do bytu vtrhnú muži v čiernych uniformách. Budia celú Josephovu rodinu a ženú ich do autobusu... Po najväčšej razii v dejinách ľudstva, ktorá prebehla pod taktovkou francúzskej polície, sa v parížskej cyklistickej aréne tiesnia na trinásť tisíc Židov. Päť dní bez vody, bez jedla a bez zdravotnej starostlivosti. Dr. Sheinbaum internovaný spolu s ostatnými robí, čo môže. Intenzita rasizmu šíreného tunajšou kolaborantskou vládou hlboko zasahuje okrem iného aj sestru Červeného kríža Anette Monod. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (22)

  • Rendez-vous with French Cinema v Londýne a Edinburghu 2011: Cena pre najlepší celovečerný film (Roselyne Bosch). (Arsenal83)
  • Medzinárodný filmový festival vo Washingtone 2010: Cena divákov pre najlepší film. (Arsenal83)
  • Medzinárodný filmový festival Giffoni 2010: Cena divákov pre najlepší film. (Arsenal83)
  • Ocenenie rímskeho senátu 2011: Cena Senato Romano. (Arsenal83)
  • Medzinárodný filmový festival v New Yorku 2011: Cena divákov pre najlepší film. (Arsenal83)
  • Festival židovských filmov v Atlante 2011: Cena divákov za najlepšiu réžiu pre Roselyne Bosch. (Arsenal83)
  • DVD filmu bolo vydané 7. septembra 2010 a stalo sa vo Francúzsku číslom 1 v predajnosti počas troch po sebe nasledujúcich týždňov. (Arsenal83)
  • Francúzsky národný denník Libération označil film za "ťažkopádnu historickú melodrámu a retro gýč očistený od presnosti", na čo režisérka Roselyne Bosch zareagovala, že každý, ktorého film nedojal, sa dá prirovnať k Hitlerovi: „Je mi podozrivý každý, kto pri zhliadnutí tohto filmu neplače. Takému chýba jeden gén: gén súcitu. Toto si myslel aj Hitler, že emócie sú sentimentálne. Je zaujímavé vidieť, že títo kritici sa v duchu pripájajú k Hitlerovi, však?" (Arsenal83)
  • Na boku francúzskych vagónov, do ktorých sa nakladajú Židia z Velodrómu, je napísané: HOMMES - 40, CHEVAUX - 8. Toto označenie sa používalo aj v 1. svetovej vojne na obmedzenie preťaženia. Znamenalo to, že vagón unesie buď 40 mužov, alebo 8 koní. (Arsenal83)
  • Jean Reno bol prvým obsadeným hercom a hoci je jeho meno v titulkoch ako prvé, vo filme sa objavil len v približne 45 minútach. (MetalMesiah)
  • Řada postav ve filmu je založena na skutečných lidech, na jejichž výpovědích byl založen scénář, a jak je uvedeno v úvodních titulcích, každá událost, která se ve filmu odehrává, ať už je jakkoli extrémní, se skutečně stala. (Johnny.ARN)
  • Část zachycující Adolfa Hitlera (Udo Schenk) v bílém plášti na terase při konzumaci dortu je převzata z mimořádně vzácných barevných záběrů pořízených samotnou Evou Braun (Franziska Schubert), Hitlerovou milenkou a později manželkou, v Berghofu, Hitlerově soukromém sídle v Bavorsku, během jeho narozenin. Scény byly pečlivě zrekonstruovány tak, aby zahrnovaly nejen postoje, kulisy a uniformy, ale také hosty: šéfa SS Heinricha Himmlera (Thomas Darchinger) a ministra propagandy Josepha Goebbelse, samotnou Evu Braun, Hitlerova německého ovčáka Blondiho a dva malé chlapce, kteří byli Goebbelsovými nejstaršími dětmi. Je zde dokonce část, kdy Hitler Evě vynadá za kouření a poté se generál ostražitě podívá do kamery, když na něj namíří. To vše je autentické a je to vidět na kompletním záznamu. (Johnny.ARN)
  • Film byl částečně natáčen v Maďarsku (15.5 do 13.8.2009), kde byla rekonstruována část stadionu Vélodrome d'Hiver, který byl po válce zničen. (Lucas87)
  • Francii po válce dlouho trvalo, než roli státu v deportacích francouzských Židů přiznala. Teprve v roce 1995, krátce po svém prvním zvolení, pronesl prezident Jacques Chirac historická slova, na něž po desetiletí židovská komunita čekala. "Zločinnému běsnění okupanta sekundovali Francouzi, francouzský stát," řekl Chirac. "Francie tehdy učinila nenapravitelnou věc. Zpronevěřila se svému slovu a své chráněnce vydala katům," dodal. (Lucas87)
  • Mezi deportovanými nebyli jen obyvatele Francie, ale také uprchlíci z Polska, Německa a také Československa. (Lucas87)
  • Cyklistická aréna, která je připomenuta ve filmu se nacházela na rohu ulic Boulevard de Grenelle a Rue Nélaton a v roce 1959 byla zbořena. Na její místě vznikla obytná zástavba a pomník, který vytvořil polský sochař Walter Spitzer, který přežil Osvětim. (Lucas87)
  • Jednu z dětských rolí, Noe "Nono" Zyglera, hrají ve skutečnosti dva chlapci, dvojčata Mathieu a Romain Di Concetto. (7trpasliku)

Súvisiace novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (viac)

Reklama

Reklama