Reklama

Reklama

Epizódy(4)

Obsahy(1)

Vedecko-fantastický seriál. Jaskynní záchranári narýchlo zavolaní k záchrannej akcii prejdú nečakane tunelom čiernej diery, do iného času a priestoru, aby sa s prekvapením dozvedeli, kto je na konci drastickej cesty plnej nástrah a zvratov. (RTVS)

Recenzie (15)

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Nie som biela myška a vesmír ma vôbec nezaujíma! Kde sú tu dvere?!" Sci-fi seriál o mimozemskom kontakte, ozvláštnený speleologickým prvkom, ktorý mi silne pripomína komiksy, ktoré v tej dobe vychádzali vo vedu a techniku popularizujúcich časopisoch ako Zenit, Elektrón alebo Abc. Tento dojem ešte umocňuje posledná epizóda. Nápad zaujímavý, triková úroveň zodpovedajúca dobe, českí herci predabovaní, slovenskí s nalepenými fúzami. Viac v komentároch k jednotlivým častiam. 1. Priepasť: Štvorica jaskyniarov vedená Kňažkom vyráža na záchrannú výpravu do podzemia, kde namiesto zachraňovaných nájdu praveké jaskynné maľby a záhadné svetielka. Tie majú nejaký súvis s na povrchu zostavším šéfom Navrátilom, ktorý je pravdepodobne z budúcnosti, mimozemšťan alebo mimozemšťan z budúcnosti , pretože je holohlavý a má na ruky smart hodinky z ktorých strieľa lejzrové lúče. Zatiaľ dobrý úvodný rozbiehací diel. *** 2. Pasca: Navrátil pokračuje v tajnom sabotovaní, na pomoc prichádza Bartoška, stále nervóznejší jaskyniari blúdia podzemím a nachádzajú medzidimenzionálny portál, alebo čo to má byť. Zatiaľ dobré. ***  3. Kontakt: Takže Navrátil je emzák, ktorý jaskyniarov unesie na miesto vybavené nábytkom z plexisklových rúr a dymovými efektami, aby im dal ponuku k medzigalaktickej a medzicivilizačnej spolupráci, ktorá sa neodmieta. A oni ju odmietnu, aby sa k Bartoškovej radosti vrátili na Zem a zvítali sa za veľmi zlého hudobného doprovodu. *** 4. Konfrontácia: Posledná časť je debata s vedcami o čiernych dierach, možnostiach vzniku mimozemského života a možného kontaktu s ním. Pokiaľ ste sa o uvedenú problematiku niekedy zaujímali, tak sa vzhľadom k dobe vzniku už veľa nového nedozviete, ale pred štyrmi desaťročiami v dobe predinternetovej to bolo iste zaujímavé. *** ()

vitekpe 

všetky recenzie používateľa

Takova scifi rozcvicka pred Navstevnikama. Dokonce i Ladu Nivu tam meli stejnou. Jinak jde o konverzacni scifi plnou velkych slov a velkych myslenek o lidstvu, zasazenou do prostredi jeskyni a jeskynaru. Judita Vargova za hezkou holku, Jarmila ji zdatne sekundovala. Bartoska, Knazko, Lutansky...tvurci vsadili na jistotu. ()

Reklama

retroslovak 

všetky recenzie používateľa

Naozaj veľmi zaujímavý, pútavý 3-dielny krátky televízny film, keďže 4. diel je už len konfrontácia a beseda. Tento snímok som zhliadol prvý krát, ktovie, či sa niekedy ešte objaví v televízií, v každom prípade veľmi zaujímavý projekt, na tú dobu pomerne slušné efekty, film vás vtiahne do deja ani neviete ako. Neviem, či existuje aj preložený do češtiny, ja som ho videl celý v slovenčine. Film som mal možnosť zhliadnuť v bádateľni slovenského rozhlasu, kde má možnosť a prístup ktokoľvek by mal záujem. Je to skvelá príležitosť, ako si pozrieť diela, ktoré kvoli autorským prípadne iným problémom nemôžu byť nasadené do vysielania a reprízované. ()

cariada 

všetky recenzie používateľa

O tomhle jsem neměl vůbec ponětí, že se tohle natočilo a jen žasnu co všechno u nás za minulého režimu vzniklo. Opravdu zajímavé sci-fi o čtveřici jeskynářů, který jsou povoláni k zásahu, ale ve skutečnosti je osloví jiná civilizace a chce je odvézt na jinou planetu. Ale otázka je jestli s tím budou souhlasit. Nejlepší postava je mimozemšťan Bořivoj Navrátil, tomu takové role sedí. ()

anderson 

všetky recenzie používateľa

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 2.11.1983, pôvodná televízna sci-fi miniséria - 4 - dielny slovenský sci - fi seriál. Pamätám si z neho dosť veľké útržky, bohužiaľ bol odvysielaný iba 2x (v premiére aj v repríze na druhom okruhu ČST v polovici 80-tych rokov) a odvtedy sa po ňom zľahla zem. Ak je tu niekto kto si pamätá viac, napíšte to sem prosím. (5.2.2009) - autor scenára: MILAN BAUMAN - SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 3 = 20.6.2022 - Po takmer štyridsiatich rokoch od premiéry sa diváci na Slovensku konečne dočkali premiéry obnovenej a aj ja som si mohol oživiť svoje dávne útržkovité spomienky na tento výnimočný sci-fi pokus vtedajšej ČST Bratislava. Nebudem vôbec tvrdiť, že tento pokus nezostarol. Bohužiaľ zostarol a je to markantné najmä na jeho trikovej a filmárskej zložke. Veľmi nízky rozpočet je očividný a aj po remeselnej stránke sa to už vtedy dalo urobiť inak a lepšie. Nesmierne sa mi ale páčia nadčasové myšlienky tohto konceptu, ktoré v dnešnej dobe obzvlášť rezonujú. A dokumentačná hodnota tohto počinu je neoceniteľná. Preto pod štyri omegy rozhodne nepôjdem a ďakujem STV, že z hĺbky svojho bezodného archívu túto mimozemskú jaskynnú odyseu nakoniec vyhrabala. (23.6.2022) ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (4)

  • Tunel Omega byl čtyřdílný televizní seriál, který se v Československé televizi vysílal v roce 1983. Byl to společný experimentální projekt vzdělávacích redakcí České a Slovenské televize, který měl diváky touto dramatickou formou více získat pro problematiku záhad vesmíru. (ČSFD)
  • seriál se natáčel v jeskyních poblíž Berouna, v Macoše a v lomu Amerika na Berounsku. (ČSFD)
  • Jiná podoba než filmová neexistuje a není jisté, zda je Tunel Omega dodnes uchován v archivu ČT. Pouze na internetu lze o něm nalézt zmínku. (ČSFD)

Reklama

Reklama