Reklama

Reklama

VOD (1)

Filmová historická freska o zbojníkovi, ktorý sa dal na pokánie a stal sa z neho legendami opradený tajomný mních Cyprián. Ovládal tisíc remesiel, vyznal sa v bylinách a zostrojil lietajúci stroj, na ktorom jedného dňa odletel k Bohu. Podľa starej legendy kedysi dávno žil v kláštore, stratenom v horách znalec tisíc vied a remesiel, lekár a bylinkár, tajomný mních Cyprián. Červený Kláštor je magické miesto. Začiatkom 18.stor. v ňom žili pustovníci kamaldulského rádu svojím tichým, stereotypným životom a vôbec si neuvedomovali, že okolitý svet sa mení. Jedného dňa nájdu pred bránou kláštora polomŕtveho muža, vyliečia ho a on sa rozhodne zostať s nimi. Dajú mu meno Cyprián. Kto je mladý muž s rukami od krvi, ktorý stále mlčí a ktorého tajomná minulosť plná lásky a smrti priviedla na miesto, kde sa zločiny vykupujú cez zázraky? (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (136)

kaze 

všetky recenzie používateľa

Musím dať 4 hviezdičky. Priznám sa, že trošku možno z patriotizmu, lebo až taký skvelý zase ten film nebol...Ale donútil ma rozmýšľať a bolo príjemné na ten príbeh pozerať. Tak ako sa mi scény z niektorých jakubiskových filmov hnusili a človek má chuť odísť z kina, toto bolo príjemné pohaldenie po duši. Môžem povedať, že Marko Igonda to dokázal, zahral hlavnú postavu tak, že ste sa s ňou dokázali stotožniť. Všade bolo cítiť jeho utrpenie a potom pokoru. Áno, scenár mohol byť lepší, ale musím povedať, že toto bol jeden z najlepších slovenských filmov vôbec. Konečne niekto natočil príbeh, krásny príbeh bez zbytočných krvákov, ponurej scenérie, krvi a vrieskania. Vedela som, že niekoho musí napadnúť natočiť film s normálnym príbehom a citlivým motívom. ďakujeme pani režisérka. veľmi rada si ten film pozriem znova.PS: Marko Igonda bola fakt dobrá voľba... ()

KoleckoR 

všetky recenzie používateľa

Byl jsem víceméně zklamán. Dělali kolem toho humbuk, furt nějaký dokumenty z natáčení a na konec celkem nuda. V poslední době je nějak populární Leonardo Da Vinci, tak pro jistotu ho nacpeme i sem, třeba to zvýší sledevanost. Trochu mě ti mniši připoměli mnichy Polívku a Mádla z Bathory, ale ti byli veselejší postavy a v dost vážném filmu dělali světlé - humorné vsuvky. Tady humor chyběl úplně. ()

Reklama

anli 

všetky recenzie používateľa

Po dlouhe dobe uvidim zase slovensky historicky film,rikal jsem si.Po"Janosikovi",ktery se moc nepovedl.Mlada reziserka si za svuj debut vybrala skurecnou postavu a historicky,dobrodruzny velkofilm-tedy veru odvaha ji nechybi.Z filmariny jsem obcas ale neco postradal.Predevsim je prilis rozvlekly a pomaly scenar,zahrnujici dlouhe obdobi a reziserka si pri vypraveni chvilemi nevi rady,nebo ji dochazel dech a film se z niceho nic zastavi.Takze tu najednou mame komorni historicke drama.A pak se najednou zase na chvili rozjede,takze je takovy rozpadnuty na stripky,nez aby pusobil kompaktne.Ale zase bych prilis nekritizoval,protoze si reziserka odbyla svuj debut a je videt,ze se opravdu snazila.Kamera je velmi slusna a herecky se take neda,co vytknout.Jak Igonda,tak napriklad Brzobohaty i Javorsky pusobi naprosto prorozene a uvericne a divak si jejich herectvi proste uziva.To je vlastne nejvetsi klad filmu,pokud nam legenda samotna moc nerika(coz bude myslim pripad vetsiny cechu a moravanu).Takze davam s cistym srdcem krasnych 55%. ()

Natabar odpad!

všetky recenzie používateľa

Absolutní průšvih. A příklad totálně nezvládnuté režie. Tato dáma by už nikdy neměla točit. Vrší jeden rádoby poetický obrázek s dalším srdceryvným záběrem, ale nějak jí někdo zapomněl říci, že aby to fungovalo, musí navazovat na něco jiného (příběh či už jenom scény něco vypovídající). Naprosto samoúčelné. Čistokrevná filmařská on**ie. Nudné, nijaké, uondané, chaotické, nevyužívající potenciál prostředí a doby, v níž se film odehrává. Děs. ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Spočiatku naozaj zaujímavé. Komorný dej v klášore je fajne kombinovaný s akčnou minulosťou, kamera je veľmi zaujímavá, aj hudba slušne funguje. Postupne však z toho ostáva len esencia - len taká báchorka, ktorej chýba niečo skutočné a dramatické (scenár sa vlastne už len recykluje). Film moc neprekvapí, ale ani neznechutí. Radšej toto ako BATHORY.... ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (9)

  • Červený kláštor bol založený okolo roku 1320 pri dedine Lechnica a pôvodne sa volal Lechnický kláštor. Neskôr ho premenovali podľa farby neomietnutých červených tehál a ríms. (krasomama)
  • Nezachovali sa žiadne vierohodné svedectvá o existencii okrídleného stroja a Cypriánových pokusoch lietať, nijaké nákresy ani svedectvá súčasníkov. (krasomama)
  • Médiá často citujú archívny zápis levočského kronikára o verejnom spálení Cypriánovho stroja na námestí v Spišskej Belej. Kronikár uvádza, že príkaz na spálenie vydal nitriansky biskup Ladislav Mattyasovszký z Markušoviec, ale vtedy už tento biskup nežil. (krasomama)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené