Reklama

Reklama

VOD (1)

Filmová historická freska o zbojníkovi, ktorý sa dal na pokánie a stal sa z neho legendami opradený tajomný mních Cyprián. Ovládal tisíc remesiel, vyznal sa v bylinách a zostrojil lietajúci stroj, na ktorom jedného dňa odletel k Bohu. Podľa starej legendy kedysi dávno žil v kláštore, stratenom v horách znalec tisíc vied a remesiel, lekár a bylinkár, tajomný mních Cyprián. Červený Kláštor je magické miesto. Začiatkom 18.stor. v ňom žili pustovníci kamaldulského rádu svojím tichým, stereotypným životom a vôbec si neuvedomovali, že okolitý svet sa mení. Jedného dňa nájdu pred bránou kláštora polomŕtveho muža, vyliečia ho a on sa rozhodne zostať s nimi. Dajú mu meno Cyprián. Kto je mladý muž s rukami od krvi, ktorý stále mlčí a ktorého tajomná minulosť plná lásky a smrti priviedla na miesto, kde sa zločiny vykupujú cez zázraky? (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (136)

D28 

všetky recenzie používateľa

Nie s celkom čistým svedomím dávam 4 hviezdy, je to však radosťou nad slovenským filmom, za ktorý sa podľa mňa nemusíme hanbiť.Na bombu síce budem ďalej trpezlivo čakať, ale návštevu kina rozhodne neľutujem.Filmu nechýbali typické znaky slovenského filmu-istá drsnosť a pochmúrnosť príbehu, našej krajinky, ako i osudov postáv / no čo už, bez toho by to skrátka nebolo "naše"/ , príjemne ma však prekvapili herecké výkony vrátane chalaniska, hudba aj pohľady späť.Ba dostavilo sa i pár uchechtnutí, s čím som fakt vôbec nepočítala. Zato patrím k tým, čo sú šťastní, keď počujú herca s vlastným hlasom-hurá,aspoň Vladimír Javorský ho mal.Jasné, že scenár mohol byť precíznejší a koniec jednoducho iný, buďme ale radi, že dialógy sa naozaj dali počúvať, čo je hlavne u historického filmu určite úspech. ()

ujec 

všetky recenzie používateľa

Skvelá vizualizácia, výborne zahrané hlavné i vedľajšie postavy, skvelá hudba. Prekrásna príroda Pienin sa len tak mihla v tomto filme, snáď aby neodvrátila pozornosť od sondy do duše človeka, ktorý bol zbojníkom i pytliakom, aby sa neskôr prerodil do učeného mnícha. Cyprián veľmi túžil po slobode. Získal ju len vnútorne, lebo prísne pravidlá mníchov ju inak neumožňovali. Krásna pieseň k filmu v podaní Zuzky Smatanovej len dovršuje kvalitu tohto u nás ťažko uznávaného diela. ()

Reklama

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Mám rád mníšske chorály, no ich neustále a dosť hlasité použitie pôsobilo na mňa rušivo. Herci boli fajn, aj kulisy, no stále ma to nútilo porovnávať s Menom ruže a bohužiaľ celková atmosféra je neporovnateľná. Možno keby dej nebol roztrúsený. No v tých rokoch sa v kláštoroch toho veľa neudialo a tak, keď chceli oživiť fádny život, mali tam niečo vymyslieť. A stavba krídel veľa vzrúša nepriniesla.. ()

tom88 

všetky recenzie používateľa

Ďalší slovenský pokus s niečo viac v našej kinematografii a zase fiasko. To už nie je možné, ďalší sľubne vyzerajúci projekt a opäť spackaný hlavne kôli scenáru a neschopnosti vyrozprávať príbeh. Z trojice Cyprián, Jánošík a Bathory je ale Lietajúci Cyprián natočený najlepšie. Vizuálne celkom pútavé, režisérsky znesitelné, hudba a ozvučenie fajn, prostredie danej doby fajn, kostými fajn a dokonca aj niektorý herci fajn. Škoda len zase príbehu, ktorého scenár treba prepísať, zjednodušiť, vypustiť zbytočnosti, pritvdiť na správnych miestach a dať tomu nejakú lineárnosť, aby to diváci pochopili. Ja som polovicu filmu ani nevedel o čo vlastne ide a to je zle a čo som počul a čítal nie som sám. No som rád, že film vznikol, hanba to nie je, ale do sveta by som Cypriána nevydával. Treba na Slovensku viac podobných projektov a pokusov, snáď to raz príde a natočí sa u nás plnohodnotný celovečerák, ktorý bude znesitelný aj zahraničnému divákovi. Cyprián zatiaľ dostáva odo mňa snáď zaslúžených 50% ()

KoleckoR 

všetky recenzie používateľa

Byl jsem víceméně zklamán. Dělali kolem toho humbuk, furt nějaký dokumenty z natáčení a na konec celkem nuda. V poslední době je nějak populární Leonardo Da Vinci, tak pro jistotu ho nacpeme i sem, třeba to zvýší sledevanost. Trochu mě ti mniši připoměli mnichy Polívku a Mádla z Bathory, ale ti byli veselejší postavy a v dost vážném filmu dělali světlé - humorné vsuvky. Tady humor chyběl úplně. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (9)

  • Cypriánov Herbár sa dnes nachádza v zbierkach Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave. Je to najstarší zachovaný herbár na Slovensku (datovaný 1766) a má 2 časti - prvá obsahuje 283 bylín s názvami v 4 jazykoch a druhá poznatky o chorobách a Cypriánove liečiteľské postupy. (krasomama)
  • Červený kláštor bol založený okolo roku 1320 pri dedine Lechnica a pôvodne sa volal Lechnický kláštor. Neskôr ho premenovali podľa farby neomietnutých červených tehál a ríms. (krasomama)
  • Natáčalo sa aj v Červenom Kláštore v Pieninách, na miestach, kde skutočný mních Cyprián žil a pôsobil. Ďalšími lokalitami boli: Hronský Beňadik, Muzeum Kysuckej dediny, Lesnica, Ludrová, Pieninský národný park, Nitra či Tatranský národný park. (BathoryMan)

Reklama

Reklama