Reklama

Reklama

Letisko

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Predloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scenár:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrajú:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Nad Lincolnovým letiskom zúri snehová búrka, ktorá obmedzuje prevádzku. V okamihu, keď sa na štart chystá linka do Ríma, uviazne na ranveji mexické lietadlo. Problémy sa však nekončia ani po štarte - medzi cestujúcimi je šialenec s bombou, ktorý chce ukončiť svoj život. Začína sa boj s časom a napätými nervami... (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (173)

progression 

všetky recenzie používateľa

Ani po 50 letech od vzniku tohoto filmu podle legendární knižní předlohy Arthura Haileyho neztratil tento film skoro nic ze své působivosti. Hvězdné herecké obsazení, vykreslení lidských osudů a napínavý příběh posádek letadla i letiště. Nepřehlédnutelná a nezapomenutelná je černá pasažérka v podání Helen Hayes, která za svojí boží kreaci originální černé pasažérky dostala oprávněně Oscara. Tak mne napadlo jak by si tahle hodně originální babka v nové "protiteroristické" době poradila se současnými bezpečnostními opatřeními. Možná i s těmi, vždy je přítomen lidský faktor. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

V jednom dopravním letadle pěkně vedle sebe usazení černá pasažérka a terorista s bombou v kufříku (tentokrát bez turistických nálepek Hirošima, Drážďany, Pearl Harbor a Nagasaki). Tak tomu se říká pech.. Zábavná klasika katastrofických filmů z leteckého prostředí, jenž klade důraz i na partnerské vztahy a která se v několika scénách (chtě i nechtě) nebezpečně blízko přiblíží svému parodickému následovníku Připoutejte se, prosím! Bezpečnostní opatření na Lincolnském letišti byly evidentně nedostačující, neboť dnes by zadrželi pana Guerrera již ve vstupní hale a za půl hodiny by směřoval v oranžovém mundúru první třídou na Guantanamo v rámci dovolené na zohavenou.. ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý započal éru katastrofických filmov tak obľúbených v 70-tych rokoch minulého storočia. Príjemným oživením bolo delenie obrazovky, čím sa dokonale navodila aktuálnosť udalostí, pričom podľa mňa sa to najlepšie podarilo pri hádke Lancastera s manželkou, kedy sa nám dokonale ukázal ich súkromný život. A práve s tohoto dôvodu priblíženia ľudských osudov sú aj po rokoch tieto filmy omnoho kvalitnejšie ako súčasná produkcia, ktorá sa viacej sústreďuje na technickú stránku a osudy jednotlivcov necháva vlastne úplne bokom. Helen Hayes je vo svojej milej úlohe úplne skvelá, svoje postavy však dobre zahrali aj Dean Martin, Jean Seberg či George Kennedy. Film má trocha pomalší rozbeh, až sa zdá, že sa katastrofy nedočkáme, postupne však naberá takej rýchlosti boeingu, že dokonale pripúta do sedačky. Sprvu mienené 4* sú myslím na prilepšenie dostatočne obhájené a v mojich očiach film, ktorý dosahuje kvalít absolútnej špičky žánru - Skleneného pekla. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Čím starší, tým lepší. No, na mnohé filmy to platí a tento k nim určite patrí. Blockbusterovský nádych má tento film po mnohých stránkach, celá plejáda hereckých és, napínavá atmosféra a ten správny popcornový príbeh so svižným spádom. Napriek jeho pomerne prehnanej dĺžke je scenár stále atraktívny a nenudiaci, hlavne vďaka rozmanitému deju. 80%. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Myslel jsem si, že mě tohle drama dostane trochu víc, ale spíše mě překvapilo, jak moc prostoru je tu věnováno postavám, které nejsou vždy až tak zajímavé. Snímku se ale musí nechat, že i po těch letech máte z některých scén skutečně dechberoucí pocit, jako kdyby se to skutečně dělo, jako kdybyste seděli v tom letadle. ()

Galéria (87)

Zaujímavosti (27)

  • Film bol vo svojom čase veľkým komerčným úspechom a pre Universal Pictures to bol nový rekord v zárobkoch (zárobok 128 miliónov dolárov pri rozpočte 10 miliónov), keď film prekonal dovtedy vedúci Spartak (1960). (Arsenal83)
  • Dean Martin sa vyjadril, že postava Vernona Demeresta bola jedna z jeho najobľúbenejších. (Arsenal83)
  • George Kennedy v role Joea Patroniho je jediný herec, ktorý sa objavil v tomto filme aj vo všetkých jeho troch pokračovaniach. (Arsenal83)

Reklama

Reklama