Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na kráľovskom hrade vzbudí zvedavosť mladého kráľa Jána (Lukáš Vaculík) rozprávanie kočovnej hereckej spoločnosti o zlej a bezcitnej princeznej Anne (Adriana Tarábková). Rozhodne sa odísť s hercami do zeme kráľa Matúša a s ich pomocou napraviť rozmarnej dievčine hlavu. Keď sa však Ján v noci tajne dostane do hradu a uvidí princezninu krásu, rozhodne sa požiadať ju o ruku. Princezná ho však odmietne so slovami, že sa radšej vydá za žobráka ako zaňho. A tak sa aj na príkaz jej otca stane. Na druhý deň sa princezná musí vydať za žobráka, ktorý si ukrýva znetvorenú tvár pod plátenou handrou. Žobrák, ktorým je preoblečený a zamaskovaný Ján, prichystá princeznej dávku poriadnych lekcií, ktoré princeznú zmenia na obetavého, dobrosrdečného a pracovitého človeka. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (100)

nervoznideda 

všetky recenzie používateľa

Není to Jan ale Michal perfektní zpracování remarku o Pyšné pricezně tam byl zahradník tady je Michal herci skvělí Stivín taky . Díky tomu že mám skoro všechny pohádky na dvd po x tém shlédnutí mě vždycky potěší. Tak jako Pyšná, S hvězdou ,Anděl Páně je jich tolik, ale pokud máte srdce dítěte tak Vás musi nadchnout, opustě běžný hnusný svět a ponořte se do kteréhokoli filmu a možná Vás všechny filmy potěší jako mne. Zdraví Vás starý děda, kterého baví svět filmu i dnes 1.9.2019 i dnes 5.5.2o2o :-) i dnes 28.12.2O2O dnes taky 29.9.2021:-) ()

emdvojka 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia rozprávka o "pyšnej" princeznej, ktorá musí dostať lekciu života. A tak práve tu sa z princeznej stane žena žobráka, potulného obchodníka a hrnčiara v jednom, ktorý však svoju pravú identitu princa schováva za poznačené telo otrhaného poddaného. Láska však prekypí aj cez všetky nedostatky, mladú a naozaj peknú princeznú napraví z samoľúbej a nafňukanej dievčiny na zafúľanú ale statočnú a dobrosrdečnú. A keď to všetko v obklopení známych hercov a oddychového scenára prežijeme niekde v diali zazvoní zvonec a rozprávky je...koniec. ()

Reklama

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Jedná sa o jednu z mojich najobľúbenejších sviatočných rozprávok, ktoré si každoročne pozriem aspoň raz. Spolu s Perinbabou a Popolvárom si Kráľ Drozdia Brada vyslúžil miesto na piedestále nezabudnuteľnej klasiky a ľudia na celom Slovensku, Čechách a dokonca aj Nemecku mu pripisujú takú váhu že sú ochotný ho každoročne reprízovať na adventné sviatky a nie len to. Rozprávka má hlboké mravné ponaučenie a dnešná generácia keby vyrastala na podobných veciach možno by neboli tak vypatlaný. K tomu všetkému sa dá dobre pozerať aj na herecké výkony čo je pri Slovenských filmoch celkom vzácnosť ale za to asi môže koprodukcia. K tomu si pridajme nádherné exteriéry Oravy a interiéry Oravského hradu a máme vynikajúcu rozprávku na veľké množstvo pozretí. 69% ()

honajz 

všetky recenzie používateľa

Popravdě, přepisů této pohádky je povícero, včetně televizní Princezny za dukát, a těžko vinit bratry Grimmy, že opisovali od Shakespeara, když ten sám opisoval ze starých antických legend. Ale poselství je univerzální - někdy člověk potřebuje přes držku, aby se nechoval jako blbec, a měl by si sáhnout na práci, aby neodsuzoval ty, kterými jinak pohrdá a cítí se jim být nadřazen. Nutno uznat, že tady to Tarábkové s Vaculíkem sluší, líbí se mi Stivínova hudba, a především reálie - jak výroby keramiky, tak třeba práce v kuchyni. Ostatně kromě výpravy je zde i skvělá kamera. Možná jen vždy čekám, že princezna po odhalení bude víc naštvaná a víc trucovat, aby i princ přišel na to, že hrát si na všemocného principála je občas i o vnitřní pýše, ale tady se z toho vylhali docela obstojně. Příjemná pohádka, na kterou se rád podívám znovu. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Chápem, že mnohí diváci môžu a mohli mať problémy s týmito koprodukčnými rozprávkovými projektami, ale mne to bolo ako dieťaťu úplne šuma fuk a vážne som si nepotreboval vtedy čítať komentáre o dôvodoch, prečo to raz funguje a raz nie. Mne stačilo, že tu bola krásna princezná, v podaní Adriany Tarábkovej obzvlášť nežná, takže som mohol byť dve hodiny platonicky zaľúbený. S mojimi hypotetickými deťmi si to raz určite ešte na Vianoce pozriem. VIDENÉ ZNOVA: Príbeh, koncipovaný ako divadelná hra s hercami, je myslím na pomery slovenských, ale aj českých rozprávok geniálny. Povinná vianočná klasika, postavená na kvalitnom scenári a výbornej chémii medzi Vaculíkom a Tarábkovou. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (11)

  • Film sa natáčal na Oravskom hrade v obci Oravský Podzámok. Taktiež v Bratislave, Doľanoch či v Juri nad Hronom. (ash99)
  • Nemecká verzia rozprávky je o 4 minúty kratšia ako slovenská. (Raccoon.city)
  • Režisér Miloslav Luther si vybral Tarábkovú za princeznú, keď uvidel jej modelingové fotografie, avšak aj modelkou sa stala celkom náhodou. Na modelingový casting sa totiž prihlásili jej kamarátky a ju vzali len do partie, hoci netúžila po takejto kariére. Nakoniec konkurz na modelku časopisu vyhrala. (Arsenal83)

Reklama

Reklama