Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh začína turnajom, kde rytieri bojujú o priazeň Vandy, Barbory a Marušky, dcér kráľa Pravoslava. Kým nápadníci Vandy a Barborky úspešne zdolali svojich sokov, Maruška (Libuše Šafránková) utečie do záhrady, kde sa stretne so svojím ctiteľom. Krásny a tajomný princ je v skutočnosti synom Kráľa podzemia (Ladislav Chudík). Kráľ Pravoslav chce svoju korunu zveriť tej dcére, ktorá mu čo najvrúcnejšie vyjadrí svoju lásku. Zatiaľ čo Vanda a Barbora hovoria o zlate a šperkoch, Maruška prehlási, že má otca rada ako soľ, ktorá je podľa nej hodnotnejšia ako zlato. Urazený kráľ pohrdne soľou, Marušku vyženie zo zámku a hrubo poníži Soľného princa (Gábor Nagy). V tej chvíli sa zjaví kráľ podzemia a Pravoslavovo kráľovstvo prekľaje. Všetka soľ sa premení na zlato, avšak počiatočná radosť netrvá dlho. Teraz je úlohou Marušky nielen zachrániť otcove kráľovstvo, ale aj Soľného princa, premeneného na sochu... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (170)

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

Byl jednou jeden král... s Werichem a Burianem má své kouzlo právě v těchto hercích. Pohádka tam navíc dostává nádech komedie a měkké pohádkovosti. Sůl nad zlato má oproti této verzi zase bohatší výpravu, Libuši Šafránkovou a trochu jiný děj. Každá póhádka je jiná. V této je to všechno trochu složitější, protože Marušku napadne anabáze se solí kvůli svému milému a lásku k němu musí teprve dokázat. Taky to má něco do sebe, ale pohádka je celkově mdlá, nezáživná, postrádá více nadhledu. Trochu mi připomínala Malou mořskou vílu. ()

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Ja osobne som poznal iba staršiu verziu tejto rozprávky a až teraz v neskorom veku som si pozrel túto novú prerábku. A došiel som v detstve teda o dosť veľa ide v podstate o klasickú rozprávku akých sa vtedy v Československu a v Nemecku točilo veľa. Ale každá jedna má svoje čaro a každá jedna je niečím výnimočná. Príbeh o princeznej, ktorá prirovnala svoju ľásku k otcovi k láske k soli je starý ako čas sám. Nové prevedenie so soľným kráľom a princom sa mi zdalo byť celkom pútavé. Najviac sa mi na filme páčil soundtrack, ktorý bol nenormálne chytľavý a pískal som si jeho melódiu ešte dlho po skončení filmu. Čo sa týka hercov nikto mi nebol vyložene nesympatický čo je dobre keďže je film situovaný pre mladšie publikum. Je to jedna z mála rozprávok v ktorých nebojuje dobro so zlom ale ľudský chamtivosť a pýcha s láskou. 79% ()

Reklama

mira007 

všetky recenzie používateľa

Československo-západoněmecká variace klasické pohádky od B.Němcové s krásnou Šafránkovou ve vrcholné princeznovské formě. Kdybych neznal klasiku s Werichem, která je daleko hravější a vtipnější, dal bych hvězdu navíc. Tato verze je více vážná, napínavá s atmosférou místy hororovou, ale ve výsledku poutavá, svižná a nadprůměrná. Těžká vražda je ovšem DABING, a to jsem si myslel, že se slovenské věci dabují až od rozdělení v roce 1993 , ale on už tento nešvar byl za komunistů. ( ale možná to jen vzali z čisté vody najednou, když už museli dabovat zápaďáky ) ()

Pharlap 

všetky recenzie používateľa

Další z klasik, alespoň pro mne, která především díky skvělému hudebnímu podkresu od pana Svobody dává celému filmu naprosto jiný nádech.. jiný rozměr.. a pokaždé mne díky příběhu princezny Marušky v podání Šafránkové dožene k slzám. A proto zasluhuje jednoznačně plný počet. Protože tohle je věc, která vezme u srdce.. ()

v.indruchova 

všetky recenzie používateľa

Velice zajímavé zpracování této známé pohádky. Krásná Libuška. Pěkná příroda a ty jeskyně. Na svoji dobu opravdu krásný obraz, jelikož Němci :) Líbí se mi že zde jsou jména postav (staro)slovanská. Velice pěkné prostředí. Tato verze by si zasluhovala více pozornosti diváctva. Jde vidět že si na pohádce dali práci, např. některé kostými jsou pěkné. Některé ze solného království jsou srandovní. Plast na kostýmech. Neuvěřitelná houževnatost a /tah na branku/ hlavní hrdinky. :) Co je divný je předabování do slovenčiny. Pěkná pohádka bez násilí a velice poučná. Takovou bych pustila dítěti bez obav. Je třeba vytvářet hodnoty od malička. Necháváš prtě s mobilem v pracce hlavně aby byl klid? Radši mu pust  starší pohádku. Na co vám bude že děcko bude mít všecko! když bude toužit jen po majetku a nebude si vážit nikoho a ničeho? ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (6)

  • V němčině se film nazývá Der Salzprinz, což lze přeložit jako "solný princ". (Janek2002)
  • Boris Farkaš mal cválať na koni (prvý raz v živote) a tesne pred Libušou Šafránkovou zastať. Skúšali to dookola a stále sa to nedarilo, až kým nevymenili koňa. Ten zastal presne na mieste, kde mu cvičiteľ zapichol do zeme vetvičku. (krasomama)
  • Interiéry sa točili aj v Demänovskej ľadovej jaskyni. 1 900 metrov dlhá jaskyňa v Nízkych Tatrách poskytla filmárom jedinečné kulisy vo forme ľadových stalaktitov, ktoré v rozprávke reprezentovali podzemné zásoby soli. Ďalej sa film nakrúcal v Prahe, Brne, Rožňave, Súľove, Vývrati, Ledniciach, Domici, Křivoklate, Pernštejne, Lakšárskej Novej Vsi a na Červenom Kameni. (ash99)

Reklama

Reklama