Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

teutates 

všetky recenzie používateľa

"Naaa kooneé! Nemáááme: tak utekajme!" :) Pacho, hybský zbojník je klasika, na ktorú sa nedá zabudnúť. Skvelý Jozef Kroner, tak ako aj jeho družina. Nezabudnuteľné hlášky s nezabudnuteľne veseloú atmosférou... Súhlasim s YURAyura, že Cehuni to možno nepochopia. Hlavné je, že v srdciach Slováku ostane Pacho Pachom a že na IMDB to taktiež pochopili... :)))) Onéééé 5* ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Zbojnícky film celkom ináč, nejde o hrdinstvo ani žiadne veľké skutky. Ide len o humor a satiru na minulé aj súčasné pomery a Jozef Kroner ako zbojnícky kapitán ozruta je neuveriteľný pre diváka aj pre uhorské panstvo. Zostáva len dúfať, že sa vrátia časy, keď slovenský zbojník bude bohatým brať a chudobným dávať a že sa nikdy nestane, aby frndžalica došla. Záver so zakopanou hlavou a deťmi bol pre mňa v minulosti nepochopiteľný, teraz to už vidím ako pekné podobenstvo. –––– Chceš taky zakopat? Tak vykopat! –––– Pacha, toho nikdy nedostanú... ()

Reklama

David.Darco 

všetky recenzie používateľa

Pacho, Er ist ein Özrutá, Einen Herkulés. Tak som dobehol jednu zo zanedbaných slovenských klasík. A že mi veru dlho utekala, ako Pacho pánom. Našťastie som ju však polapil, obesiť či zakopať sa ju však nechystám, práve naopak, oné, tam na tú pomyselnú policu si ju vystavím. Základná chyba je pozerať Pacha osamote. Vtipné sa stáva úsmevným a úsmevné bežným. Keď sa však zamyslím, nájdem na mape samého seba a opäť sa oné, zamyslím. Tak v dnešnom mori sociálnych drám a v kontexte histórie slovenských komédii (toho mála čo som videl) je Pacho zrejme tým najvtipnejšim a najvydarenejším kúskom. Má pomerne zbesilé tempo rozprávania, ktoré umožňuje scenáristovi vykonávať rýchle zmeny a obraty v deji, pričom s komediálnou nadsázkou fungujú tieto kotrmelce perfektne. Prihoďte k tomu pár legendárnych, dedinských nostalgických hlášok od rodičov či babičky a máte o zábavu postarané. Pacho prekvapí aj zopár brechotvskými efektmi a tak si môžete v závere pri troche ľahkého rozmýšľania odniesť so sebou aj posolstvo. Veľmi silné 4*, obávam sa však že keď raz nájdem v jednote regál s Frndžalicou, zárubem aj vyššie. ()

Krt.Ek 

všetky recenzie používateľa

Pacho, hybský zbojník, bohatým bere, na chudé se... ehmm... kašle, stejně jako ostatní loupežníci začínaje Lotrandem, Babinským konče... Občas diváka rozesměje, a když ne on, tak Marián Labuda jako Erdödy zaručeně, avšak co z tého, když samotný film už nedokáže soudobému diváku nic říci... Kedysi mohl působit jako prevence, člověk měl možnost uzřít, jak takový loupežník, strašný lesů pán, skutečně vypadá, ale dnes?! Novodobí bandité a pobertové vyměnili své typické hávy za smokingy, pistole a nože za propisky a lejstra, a rozeběhli se nám do kuloárů Poslanecké sněmovny, Senátů, na ministerstva a obdobné instituce, kde se rozhoduje o nás bez nás... 55% ()

noctambule 

všetky recenzie používateľa

Jsem moc ráda, že jsem tento skvost československé kinematografie konečně viděla:D No, ale teď vážně...Pacho je neskutečný film se znaky kultovnosti, je tam spousta hlášek, problém však je, že většině jsem se nesmála, nebo alespoň ne z těch správných důvodů:-) Buď mi vtipné nepřišly a nebo jsem je nepochopila, obecně si myslím, že tento film si spíš vychutnají Slováci a já jelikož jsem měla štěstí to sledovat se slovenskými kamarády, chtě nechtě jsem si to též užila, ale hlavně díky jejich společnosti. P.S. To jak je v hybském zbojníkovi vykreslena Marie Terezie je síla. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Hlavní představitel Jozef Kroner získal Cenu 27 filmového festivalu pracujících a Cenu Sympatie života v roce 1976. (M.B)
  • Film vznikol na základe Jarošovej poviedky v zbierke "Krvaviny" (Marina111)
  • Pacho, hybský zbojník byl soutěžním filmem časopisu Film a Divadlo "Komu dáte svoj hlas 1976?" (kosticka7)

Reklama

Reklama