Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

Adm.Nelson 

všetky recenzie používateľa

Dokonalé to nie je, ale zábavné určite áno. Pre užívateľa s nickom chalp - nesúhlasím, že je to "nienadčasové", práve naopak, vysmievanie sa z tých, čo sú pri moci a vládnu, je aktuálne stále a ďalej sa čudujem, že málokto si všimol, že neide len o paródiu na Jánošíka, ale satiru na nás Slovákov, akí sme vždy boli a ako sa nechávame stále niekým zosmiešňovať. Ťažko tomu potom porozumejú iní, bratov Čechov nevynímajúc. 8/10. P.S.: Pri tomto mi vždy naskočí úsmev: "Sváko... A moja Hanka?" "Hanka? Hanka, Marka, Zuzka, všetko jeden čert!" ()

diodoros 

všetky recenzie používateľa

Slováci veľa vlastných komédií nenatočili (oproti Čechom), ale táto dokazuje, že predpoklady na to mali - aj keď je to absolútna šialenosť a nie všetky srandičky sú rovnako vtipné, stále je to zaslúžená legenda s viacerými nezabudnuteľnými scénkami a hláškami. Skvelý Kroner aj celá partia, hudba mierne od veci, exteriéry pekné a záver vrcholne absurdný ako aj celá táto paródia na zbojnícke a folklórne legendy. ()

Reklama

Jordan 

všetky recenzie používateľa

toto je doposiaľ najvtipnejší film slovenskej kinematografie a to predovšetkým vďaka výborným dialógom majstrom slovenského humoru Lasicu a Satinského a výbornému hereckému obsadeniu, ale všeobecna sa jedná o prípad, kedy sa šťastne zišlo niekoľko priaznivých podmienok a konštelácií, takže občas naďabíme aj na situačný humor a režijne to je zvládnuté v rámci toho, že sa jednalo a stále jedná o prvú lastovičku v rámci žánra komédie u nás, veľmi nadpriemerne; slovenský film a jeho večná jánošíkovská téma vo "woodyallenovskom" vtelení jeho parodického súkmeňovca dosiahla jeden zo svojich vrcholov - ba možno sa dá hovoriť dokonca aj v kontexte slovenskej filmovej tvorby o ojedinelý prípad kultu (hlášky, scény, postavy); ()

PTuranyi 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúca veselohra parodujúca zbojnícke legendy. Výborná produkcia a predovšetkým skvelé herecké výkony všetkých hercov od Jozefa Krónera až po Idu Rapaičovú. Hudba Svetozára Stračinu výborne zapadá do odľahčenej atmosféry roztopašnej ľudovej naťahovačky medzi pánmi a zbojníkmi, z ktorej množstvo bonmotov zľudovelo. Od "Na kone!" cez "Oné..." až po "Daj sem bičík!" ()

Scraffy 

všetky recenzie používateľa

Pacha som videl už hodne veľa krát a vždy som sa skvelo bavil. A to nemám rád slovenské a české filmy. Ale toto je naozaj klenot, ktorý je extrémne vtipný a veľa hlášok si doteraz pamätám naspamäť. Jozef Króner bol a stále je najväčší Pán Herec a slovensko už nikdy nebude mať tak dobrého herca, ako bol on. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • V scéne, keď posol cvála s listinou od grófov za Máriou Teréziou, prechádza okolo stromu, na ktorom je vidieť modernú turistickú značku. (bacon)
  • Natáčalo sa aj v rímsko-katolickom kostole v obci Brezovica, ktorý je maľbami najviac vyzdobený artikulárny kostol na Slovensku a je zapísaný medzi pamiatkami UNESCO. (Raccoon.city)
  • Filmovalo sa za horúčav, teplomer dosahoval hodnoty 32 až 35 stupňov Celzia, čo hercov riadne unavovalo. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama